torsdag 15. oktober 2009

Senhøst i hagen

Her er jeg tilbake etter lang bloggtørke med en liten tilstandsrapport fra hageliv og litt ellers. Takk til dere som har etterlyst meg! Det er koselig å være savnet.  Det har gått i ett i det siste og i morgen leveres høstens (foreløpige) siste hageplan. Jeg gleder meg til gjennomgangen, dette er en gård med ganske omfattende endringer)

Når september kommer pleier jeg alltid å bli litt lei og mett av egen hage. Men jeg har nå puslet og ordnet litt inniemllom, slik at den er klar for vinteren. De sarteste rosene får et lag kukompost når frosten setter seg, ikke før. Og det håper jeg virkelig er leeeenge til enda. Her noen bilder fra i dag:

038

Som noen kanskje legger merke til har jeg gjort om på lavendelbedet mitt i sommer. Jeg fikk det plutselig for meg at jeg ville ha noen gule kontraster innimellom alt det lilla. Valget falt på Achillea 'Moonshine' med lysende, store, flate sitrongule blomsterhatter og prydgresset Calamagrostis 'Karl Foerster'. Midt i gresset stakk jeg ned en nydelig rusten dekorsak med glasskule og engel på toppen i rust og hvitt. Jeg får se til sommeren hvordan det hele fungerer, er litt usikker på det nemlig. Men jeg måtte bare prøve :)  Så har jeg plantet Nordens oliventre - Pyrus salicifolia pendula (vierpære) - i bedet og lagt kulestein rundt. Det blir veldig spennende å se hvordan det lille treet vokser seg til etter hvert.

 061046

040

043

Flere bilder fra haven tatt i dag:

039

047 Brother Cadfael blomstrer helt til vinteren fester grepet

048

059Perlemalurten (Artemisia ludoviciana) fra årets frøsådd har vokst seg stor og fin

053 Austinrosen Falstaff med morgenrim på snuten

Selv om vi har passert 14 oktober, den offisielle vinterdagen, og morgenene er rimhvite, føler jeg fremdeles at det er høst. Det er faktisk ikke mer enn et par uker siden jeg satt på verandaen  i solen i hagecapri og bikinitopp. September var jo helt fantastisk her på Østlandet, og oktober har neimen heller ikke vært langt unna. Bladene henger fremdeles godt fast på trærne og gir fargesprakende opplevelser så fort man ser ut vinduet eller rusler seg en tur. Det er en sann fryd å være ute på veien i bil nå. Nesten trafikkfarlig vil jeg si naturen er for tiden, hele verden er gul og orange. Deilige og energigivende farger :)

Forrige helg var Bimbo og jeg en tur i Holmsbu, like vakker om høsten som om sommeren. Her er noen bilder fra vår lille lokale sørlandsidyll :)

005  Bildet er tatt gjennom frontruten på bilen, på vei ned mot Holmsbu

006

007

011

012

013

014

015

016

Til slutt en av de mange skjønne soloppgangene vi har på denne årstiden

034