lørdag 11. juli 2009

Før regnet satte inn, en hagevandring

Nå er haven et trist syn, rosene råtner og høyere stauder ligger paddeflate. Det ble som jeg fryktet, en enten-eller sommer. Enten tropehete, eller kaldt og regn. Men vi er bare halvveis i sommeren, mye kan skje med været fremdeles! Akkurat nå ser det ut til at solen klarer å trenge gjennom skylaget.

016Bildet er tatt fra verandaen over bedet mot øst, klatrerosen Veilchenblau til høyre og Mme Pierre Oger i midten. Rosen i overkant er Reine des Violettes. Helt nederst skimtes så vidt Great Western. En Verbascum fra årets sådd blomstrer også.

086   Enfant de France

090Samme bed sett forfra. Mørke Souvenir d'Alphonse Lavellée nederst

087  Souvenir des Violettes og Veroncia longifolia

094 Honorine de Brabant

102

022Her sees så vidt bedet ved den store verandaen mot syd til venstre. Bildene under er fra dette bedet.

044 Souvenir du Dr. Jamain

280 Souvernir de la Malmaison - en utsøkt vakker rose!037

073    Reine Victoria

131 St. Cecilia

070

034 Falstaff

061

040  Eglantyne

020               Trier og en gigantisk Delphinium (ridderspore)

039Heritage

042 Noble Anthony

051        Clematis Warsawska Nike i bakgrunn. Brudesløret og en selvsådd stokkstokkrose er i ferd med å springe ut

028

 004                En av tønnene med skjønne Louise Odier foran inngangsdøren

097 Bedet ved innkjørselen med min aller første Austinrose Brother Cadfael som jeg plkantet i - 93.

034Fra samme bed, søte Corus rose.036

 049Evelyn

058 Yndige William Morris099

065 Winchester Cathedrael038

046 047 Digitalis (revebjeller) er vakre og passer fint sammen med roser

050     Ulike sorter Campanula og Delphinium (riddersporer) er også noe jeg bruker en del av i bedene mine

103  Så kom uværet...

mandag 6. juli 2009

5 på topp i haven

Jeg har blitt utfordret av Ellea til å presentere mine fem favoritter i haven. Det er neimen ikke lett, nesten alle er favoritter på hver sin måte. Så jeg har brukt litt tid til å tenke over saken, men her er mine fem utvalgte:

Alchyimist: Denne klatrerosen plantet jeg i fjor, den har vokst seg stor på denne korte tiden. Ingen sjenert rose dette som ikke tør! Blomstene er akkurat som jeg håpet, store og fylte med en vakker aprikos/ferskenfarge som går over i både gult og rosa. En utsøkt rose som står lenge i blomst selv om den er engangsblomstrende.

101

002

A Shropshire Lad: Jeg kommer aldri utenom denne rosen når jeg trekker frem det jeg er mest glad i. Den har fuglt meg siden jeg begynte å opparbeide haven, og var blant mine første rosekjøp. Den har frosset litt tilbake i år, så høyden er ikke det helt store, men bomstene....sukk - det finnes knapt noe vakrere. Og duften! Ubeskrivelig! Pus er med, for hun er også noe av det fineste jeg har i haven :) Oj, der var et halvferdig nedsaget tre. Ja ja, det står der enda...

025

012

Papaver somniferum: Denne fylte sorten sådde jeg direkte i bedet i vår. Det er første gang jeg har prøvd denne typen valmue. Det blir ikke siste! Jeg kom med et høylydt gledesutbrudd da jeg oppdaget at et par stykker sto i full blomst tidligere denne uken. Heldigvis ligger denne delen av haven litt i det skjulte, ellers er vel folk vant til at jeg er litt smårar for jeg går ofte og prater med med meg selv i haven. Når man ikke har andre der, må man jo det når det er så mye å kommentere og glede seg over!

276

270l

Amaranthus viridis: Disse sådde jeg for første gang i vinter, det blir ikke siste! Synes de er kjempestilige og dekorative.

 077

Rosa Mme. Pierre Oger: Sist, men absolutt ikke minst - ja, det ble nok en rose til :) Madammen ble også plantet i fjor, hvem skulle tro det! For hvilken vekstkraft det er på denne historiske rosen! Jeg simpelthen elsker de ballformete, usigelig vakre blomstene i rosa og lysere rosa sjatteringer. Kronbladene har et eiendommelig skjær av  letthet, nesten så de ser gjennomsiktige ut. Det er vanskelig å beskrive, men denne rosen har noe helt spesielt.

089

023                                                                                                                       Jeg kaster ballen videre og utfordrerer Tonerose og Wenche til å vise sine 5 favoritter :)