lørdag 28. februar 2009

Én katt igjen, og en stor oppfordring til slutt

Det har vært litt hurra-meg-rundt her de siste dagene etter at den sorte katten fikk bo i svalgangen sammen med Pus. Pus har stort sett vært borte hele tiden, hun har bare kommet hjem for å spise. Hun har alltid vært renslig og gjort fra seg borte fra inngang og innkjørsel. Etter at den soirte katten kom, lå det bløte ruker overalt her. Ikke særlig hyggelig, men jeg plukket opp så godt det lot seg gjøre og tenkte at det fikk gå. Men så en morgen jeg kom ut, var den nye katten helt innsauset i gørr, sengen dens også. Det så ut til at den greide å vaske seg renere selv, så jeg avventet. Nesten morgen var det enda mer og den hadde griset ned sengen til Pus også. Dette kunne selvsagt ikke fortsette. Jeg kunne ikke ta den inn og bade den, da måtte den ha tørket inne og det var utelukket pga sønnens allergi. Jeg led all verdens kvaler mens jeg forsøkte å finne en løsning. Her kunne den ikke være lenger, det var ikke bra hverken for den eller Pus. Jeg ringte dyrlegen som foreslo skånekost. Men hva da når Pus fikk mat? Den kastet seg jo fremdeles over hennes fór. Uff, dette ble bare helt umulig, følte jeg. Så slo en tanke om Dyrebeskyttelsen ned i hodet mitt og jeg tok telefonen fatt. Det var fullt i Drammen, men Oslo kunne ta i mot katten. Det var en flott løsning! Der ville hun få være inne og få tiltregnt pleie og tilsyn av dyrlege. Jeg dro avgårde og fikk lånt et bur og lirket katten inn i det. Så gikk ferden til Dyrebeskyttelsens mottak for katter på Nordstrand. For en flott innsats disse frivillige gjør for dyrene, all ære til dem!
Det er et godt sted for en pusekatt å være der, søte mennesker, rent og trivelig. Det luktet ikke katt i det hele der inne. Og det var mange katter der! De fløy rundt bena mine, satt i sofaer og i vinduskarmer. Det er nesten godt det er allergi i huset her, ellers hadde jeg nok tatt med meg en del av dem hjem. Nå vet jeg at katten får det godt.
Det ble en lykkelig slutt også for Pus dette. Dagen etter jeg leverte den andre katten, kom hun tuslende hjem og slo seg til ro igjen. Ny seng har hun også fått, den gamle hulen fikk kattehjemmet, de kunne desinfisere og vaske den.
035  030
Til slutt en oppfordring;
GÅR DU MED TANKER OM Å ANSKAFFE ET DYR - TA KONTAKT MED DYREBESKYTTELSEN ELLER ANNET OMPLASSERINGSSTED!
Det finnes så mange dyr som trenger et hjem! En hvalp eller en kattunge blir fort store. Man vet mer hva slags 'ferdig' dyr man får når man anskaffer et mer eller mindre voksent dyr, atferdsproblemer kan lettere unngås. Hos Dyrebekyttelsen har dyret fått legesjekk, vaksine, nødvendig behandling og er kastrert/sterilsert for å unngå ytterligere uønsket formering.
Mange katter blir forlatt etter sommerferien og blir gående ute for lut og kaldt vann. Vinteren må fortone seg som et helvete for disse stakkars kattene, virkelig en kamp for tilværelsen. Jeg blir så eitrende sint på slik hjernedød oppførsel.
Det gjør godt å kunne gi et dyr som har hatt det vondt et velfortjent godt liv. Man får så utrolig mye igjen for et dyrs tillit og nærvær. Man får en venn for livet. Noen av kattene på dyrehjemmet hadde 'halve' ører, dvs toppen var borte. Det kom av frostskader. Det er så hjerteskjærende å tenke på hvor vondt og kaldt disse kattene har hatt det for at ørene skal død og brekke av.
En ting er sikkert, skal jeg ha et nytt dyr i fremtiden, blir det fra ett fra en omplassering.

lørdag 21. februar 2009

Vår inne! Narciss 'Bridal Crown'

Jeg kjøpte to potter med denne søte Narcissen tidligere i vinter. Nå blomstrer de i vinduet mot øst, og sprer en vidunderlig duft på kjøkkenet. Mmmm! Jeg må stadig bort å sniffe litt, det gjør at den seige vinteren utenfor blir litt mindre uholdbar.

016

025 026

I helgen må jeg prikle litt mer, det er flere sorter som har fått sitt andre bladpar og trenger å komme over til bedre vekstforhold. På badegulvet blir det flere og flere potter, snart skal jeg hente inn de jeg satte ut under sneen også. Så da håper jeg det har spirt en del på badet så jeg får frigjort litt plass.

019

Det mest spennede frøprosjektet hittil er utvilsomt frøene jeg fikk i posten fra amkjers / orchis. Hun tilbød frø fra eksotiske middelhavsvekster på Hagegal og jeg var så heldig å få disse frøene:  Sophora, Alpinia zerumbet 'variegata' og ferskenfarvet Oleander. TUSEN TAKK BEGGE TO! Jeg håper jeg greier å drive frem levedyktige frøplanter! De to førstnevnte frøene ble lagt i 30 graders varmt vann i termos halvannet døgn og plantet i vanlig såjord med kattesand (Coop X-tra) på toppen. Nå står de på badegaulvet med fruktpose med huill over seg.

0202

Jeg følger spent med på frøene hver dag. Noen frø er raske til å spire, f.eks var Amaranthus caudatus viridis og  Zinnia 'Envy Double' kjempekjappe! SÅ flinke frø! Jeg tror jeg får minst 50 Amaranthus... Jeg skulle ha et par stykker. Man lærer så lenge man lever, jeg MÅ ikke så alle frøene som er i posen. Det går fint an å gjemme noen til neste år :) Andre frø, som Milium effesium 'Aureum' og Hyssopus officinalis aristatus lar vente på seg og er en stor tålmodighetsprøve. Milium skal spire etter 20 dager, da er snart tiden moden. Spennende!

tirsdag 17. februar 2009

Spektakulær morgen

001

Sist søndag hadde vi en fantastisk soloppgang, landskapet lå badet i et rosa skjær så langt øyet rakk. Vakkert! Det som ikke er så vakkert når man lengter seg syk etter våren, er isen som begynner å dannes på fjorden.

005 004

Her er mer av den merksnodig skulpturen som henger på utsiden av den øverste veranden. Istappene blir lengre for hver dag. Det er tydelig forskjell fra disse bildene til det et par innlegg lenger ned som ble tatt 2 dager tidligere. Synd solen har forsvunnet og det ikke smelter mer, det var så moro å følge utviklingen på denne skavlen. Utrolig at den henger fast!

mandag 16. februar 2009

Familieforøkelse

Så er det gjort igjen. Enda en hjemløs katt er tatt i fullpensjon, dog i friluft. Vi har Pus fra før, som vi tok til oss for 5 år siden. Hun har bodd ute under tak i svalgangen. Jeg kjøpte en deilig kattehule til henne, og satte den i en trekasse. Hulen herpet hun fort, tråkket ned taket og la seg oppå. Hun har litt andre begreper om hva som er kaldt , for her var det minus 12 i morges og allikevel sover hun oppå den nedtråkkete hulen sin. Brrr... Jeg pleier å puffe den opp når det er så kaldt som nå, men hun foretrekker som regel å ligge oppå.

007

I vinter har en sort rakkerkatt trengt seg innpå Pus' revir. Stjålet mat og til og med sengen hennes har den okkupert. Pus er så forsiktig og tør ikke hevde sin rett, hun har blitt helt landsforvist stakkar og vært borte et par dager i strekk. Vi har forsøkt å jage den svarte katten, både koster og vann har flydd over rekkverket etter den. Men den er ikke redd og har bare sittet og studert oss og sikkert ledd seg i hjel av alle de mislykkete forsøkene våre. Jeg hadde vondt av dem begge, denne inntrengeren er jo bare et dyr som forsøker å overleve. I det siste har den blitt venner med Bimbo (hunden altså) når han har stått utenfor i båndet sitt. Så hva gjør man da? Krig nyttet ikke, det var bare å åpne vingene sine.

Jeg fant frem en plantekasse, en gammel dundyne og en mat- og vannkopp jeg hadde ekstra. Pus må jo ha sine vante remedier så klart. Da katten skjønte at det var mat å få her uten å måtte stjele, spratt den inn og spankulerte rundt i gangen med en selvbevisst mine. Passe frekk og freidig må jeg si! Typisk ekspempel på det å gi lillefingeren, så forsvinner hele hånden. Inne kan den ikke være, eldstesønnen er frendeles allergisk og dessuten tillater Bimbo ikke et annet dyr inne i hans hus.

Så sulten liten pus dette var. Den bokstavelig talt stupte inn i posen med kattemat. Jeg måtte holde katten i den ene armen og fylle mat i koppen med den andre. Maler gjør den hele tiden, bare vi åpner døren starter motoren. Søt! Takknemlig og god liten katt det. Men den ville fremdeles absolutt spise av Pus' kopp og ligge i hennes seng. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg bar den bort til sin egen seng, hvor jeg også hadde satt matkopp og vann. Opp i sengen, den pilte bort til koppen til Pus. Frem og tilbake. Men jeg fikk lønn for strevet til slutt  :) Stappmett ség den ned i dynen og ble der. Den har vært oppe og tasset litt rundt, men nå får Pus ligge i fred i sengen sin ser det ut til.

Mission complete!

008

lørdag 14. februar 2009

Vinteren har festet grepet

Det er ingen tvil om at det er vinter. Kaldt, men vakkert når solen skinner og sneen blir pyntet med diamanter.

001

En morgen våknet vi til frostrøyk over Oslofjorden. Da er det ingen tvil - råkaldt!

004

Jeg er ganske så fasinert av dette arrangementet, og lurer på hvor langt ned snøen kan sige før den slipper taket. Bokstavelig talt :)

035 

På planterommet prikles det, og nye sorter såes. Oppdatert såliste. Jeg synes spirene mine er så stusselige og små i forhold til andres, og er bekrymret for utviklingen. Noen spirer har takket for seg etter prikling. Jeg er redd jorden har vært altfor våt når jeg har priklet. så spirene har råtnet for meg. Men de fleste har klart seg.  Nå lar jeg den våte jorden stå en stund før jeg prikler.

I går la jeg erteblomstfrø i vann, både fra Solfang og frø fra Lene.

029

I dag er det nøyaktig 2 uker igjen til mars :)  Selv om det er så kaldt at det ikke blir varmegrader i solen, klarer den allikevel å smelte noe snø. Se bare her på venstre side av fulgehuset, der varmer solen fra syd.

042

søndag 8. februar 2009

SOL!! ....i 2 minutter

 

066

Gleden var ubeskrivelig da solen lurte seg gjennom kjøkkenvinduene i morges. Jaaaa! Endelig! Jeg tror ikke jeg har sett solen i hele tatt i år. Jeg ilte etter kameraet og tok et par bilder fra inngangsdøren og ut på helgens uvelkomne mengder sne. Og godt var det, like etter kom skyene drivende fra nord og det ble grått, trist og flatt lys ute igjen. Men nå har jeg bildene å se på, som bevis i tilfelle jeg skulle tro jeg innbilte meg det hele.

Fuglemateren står helt bortgjemt i sneen, jeg har ikke vært flink til å holde det åpent for sne. Det er nok å måke kan man si... Men jeg har noen meiseboller hengende på den andre siden av huset, så det er mat å få her, altså!

Jeg har priklet litt mer og oppdatert sålisten min. Nå også med fungerende linker etter Moseplassens kloke råd. Vil du se verdens søteste ekorn har hun mange fantastiske ekornbilder hun har knipset selv i bloggen sin.

Her er en smakebit fra planterommet i dag:

page1

Neiiii...nå sner det forsyne meg igjen. Er så lei! Når skal våren komme i år med all denne sneen som må smelte først. Men jeg gir ikke opp, jeg tviholder på mars som første vårmåned helt til det motsatte er bevist :)

lørdag 7. februar 2009

Såtabell 2009

Botanisk navn Sådd Spirt Strat. Priklet
Alcea rosea 'Appleblossom' 14.01 18.01   05.02 (17)
Alcea rosea 'Creme de Cassis' 14.01 18.01   05.02 (11)
Alcea Rosea, dyp rød enkel 14.01 19.01   05.02 (1)
Alcea rosea, rosa enkel 14.01 19.01   05.02 (9)
Heuchera greenfinch 21.01 19.02 01-13.02 k  
Thalictrum 'Aquilegifolium' 21.01   01-13.02 k  
Echinacea  'White Swan' 21.01 29.01   14.02 (12)
Campanula medium 21.01 29.01   08.02 (18)
Delphinium, hvit, dobbel, høy 21.01 28.01   06.02 (15)
Digitalis 'Flashing spires' 21.01 29.01   15.02 (18)
Digitalis 'Milk Chocolate' 21.01 31.01   06.02 (3)
Digitalis, lys lilla 21.01 28.01   22.03 (12)
Viola Wittrockiana 21.01 29.01   14.02 (18)
Sidalcea 'Purpurea' 21.01 31.01   14.02 (11)
Agastache, blå 21.01 28.01   08.02 (18)
Aquilegia 'Nora Barlow' 21.01 05.03 1.02-1.03 k 27.03 (24)
Heliotropium arborescens 28.01 04.02   22.03 (18)
Cardicrinum giganteum 28.01   11.02-7.03k  
Eryngium giganteum 'Silver Ghost' 04.02 22.03 6.02-9.03ut  
Phormium tenax 'Purpureum' 04.02 22.03 6.02-9.03ut  
Astelia chathamica 'Silver spire' 04.02   6.02-9.03ut  
Milium effesium 'Aureum' 04.02      
Agapanthus orientalis, blå 04.02 27.02    
Vilola hybrida 'Lilac Glow' 04.02 12.02   03.03 (18)
Viola hybrida 'Monkey Business' 04.02 12.02    
Artemisia absinthium 04.02 11.02   22.03 (10)
Hyssopus officinalis aristatus 04.02 12.02   01.03(18+9)
Lathyrus odoratus'Big Size Navy Blue' 15.02 19.02   06.03
Lathyrus odoratus 'Matucana' 15.02 19.02   07.03
Zinnia 'Envy Double' 13.02 17.02   25.02 (18)
Amaranthus caudatus viridis 13.02 17.02   03.03 (12)
Nerium oleander fersken 17.02 01.03   08.03 (24)
Sophora (30'C 1 døgn termos) 19.02 27.02    
Alpinia zerumbet 'variegata' (30'C 1d) 19.02