lørdag 25. april 2009

Drivhus i det små

Tidligere i vår satte jeg opp disse små drivhusene på verandaen. Litt dårlig konstruksjon på festeanordningene på lokket, men helt ok til den prisen. Det viktigste er at de fungerer! Det finnes et ganske godt utvalg minidrivhus og kaldbenker på markedet, også veggmodeller med hyller.

Denne uken kom de to første brettene med frøplanter i 'hus', og jeg var veldig spent på hvordan de ville oppføre seg der inne. Jeg la over agrylduk som solskjerming.

002001

Om natten legger jeg over et teppe, det er kun et par grader på det kjøligste fremdeles.

                                 003

Jeg var veldig spent første morgenen jeg tok vekk dynen etter natten og tittet inn i huset. Det så fint ut, så dette ser ut til å fungere bra :) Frøplantene trives som bare det de. Det brune på noen av bladene er ikke sviskader, men min litt for nærgående bruk av Radar under luseangrepet forrige uke...

                                  007

Her har jeg tatt i bruk kjøkkenvinduene mot øst til driving av frøplanter. Solskjermingen består av to sammenhengende, matte brødposer som jeg har festet ved å åpne vinduet, stikke endene ut og lukke igjen.  Her blir det godt og varmt bak plasten. Jeg har gjort tilsvarende i stuen også.

Nå håper jeg småplantene får fart på seg og vokser seg riktig så frodige og store!

onsdag 22. april 2009

Sophora japonica

Jeg er så lykkelig! For noen uker siden fikk jeg to Sophora-frø av amks. Hun og orchis satt på en forthaugskafé i Portugal under en Sophora og det slapp frøene rett i fanget på dem. Dermed ble de med amks hjem til Norge, og hun delte villig ut til til de som ville ha. Det ville jeg! Sophora er et nydelig tre som jeg skal ha i en stor urne ved inngangen. Der er det svært lunt og varmt om sommeren.

Det første frøet spirte villig etter en omgang i 30 graders vann i termos et døgn. Det kom opp noen rare greier som aldri ble noe av. Antageligvis var det roten som hadde forvillet seg opp. Det andre frøet ville ikke spire, så jeg rubbet det og ga det et nytt døgn i termons. Dvs, det ble 2 døgn, for jeg glemte det helt bort.

Etter få dager på badegulvet spratt det opp en kratig stilk med hatt på. Ikke til å ta feil av at det var en frøspire

010

Og som den vokser! Her er den etter 3 dager

003

Nydelige variegerte blader, lekre farger!

005

Jeg er spent på hva som skjer videre med toppen, det ser ut som fine små bjeller som henger der.

009

søndag 19. april 2009

Hagemessen på Lillestrøm 2009

Med fare for selvskryt må jeg si at hageGals stand på messen var den mest spennende av alle :)  Jeg dro opp fredag formiddag med frøplanter som ikke hadde bukket under av lusekuren, og fikk gleden av å stå på stand noen timer. Jeg kom til dekket bord, flinke og ivrige hageGale har gjort en kjempeinnsats for å få i stand standen. Takk til alle sammen, spesielt Sigrid har lagt ned enormt mye tid og er på stand hver dag under messen. 

Det var kjempeartig å se hvor interessert folk var i plantene ulike medlemmer av forumet hadde hatt med seg. Vi hadde stauder, ett- og toårige, grønnsaker og urter. Her var det mange godbiter! Virkelig trangt om plassen ble det da Marosa kom med sine 200 STORE og flotte eksemplarer. Neste år trenger vi større plass :)

Vi promoterte forumet og fikk mange underskifter på kampanjen om flere og bedre hageprogrammer på tv på kveldstid.

Og sååå koselig å få hilse på mange hageGale, bl.a Sigrid, snuffeldyret, Marosa, LTA, ellea, Katsura, raell, Pulsatilla. Ellea skriver i bloggen sin at Lizzi sto på pellisstanden vegg i vegg med oss. Det visste jeg ikke, da hadde jeg så klart stukket innom og hilst på!

Se så flott stand vi hadde!

002

mandag 13. april 2009

Jeg ønsker meg april

Nå er jeg midt i ønsket mitt. Dette er uten tvil den beste tiden på året, når vi er mer enn mette og lei av vinter og sne. Denne tiden når det begynner å vokse i haven og nye spirer og blomster dukker opp hver dag, ja den er ubeskrivileg deilig. Akkurat nå, før vi blir vant til det :) Gjensynet med planter jeg har glemt, se fjorårets nyplantinger virkelig dukke opp i bedene og se de trofaste gjengangerne titte opp av jorden. Så mange gleder!

Årets første humle kom på besøk i går

007

I fjor sommer byttet jeg til meg en del hvite Lilium Martagon og de har dukket opp av jorden! Et lite under hver gang noe man venter på for første gang spirer.

Edit: Juni ryddet opp i bedet for meg ved å fortelle at dette er tulipanspirer, ikke Martagon! Ser jo det nå, men var så fokusert på at det var liljespirer at jeg ikke reagrerte. Etter intens tankevirksomhet tror jeg faktisk at jeg plantet flere hvite tulipaner her og at liljene er satt ned lenger til høyre. Rene påskekrimen dette. Og snakk om lekk hjerne!  Men nå blir det jo bare ekstra spennende å følge våren i dette bedet :)

004 

En liten bukett botaniske krokus lyser opp i bedet

005

fredag 10. april 2009

Blåveis - Hepatica nobilis

I dag har jeg vært ute og saget ved, utrolig deilig å kunne være i aktivitet i haven igjen! På vei bort til sagestedet fanget øynene mine noe blått i nordhellingen. 3 små blå hoder tittet opp på meg. Blåveis! Årets første! Vårens vakreste eventyr er i gang :)

004

004n

004g

søndag 5. april 2009

Kjepper i hjulene

Først det positive; solen stråler fra skyfri himmel og tåken som har ligget som en klam hånd over oss de siste dagene forsvant i morgentimene :)

Så til det som ikke er fullt så hyggelig. For en tid tilbake solgte jeg kjøkkenmøblementet mitt og bestilte et lyst, mindre bastant og dominerende møblement. De er i samme stil, men uten motiver på stolryggene. Det passer best på kjøkkenet mitt synes jeg. Liker å ha det litt bondsk der :)

021

I et par-tre uker har vi hatt dette å spise ved på kjøkkenet

002

Stusselig! Meningen var at jeg skulle ta med henger og kjøre under Oslofjorden og hente det nye kjøkkenmøblementet i Askim forrige uke. Jeg skulle også dratt på hamstretur til Töcksfors, og fylt opp bil og henger med  jord og kukompost og annet til haven. Men den gang ei. På vei hjem tirsdag sa bilen POFF og ville ikke mer. Nå står den på verksted med istykkerrevet registerrem. Bilens skjebne er uviss. Det er en relativt gammel bil, så det spørs om det lønner seg å reparere den. Verkstedet kan ikke se mer på den før etter påske, dårlig timing av den remmen må jeg si. Jeg hadde uansett planlagt hjemmepåske, men føler meg veldig lost uten bil!

Heldigvis trenger jeg ikke bilen til å nyte de første blomstene i hagen og følge sneens tilbaketrekning som jeg nesten kan se fra dag til dag. Herlig! Våren er den absolutt beste årstiden. Full av glede over livet som dukker opp av jorden etter vinterens tvangstrøye. Hver dag ligger muligheten der for å oppdage gledelige overraskelser. Kanskje det er nye spirer å se i dag?

torsdag 2. april 2009

Omsider oppstanden

Nei, det er ikke forsmak på påsken, men mitt bidrag i Moseplassens månedlige Frøken-konkurranse. Årets første løkspirer slo ut i full blomst i dag - oh lykke! Etter å ha sett vårlige innlegg i blogger rundt om det ganske land, er det etter pinefull venting Østlandets tur til å hilse våren velkommen. De fleste bedene er fremdeles fullstendig dekket av sne, så dette bedet ved inngangen er ekstra kjærkomment fordi det er her jorden avdekkes først.

De botaniske krokusene jeg har plantet her er kjempesøte, og dukker opp som første løkvekst i haven så fort de makter.

017

005

006

012

Her ligger det fremdeles sne i bakkant. Et deilig syn de små krokusspirene!

016 017

onsdag 1. april 2009

Første sommerlige dag

En nydelig start på vårmåneden april! Det er 10 varmegrader i skyggen og sommervarmt i solveggen på den nå nesten snefrie verandaen. Det dufter solkrem!

Omsider, etter 2 måneders venting, har kunsttrykket jeg bestilte fra Kew Gardens ankommet. I dag monterte jeg det med passepartout i ramme og hang det opp på veggen på kontoret. Jeg synes det er så vidunderlig vakkert! Jeg lener meg tilbake og synker inn i bildet med jevne mellomrom. Absolutt verdt ventetiden :) Bildet er dessverre dårlig gjengitt, det ble gjenskinn uansett vinkel. Farvene er dypere og klarere i virkeligheten.

 003

 008