torsdag 24. desember 2009

Julaften

I dag er dagen store og små ha ventet på. De tusen hjem skinner nyvasket og julepyntet. Jeg lurer på hvor mange juletrær som selges i Norge per år?

021

Tradisjonen med juletre i huset har sin opprinnelse i Tyskland. De første juletrærne fant veien inn i laugslokalene til håndverkere i Bayern tidlig på 1500 tallet.
Juletreet ble pyntet med nøtter,kaker og andre godsaker. På den tiden fikk man juletrær i gave, så det var ikke alle forunt å ha et juletre i huset.  De hadde ikke store boliger på den tiden og enkelte måtte henge treet i taket fordi det ikke var plass ellers. Etter jul var det kakegilde for familiens barn når de fjernet den spiselige pynten og julen var omme. 

Den første glitrende juletrepynten oppsto i Frankrike på slutten av 1500-tallet. Ispirasjonskilden var de staselige duskene på offiseruniformene. Dette var forløperen til glitterlengdene.

016 

Kirken var skeptisk til å ha et pyntet tre i stuen i julen. Enkelte kirkesamfunn nedla forbud mot juletrær, dette var avgudsdyrkelse.  Da man til og med begynte å gå rundt juletreet, ble det enda verre å tolere for kirkens menn. Men etter hvert ble det mer og mer vanlig med juletrær i alle hjem og kirken måtte akspetere treet som en del av julen.

Skikken begynte etterhvert å spre seg i Europa. De første juletrærne vi kjenner til i Norge er fra 1822.

024

005 Her har det vært noen morsomme guttefingre på besøk... Jesusbarnet hang over skulderen til en av de vise menn og blitt bortført. Jeg reddet ham tilbake til krybben i siste liten. Ellers kan jeg finne ham i toppen av en palme eller på taket. Og kamelene, nei de skal da ikke stå der! Gutter :)


018

Med disse bildene ønsker jeg alle en GLEDELIG JUL!

søndag 20. desember 2009

Fjerde søndag i advent

                    Vi tenner fire lys i kveld og lar dem brenne ned
            For lengsel, glede, håp og fred, men mest allikevel for fred
                        på denne lille jord, hvor menneskene bor

                                                                                                                            Inger Hagerup

030

Nå nærmer julehøytiden seg med stormskritt, og det meste er unnagjort i huset. Pakkene er klare, og juletreet står ute og venter på å få komme inn og bli pyntet.

Her er en enkel dekorasjon av naturmaterialer som er rask og enkel og lage. Lyset kan byttes med et hvitt eller rødt til jul, og konglene erstattes med f.eks kristtorn.

043

Sviblene er nå i full blomst og varer vel en ukes tid til før de begynner å henge med nebbet. Jeg klarer aldri å vente såpass lenge med å drive dem frem til at de varer hele julen. Er borte og sniffer på dem hele tiden, mmm.. :)

002 004

I går hadde jeg en god venninne på besøk til bakst og koselig samvær. Hun hadde med seg denne nydelige lykten til meg, hun er så rørende snill! Klokkene kan hektes av etter jul, og lykten kan dermed benyttes hele året. Lurt!

041 

Lykke til med innspurten før den store dagen!

søndag 13. desember 2009

Tredje søndag i advent samt tradisjonen med julenek

                              Så tenner vi tre lys i kveld, for lengsel, håp og glede 
                             De står og skinner for seg selv og oss som er tilstede 
                              Så tenner vi tre lys i kveld for lengsel, håp og glede

011

Tradisjonen tro er det denne søndagen julenekene finner veien ut hos oss. Men hvor stammer egentlig denne skikken med å henge kornbånd opp i trær og utenfor innganger? Det er antagelig en gammel hedensk skikk, men på 1700 vet man at det var vanlig å henge opp nek ved solnedgang på julaften. Med det erklærte man julen for åpnet, på samme måte som vi ringer julen inn. Nekene ble laget av havre og skulle sørge for god avling slik at livsgrunnlaget ble sikret.  Dersom kornbåndene kom for sent opp, kunne man risikere at neste års avling ikke kom i hus i tide. Slo småfuglene seg ned i neket med en gang de var satt opp, var det et tegn på at det ville bli et godt kornår. Når de spiste seg gode og mette, ville de la avlingen stå i fred til høsten. Men man måtte for all del passe på at småfuglene ikke satte seg i nekene før de var satt opp, det var et varsel om at et dødsfall ville inntreffe i familien. Skjærene måtte man holde unna nekene, satte en skjære seg i et nek ble det dårlig avling.

003

Enkelte byttet ut kornbåndene til nyttår med ferske, mens andre hadde de samme til tyvende dag jul.

005

Naturlig nok har julenek sin opprinnelse fra gårder på landet. Etter hvert når byfolket kom på besøk eller fikk idylliske julekort med bilder av nek med spurv og dompapp, ble sikken innlemmet i byene også, til stor glede for småfuglene :)

006

Dyrene fikk ekstra godt stell julaften og rause porsjoner med fór. Julenatten var nemlig den lengste i året, og maten måtte følgelig vare lenge i dyremavene. Hesten var spesielt heldig, der vanket det både øl og dram iblandet fóret! Kuene fikk gjerne litt ekstra malt.

008

Nå har sviblene begynt å springe ut og sprer en nydelig duft rundt seg :)

002

Fortsatt god advent og sørg for at småfuglene også har nok mat!

søndag 6. desember 2009

Andre søndag i advent

                           Så tenner vi to lys i kveld, to lys for håp og glede      
                      De står og skinner for seg selv og oss som er tilstede
                          Så tenner vi to lys i kveld, to lys for håp og glede

071

I adventstiden begynner jeg så smått å pynte i huset. Men bare litt, det er jo ikke helt jul enda :) Jeg danderer litt mer på dekorasjonene, flytter litt hist og her.

I disse dager samler Moseplassen inn idéer til adventsdekorasjoner, ta en titt i denne flotte bloggen og bidra gjerne med din egenkomponerte adventspynt :) Jeg gleder meg til å se alle de flotte dekorasjonene flinke og kreative sjeler lager.

061 070

069 065hb

067

047 043

038 039

Denne kurven kjøpte jeg på Vinterbrosentret for en uke siden. Jeg bygget den først opp med sammenkrøllet aluminiumsfolie, før jeg la mosen og litt lav på plass. Jeg fant (omsider...) en liten lysslynge med 10 lys, perfekt til kurven. En fugl, en fin julekule og en stjerne fant veien oppi kruven sammen med kongler og en gren fra vrihasselen i haven. Kurven står i en mørk krok i gangen og er i sannhet et lyspunkt.

053

045

Tidligere i uken kom julesneen, tørr og enkel å ha med å gjøre. Verden ble straks lysere, til og med sønnen kommenterte hvor pent det var.

001

006

007  013

011 009

I går var det slutt på idyllen, tung og våt slapsesne skapte forferdelige kjøreforhold. Det var rene bob-banen ute. Ikke tale om at sønnen med nylig anskaffet sertifikat fikk lov til å kjøre selv. Jeg kjørte ham på jobb, og vi havnet i kø like oppi veien her grunnet dette: http://dt.no/article/20091205/RHNYHETER/912059999/1379/RHFORSIDE

Det var veldig godt at ingen ble skadet. Men man får uansett en støkk og påminnelse av å se slik.

005

Kos dere masse i dagene som kommer! Og kjør forsiktig.