søndag 28. juni 2009

Før og etter, rosebed og sitteplass mot øst

056
En billedkavalkade over utviklingen av bedet i fjor til i år.
040
042
003
005
024
015
019
Bilder fra i dag
002Her vokser rosene Boule de Neige, Reine des Violettes, Mme Pierre Oger, Great Western nærmest espalieret med klatrerosen Veilchenblau helt bakerst, Foran har vi nærmest Rapsody in Blue deretter Ferdinand Pichard, Souvenir d'Alphonse Lavelleé og Raubritter.
043Her der vi Hippolyte, Enfant de France, Honirine de Brabant og Variegata di Bologna med en usynlig Mme Alfred Carriere plantet i år.
032                   Alchymist står full av knopper, det er vel unødvendig å si at jeg gleder meg stort til de springer ut! I følge har den Clematis Tangutica med verdens søteste små gule klokker.
Rosene som følger gjør meg helt myk i hjertet, de så ufattelig skjønne!
011Ferdinad Pichard
017Boule de Neige
022Mme Pierre Oger
029Reine des Violettes
024Variegata di Bologna eller Honirine de Brabant. Jeg er ikke helt sikker på hvem som er hvem enda, det er kun denne ene blomsten å forholde seg til foreløpig.
025Hippolyte
040 033 Alchymistknopp                                                Clematis Tangitica

lørdag 27. juni 2009

Lathyrus odoratus - duftende blomstererter

131

På verandaen har jeg to store keramikkurner som jeg hvert år fyller med sommerblomster. I år så jeg for meg en søøyle med blomstererter som til slutt skulle velte seg utover hver urne i en fontene. Jeg fikk tak i runde metallstativer på Plantasjen og kjøpte frø av sorten 'King Size Navy Blue' på Solfang. Jeg hadde også fått frø av sorten 'Matuncana' av snille Lene. Jeg sådde frøene inne og etter 2 uker angret jeg bittert! De vokste meg helt over hodet og ut av sitt gode skinn. Jeg begynte å knipe dem og laget stiklinger og fikk stor plassmangel på det lille planterommet. Jeg skrev meg derfor med store bokstaver bak øret at jeg skulle så direkte i krukkene neste vår. Men du verden så flotte planter det ble!

122

Lathyrus er takknemlige sommerblomster, de er enkle å få til og krever lite. Trikset med erteblomster er å plukke inn buketter med jevne mellom. Da kommer planten med nye blomster i stedet for å danne belger med frø. Så nå blir det mange søte og velduftende buketter her i huset og buketter å gi bort. To fluer i ett smekk er et prinsipp jeg liker :)

078 080

125 126

Jeg er spent på hvor stort arrangementet i krukkene blir i løpet av sommeren. Er jeg flink til å gjødsle og vanne, kan de bli ganske spektakulære tror jeg. Og det er ikke meg i mot!

076

tirsdag 23. juni 2009

Vannanlegget mitt

Så enkelt kan det gjøres!
Vannanlegg

Det er så koselig å komme hjem til lyden av rislende vann fra det lille vannanlegget mitt som runder 5 år denne sesongen. Jeg har bygget opp området med rund elvegrus og dekorsten med markduk under. En rot jeg fant på Nordefjell har også fått plass der, samt større stener fra tomta.
Jeg kjøpte en plastdunk med lokk og pumpe til dette formålet på Foss hagesenter som har et stort utvalg fontener etc, la en belegningsstein i bunn og plasserte pumpen på den. Da blir ikke sand som samler seg i bånn av baljen så lett med inn i pumpen. På forhånd hadde jeg funnet en stor, rund kulestein som jeg hadde fått boret et hull på størrelse med en hageslange i. Man kan også kjøpe en fontene og bruke en av de medfølgenede dysene for å velge hva slags stråle man vil ha.
Så var det bare å fylle i vann, feste slangen til pumpen og tre den gjennom hullet i lokket. Deretter førte jeg slangen gjennom steinen, klippet av overskytende slange, satte i kontakten og voila, et kjempekoselig lite vannanlegg så dagens lys.


 002  004
 005 008
 009 010
081  
088090
041 087
054
                                                                                                                © IBW

søndag 14. juni 2009

Haven i midten av juni

Det var ikke optimalt fotovær i går, til det blåste det for mye. Men nå er det nesten aldri helt vindstille her, heldigvis! Det gjør at temperaturen som regel er behagelig, selv på hete sommerdager. Det kan skille hele 8-10 grader fra her ute ved kysten til f.eks Asker bare 3 mil unna, når det er på det varmeste om sommeren. Det passer meg utmerket, jeg er ikke laget for de helt høye temperaturene.

087  Rhododendronbedet er i stadig endring. Forrest en løvfellende Rhododendron. Det ser ikek helt pent ut i bedet nå, jeg pleier å legge grener fra juletrær og annet kapp av gran der for å bevare den gode, sure jorden. Barnåler er ypperlig jordforberding i slike bed. Da jeg anla bedet hentet jeg barskogsjord full av barnåler i søplesekker og blandet med vanlig hagejord, grus, torv og bark. I hvert plantehull blandet jeg i en sekk Rhododenronjord.

021  Denne løvfellende Rhododenronen (tidligere kalt Azalea) er så utrolig vakker med den bølgete ytterkanten på kronbladene og det honninggule senteret

 022   023

015  En lavtvoksende Rhododendron står foran en Tsuga canbadensis pendula, hemlokk. I lysningen bak en Hosta. Foran ser jeg blader fra selvsådde Anemone hupensis, høstanemone. Bra det kommer litt høstblomstring i Rhododendronbedet også :)

005  Nå har valumene så vidt begynt å springe ut. Jeg er å glad i denne, Papaver orientale 'Coral reef'

006

003  Fantastisk alt som skjer i dypet av kronbladene! Ekte kunst!

028  Her er en Allium giganteum i fred med å avdekke sin dekorative frøstand

010  En lekker grågrønnbladet Hosta i underkant av Taxsus Hillii-hekken.

012  Geranium  macrorrhizum 'Spessart', søt!

013 009      I bedet til høyre er det like før lavendelblomstringen tar til. Gleder meg!!

029 030  Pus tatt på fersken i intim omgang med Nepeta - kattemynte! Den er bare en liten dott i forhold til de andre kattemyntene i haven som er fullvoksne og i blomst. Denne dufter ekstra godt, litt sitronaktig. Skjønner henne godt jeg :)

038

040  Kongelene på Pinus parviflora 'Glauca' - penselfuru, sitter samlet i rosetter på grenene, lekkert!

039 043   Mellom grenene til penselfuruen titter den aller første Paradisia Liliastrum - gresslilje, opp. De vokser i klynger og brer seg stadig utover. I fjor delte jeg dem og noen røtter (og mange frø) ble sendt til hagegale. Det hadde vært moro å høre om det dukker opp Paradisiabarn rundt omkring i landet!

044  Artimisia stelleriana - sandmalurt , kryper ut i singelgangen under rosebuen med A Shropeshire Lad.

049 063   Iris Germanica har startet showet

070 067 Denne har på mystisk vis byttet farge fra lys rosa til lys lilla...

074 073 Veronica longiflia - storveronika, som jeg kjøpte med meg fra Hagegalstanden på Lillestrøm. Tror det var frøplanter fra Marosa :)

077   Alchemilla mollis - stormarikåpe, så vidt kommet i blomst.

078

081  Her sammen med Heuchera 'Marmelade' fra Ramme gård

Tuppen og Lillemor

Til slutt mitt bidrag til Moseplassens junikonkurranse Frøken Stemor 2009 - 'Frøknene Tuppen og Lillemor'. Gratulerer med ettårsdagen for konkurransen! Disse små søte Viola wittrockiana har jeg sådd fra frø jeg har fått av Lene i Lillehammer. De er så søte at de fortjener en hel krukke for seg selv, synes jeg. Den står ved inngangen og de små ivrige ansiktene konkurrerer om oppmerksomheten når de hilser en blidt velkommen.