lørdag 30. mai 2009

Mine frøsådde revehaler - Amaranthus caudatus viridis

I våre områder er Amaranthus en sommerblomst. Jeg sådde frøene 13.02, de spirte raskt på badegulvet - allerede 17.02. 03.03 var de prikleklare. De sto under lysarmatur på planterommet i 15-17 grader (optimal temperatur er 18-20 grader) til det ble varmere i været. Da flyttet jeg dem ut i minidrivhus på verandaen. Noen fikk også plass i kjøkkenvinduene mot øst bak solbeskyttelse (brødposer i matt plast). Jeg har hele tiden vannet regelmessig med gjødselvann. Den første tiden fikk de 1/2 dosering. Her er resultatet:

page

Navnet kommer fra det greske  Amaránthos som betyr ublekbar. Dette referer til blomstene som beholder fargen også i tørket tilstand. Caudatus betyr hale.

Farge: Limegrønne, elegante lange blomsterhaler som henger ned fra toppen av planten.                                                                                                                Blomstringstid: Juni - september 
Høyde: 80 cm 
Voksemåte: Skulpturell vekstform
Vokseplass: Sol - halvskygge

Nye blader har en vakker rødgrønn farge.

011

fredag 29. mai 2009

Perlebusk - Exochorda macrantha 'The Bride'

Dette er en av favorittene mine i haven. Perlebusken blomstrer nå med et vell av nydelige hvite blomster. Det som gjør busken så spesiell er de hvite knoppene som sitter som et perlekjede utover grenene.

pagepp

Farge: Hvite, elegante perleknopper, hvite blomster med lys gulgrønt senter
Blomstringstid: Mai - juni
Høyde: 0.5 - 1.5 meter
Voksemåte: Grasiøse overhengende grener. Gjør seg godt over kanten på en mur  Evt. beskjæring av lange grener etter blomstring
Vokseplass: Sol, veldrenert, kalkfattig og næringsrik jord. Lun plassering
Herdighet: H4

018

onsdag 27. mai 2009

En gledens dag

I dag kom en stor og spennende pakke i posten fra supersnille Rigmor full av rotplanter. Hun la ved en koselig hilsen med et nydelig bilde av en av de søte Shetland Sheepdog'ene sine.

016

Her er innholdet i pakken, ikke rart det var julaften for meg! SÅ store, flotte planter! Flere kunne jeg plante rett ut - Hacquetia epipactis, Helleborus, Ranunculus aconitifolius 'Pleniflorus'  og Polygonum affine

014

Veronika filiformis delte jeg så jeg godt jeg kunne og plantet i potter på planterommet. Håpet er å få mange småplanter jeg kan plante ut i løpet av sommeren. Denne søte krypveronikaen skal jeg ha i utkanten av skiferhellene ved inngangen slik at de kan krype videre innover. Det ble to fulle brett med dem! Jeg klippet dem ned slik at planten bruker all kraft på å etablere seg og danne nye røtter. Det skar meg i hjertet å fjerne de nydelige blomstene. Gullmuren måtte også gjennom samme prosess.

 page
Disse fikk også jord rundt røttene i potter.

Oxalis Corniculata "Purpurea"
Polemonium caeruleum
Potentilla aurea 'Yellow queen'
Primula Veris

017 021
Jeg har tatt stiklinger av Veronikaen, det blir spennende å se om de roter seg!

Tusen takk og stor klem til gavemilde Rigmor, dette var langt over min forventning!

onsdag 20. mai 2009

Maiblomstring

Jeg rakk en liten tur på fotosafari i haven i dag før regnet flommet ned. Da hadde jeg akkurat malt en planke som skal på taket...

Den som virkelig troner majestetisk med blomster nå er Rhododendron 'Viscy'. Jeg synes farven er spesielt nydelig på denne sorten. Og når man ser inn i svelget på den...en vidunderlig åpenbaring!

Rhododendron 'Viscy'

Her er det koselig å sette seg nedpå mellom hageslagene med utsikt rett i det store Austinbedet. Om ikke lenge kommer de andre Rhododendronene og Azaleane også i blomst, 'Viscy' er alltid tidlig ute. Pus følger som vanlig trofast med :). Hun har akkurat vært og  nufset på kattemynten, den kommer nok ikke til å vokse opp så lenge hun går og biter på den. Ekstra god den sorten jeg plantet der visst, de andre Nepetaene får stå i fred og har fått lov til å bli store.

021øø

Så må jeg vise frem Agastachene jeg sådde inne i vinter, jeg er litt stolt av dem - mine første selvsådde stauder i blomst :)

Agastache

Her er litt av skogsbedet med bl.a Acer palmatum 'Atropurpureum', Pinus mugo ssp. uncinata, Pieris og vårlyng i front. Bak skimtes Juniperus 'Oskeladden' og Chamaecyparis obtusa 'Nana gracilis' - solsypress.

019øø

Lamium blomstrer nå for fullt og er så søt med sine sarte rosa blomster og variegerte blader. Den brer seg og er en flott bunndekker.

007øøpp

Epimedium danner et saktevoksende teppe i skråningen

Epimedium

torsdag 14. mai 2009

Sophora japonica - andre avsnitt

Jeg har tidligere laget et innlegg om frøet jeg sådde av eksotiske Sophora Japonica, japansk pagodetre. Nå har det gått ca 1 mnd siden frøet spirte, og frøplanten vokser i raskt fremadstormende tempo. I dag måler den 30 cm!

005

dette bildet ser det ut til at den kan klippes i toppen og skyte nye skudd som vender mer utover. I og med at treet må overvintres inne, kan jeg ikke riskere at det vokser meg helt ut av huset! Ca 1 meters høyde hadde vært passe. Jeg er usikker på hvordan jeg skal gripe dette an, og har spurt min gode hagegale venn orchis om råd.

I vinduskarmen har en av frøplantene kommet med en blomst, Viola x hybrida 'Lilac glow', kjempesøt er den! Nå er det snart tid for tilvenning til utelivet, men først skal de en tur innom de små drivhusene.

013

lørdag 9. mai 2009

Aicha - årets vakreste eventyr

Jeg er forelsket, fullstendig betatt og forgapt! Den utkårede heter Aicha og blender meg med sine vidunderlig skjønne blomster. Bare se på bildene, finnes det noe vakrere?!? En rose er ikke bare kronblader, støvdragerne kan bidra til å sette prikken over i'en, som hos Aicha. Foreløpig står den i en krukke ved inngangen slik jeg kan nyte blomstene på nært hold hver dag. Etter blomstring klipper jeg den ned og planter den solitært mot øst.

For ett år siden likte jeg ikke gule blomster, nå er jeg helt vill etter gult :) Merkelig fenomen! Det første jeg gjorde da vi fltyttet hit for 7 år siden (eller er det 8..), var å fjerne og kaste alt gult, eller plante det i et hjørne jeg ikke ser. Men nå! Jeg planlegger et gult område utenfor kjøkkenvinduene. Det blir nok mange gule frø neste år :)

020

Gruppe: Pimpinellifoliahybrid

Foredler: V. Petersen 1966

Størrelse: 2 x 2 m. Kraftig, overhengende vekst med lange grener

Blomst: Store, doble dypgule blomster med orangegult senter og store vakre, rødbrune støvdragere. Blomstene blekner kledelig til lys gul etter de er fullt utsprunget. 5-10 kronblader. Får dekorative nyper.

Duft: Spesiell, kraftig god duft

Sesong: Tidlig og rik sommerblomstring, noe remontering

Lyskrav: Skyggetolerant

Hardførhet: Sunn og hardfør rose.H5-6

Anvendelse: Solitær, hekk, park

001  006

003

fredag 1. mai 2009

Kom mai du skjønne milde

Ikke bare er det mildt, i går var det rene sommeren ute. Det tegner til å bli samme flotte sommervær i dag også. Det har nærmest eksplodert i bedene, nye spirer overalt. Jeg kan ikke skilte med så mange blomster enda, men det begynner å bli liv i bedene. Noe av det vakreste jeg vet om våren er sneklokkenes og kuleprimulaens, Primula denticulata, forsiktige fremtreden i bedene. Jeg er så glad i akkurat disse rene, små hvite blomstene. En fin og stille overgang fra vinterens sne til sommerens fargeparkt.

001

002

Hvitveisen på nabotomten er et syn nå, bare se hva jeg kan nyte synet av ute fra kjøkkenvinduet mot nord :) Slik fortsetter det over ca 1 mål. Det er så koselig med lyngen i bakkant også.

011

012