søndag 28. februar 2010

Enkel kuldebehandling av frø - stratifisering. Såskolen del 2

Enkelte staudefrø trenger en kuldeperiode for å kunne spire. Den vanligste metoden er å så frøene i jord, la dem stå inne noen dager i romtemperatur, for så å sette kasser med frøbokser ut og begrave dem under sneen. Der står de til våren kommer. Man kan drive dem frem enten inne eller fortsette å la dem stå ute. For mange høres dette tungtvint og vanskelig ut. Her kommer oppskriften på et enklere alternativ!

Et kaffefilter fuktes og de små frøene strøs ut på det. Deretter brettes/rulles kaffefilteret sammen og legges i en plastpose. La posen ligge i værelsestemperatur en ukes tid slik at frøene får trukket til seg fuktighet før de legges i kjøleskapet. Hvor lang kuldepeirode de trenger, står som regel på posen eller på nettsider som selger frø. Jeg pleier å bruke Impecta, de har veldig greie såanvisninger. Med et kuldeopphold i kjøleskap blir det ikke avskrekkende og styrete med frøsorter som trenger en kjølig periode. Etter oppholdet i kjøleskapet er frøene klare til å sås på vanlige måte som beskrevet i innlegget Såskolen del 1. Enkelt, ikke sant!

Kjøleskapsmetoden egner seg godt for Lavandula augustifolia, ekte lavendel

Noen få frøsorter trenger den variasjonen av temperatur som finner sted utendørs fra høst-vår. Disse MÅ ut. Men for frøene som er oppført under 4, 4B, 4C, 4G hos Impecta, skulle kjøleskapsmetoden være et alternativ til å sette sådden ut.

Eksempler på frø som kan kuldebehandles i kjøleskapet. Tekst og bilder er hentet fra Impecta.

4. Lättgroende perenner. Sås utomhus i lådor, krukor eller på ogräsfri kalljord, alternativt i kallbänk, under våren, mars-maj. Sådden placeras i halvskuggigt läge. Perenner omskolas normalt en gång. Vintertäck gärna småplantor första vintern. Vissa arter kräver längre tid. OBS! Frö till perenner med odlingsanv. nr 4 kan även sås utomhus under hösten. Många perenner gynnas av höstsådd.

Acanthus mollis, akantus
 Denne har harde frø som trenger bløtlegging, såanvisning 18
18. Groningen av dessa fröer påskyndas om de läggs i ljummet vatten 3-5 dygn före sådd.

Verbascum chaixii, fransk kongslys

4B. Dessa fröer har mycket hårda skal. Ute i naturen gror de efter vinterns påverkan. Sås lämpligast i krukor eller lådor. Sådden placeras helt oskyddad utomhus i halvskuggigt läge, så tidigt som möjligt, gärna från januari. Snötäcke över sådden främjar groningen. Om det är barvinter, täck med ris och löv. Groningen inträffar under våren eller sommaren, för vissa långgroende arter våren efter. Sår du senare, då vintern upphört rekommenderas höstsådd eller anvisning 4C.

Penstemon whippleanus 'Whipple's', Penstemon
Eryngium alpinum "Superbum', alpestikle 

4C. De flesta perenner behöver en kylperiod för att häva fröets vilostadium. Sår du efter vinterperioden placeras sådden i kylskåp (ca 1-3 plusgrader), 3-5 veckor. Därefter i 15-20 plusgrader för att gro. När groddplantorna visar sig placeras de så ljust och svalt som möjligt inomhus (ca 10-15 gr).

4D. Dessa fröer kräver en kraftig temperaturväxling för att gro. Sås inomhus i krukor eller lådor janmars i rumstemp. ca 20 gr. Efter 3 veckor placeras sådden i kylskåp (ca +3 gr) i 4-6 veckor. Därefter utomhus i skuggläge. Snötäcke över sådden främjar groningen. Om det är barvinter, täck med ris och löv. Groningen inträffar under våren eller sommaren, för vissa långgroende arter våren efter. Dessa fröer kan alternativt höstsås utomhus.

4E. Långtidsgroende fröer som kräver väldränerad såjord. Sås i krukor eller lådor mars-okt. Såjord: Blanda 1/4 jord och 3/4 sand. Placera sådden utomhus i skuggläge. Håll jämn fuktighet.
4F. Dessa fröer gror ofta oregelbundet. Sås i krukor eller lådor jan-maj i rumstemp. ca 20 gr om inget annat anges. Om fröerna inte grott inom en månad placeras sådden i kylskåp 4-6 veckor. Därefter placeras den utomhus i skuggläge. Om fröerna gror tidigare placeras groddplantorna så ljust och svalt som möjligt inomhus (ca 10-15 gr)

4G. Dessa fröer är normalt snabbgroende. Sås utomhus i lådor eller krukor i april-juli. Om fröerna inte grott inom en månad placeras sådden i kylskåp 3-5 veckor. Därefter placeras sådden utomhus i skuggläge.

Sisyrinchium graminoides, blå gresslilje

Veronicastrum virginicum, kransveronika

Såanvisnnger som dette har jeg tidligere ofte meg unna. Men med denne metoden jeg beskriver i dette innlegget kan man komme problemene med uteblitt spiring i forkjøpet. Bedre føre vár, enn etter snar :) Nå skal det også sies at mange frø som er merket med at de trenger en kuldeperiode, spirer uten. Jeg har bl.a sådd Aquilegia, akeleie og Echinacea purpurea 'White Swan', hvit solhatt på vanlig måte, disse oppført med såanvisning 4 og skulle følgelig trenge en kuldeperiode. Disse frøene spirte kun med noen få planter og jeg spør meg om jeg ikke hadde fått flere planter med et lite opphold for frøene i kjøleskapet først.

NB! Husk å navne kaffefiltrene du legger i kjøleskapet! Det er så lett å tenke at man husker, men det gjør man altså ikke :)

fredag 26. februar 2010

Tips om rimelige hagebøker!

Her hjemme har vi mammutsalget hvor man kan få tak i mange godbiter. Forleden fikk jeg også et tips om at BBC har boksalg i disse dager. Men etter litt surfing fant jeg ut at Amazon har enda billigere bøker. Dermed endte jeg opp der med disse bøkene:

  

  
Den Gule Boken viser de ulike besøkshagene som er åpne for for et betalende publikum hvor inntekten går til veldedighet. Hagene velges av NGS (National Gardens Scheme), det er svært ettertraktet i England å få dette kvalitetsstempelt. De gjennomgår en utpreget kvalitetssikring, det er kun de flotteste som kommer gjennom nåltøyet. Det gikk en tv-serie om disse hagene i fjor var det vel, og måten de valgt ut på. Der rådet ingen tilfeldigheter! Det var strikse krav og eierne nedla enormt mye arbeide for å tilfredsstille de strenge 'dommerne'.

  
  
 
Alan Titchmarsh er en av favorittene mine, han er enormt kunnskapsrik og dyktig. Bare det bildet...SÅ nydelig med Allium og Astrantia. Jeg får mer og mer sansen for rolige bed med få farger hvor man benytter mange planter av hver sort. Når man planter få vekster i såpass stor skala som dette, er det en utfordring å finne stauder med lang blomstringstid. Om man da ikke har en flerårig grunnbeplanting md f.eks buksbom/bladplanter/prydgress  og fyller opp med ettårige blomstrende vekster hver vår. Mine blomstrende bed inneholder mange stauder og roser som avløser hverandre i blomstringstid. 

 

  
Min nye grønnsakshage venter på sine første planter, så her har jeg fortsatt en del å lære. 

Nå er det bare å glede seg til bøkene kommer :) Jeg kommer etter hvert med omtaler av ulike hagebøker jeg kan anbefale.

onsdag 24. februar 2010

Portal for parker og besøkshager

Jeg kom over denne siden da jeg sjekket litt rundt på parker og besøkshager i våre naboland. For meg ser den ut til å være oppdatert med de største, men det er nok mange mindre hager som ikke er registrert. Uansett er den er godt utgangspunkt når man skal reise og ønsker å legge inn et hagebesøk eller to på turen.

England er nok bedre dekket enn de litt mer perifere land. Et raskt søk på David Austin førte meg til rosenes Mekka. Det er også listet nærliggende besøkshager og parker. Å, nå fikk jeg lyst på en hagetur til England!


Bildet er hentet fra Davids Austin Roses

mandag 22. februar 2010

Mine hageplaner for sommeren, hva er dine?

Mens vinteren herjer utendørs, er det tid og ro til å legge planer for årets hagesesong. Jeg vil starte en utfordring og høre om andres planer. Kanskje vi kan inspirere hverandre :)

Her er mine planer for haven i år:

1. Drive frem lavendelplanter fra frø og stiklinger. Disse skal jeg kante den nye grønnsakshaven med

 

2. Så mine første grønnsaker

3. Ferdigstille dette området. Der trillebåren står er det ganske bratt ned til en liten lagringsplass under verandaen. Jeg har svintunge sviller liggende klar til å støtte opp plenen og lage trappetrinn med. Håper jeg har målt riktig så kappene stemmer! Men antar at jeg må supplere med flere. Til slutt skal det singel på toppen av maskingrusen.



4. Ferdigstille dette bedet og området rundt. Jeg fikk oppført en trapp fra toppen og ned til inngangen til sokkelleiligheten i høst. Som dere ser var det på høy tid! Bedet ligger mot nord, så her satte jeg noen skyggeplanter på vent i fjor. Steinene måtte fjernes før trappen kunne bygges, disse må på plass igjen før bedet kan gjøres ferdig. På høyre siden tenker jeg å fjerne gresstorven og legge duk og singel. Men vi får se, kanskje det tegner seg en helt annen løsning når jeg først er i gang.


Det skulle vel holde tenker jeg, av erfaring skyter jeg langt over mål hvert år slik at fjorårets planer blir årets. Men dette skulle kanskje være overkommerlig. Gleder meg til å sette i gang!

Jeg sender utfordringen videre til
Lag et innlegg med dine hageplaner for sommersesongen og send videre til 5 nye :)

Jeg lager en ny utfordring til høsten hvor vi viser hva som faktisk ble gjort. Hva vi ikke gjorde og hva vi endret. Det kan bli riktig så spennende å se, hageplaner endres ofte raskere enn været skifter. Men de er et godt utgangspunkt!


søndag 21. februar 2010

Etter snestormen viser naturen seg i all sin prakt

Naturen selv er mester for de vakreste kunstverk. Hvordan dette hullet i haven ble til vet jeg ikke, men flott er det!


 Vinden som har føyket de siste par dagene har laget spennende mønstre i sneen


I morges hadde vi en skjønn soloppgang, endelig slutt på sneværet! Det var minus 18 gnistrende kalde grader i morgentimene.



Som en kontrast til alt det hvite og kalde ute, en av de søte primulaene jeg kjøpte for et par tre uker siden. Se sneen har fonnet seg på vinduet, slik er det på begge sider av huset. Sne fra alle kanter! Primulaene holder seg fremdeles fine :) Når det er sagt, klarte jeg å ta knekken på den nydelige hortensiaen... Jeg var uoppmerksom og vips hadde den tørket ut i varmen fra solen en dag.

fredag 19. februar 2010

Hvitt i hvitt

Så datt det ned noen tonn sne igjen, i alle fall virker det sånn. Våren, som jeg så vidt kunne kjenne snusen av i høyre nesebor, forsvant brått. Bamsefar er faktisk ganske lur han som sovner om høsten og våkner når det er nydelig og vårlig ute. Jeg liker å måke, men dette er for mye! Bare se hva som har skjedd på ett og et halv døgn

 
 


Og mer skal det komme og kaldere skal det bli. Tar denne vinteren sikte på å vare like lenge som fjorårets? Da får vi mange ilske hagesjeler å hanskes med! Jeg husker et år da våren kom i februar, krokusen blomstret og det var godt og varmt i solveggen. DET er et vær jeg kan like :)

Det så et lite øyeblikk ut til å lysne i sted, men nå er det fullt av virvlende sne utenfor igjen.




Ønsker alle en god helg uansett vær!

onsdag 17. februar 2010

Nydelig i vinterhaven, penselfuru - Pinus parviflora 'Glauca'

Det er 6-7 år siden jeg plantet penselfuruen min, den har vokst seg stor og fin på denne tiden. Jeg er så glad i mer eller mindre uvanlige former på trær, denne er perfekt i mine øyne. Hvorfor velge de tradisjonelle trærne 'alle' har når det finnes så mange spennende sorter i hagesentrene :) Furu er ikke bare vanlig buskfuru. Et nåletre kan være så mangt! Jeg liker å blande ulike uttrykk, her står penselfuruen sammen med en mer stram søyleeiner. Hengende former er også en vekstform som skaper liv og spenning i et beds mangfold. Motsetninger/kontraster gir blikkfang og struktur i et bed. Tykt/tynt, høyt/lavt, opprett /hengende, vintergrønt/bladverk, lyst/mørkt. Samtidig må man gi et bed helhet og ikke kaste vilt inn alle mulige former og farger, da blir det lett kaos. Det må finnes system og en rød tråd. Gjentagende vekster og pauser/mellomrom gir ro i bedet. Det er mye å tenke på når man skal planlegge et bed, det hjelper godt med tid, papir og blyant.


Penselfuru er en japansk furusort med noe uregelmessig vekstform, myke nåler og vakre kongler. Nålene er grønne med lys underside. På avstand gir dette er nydelig blågrågrønt skjær. Nålene sitter samlet i buster, lik koster. Derav navnet :) Jeg synes de kraftige konglene er spesielt dekorative der de sitter samlet i en ring.


Penselfuru trives best på en solrik og lun vokseplass og er herdig i H4. Min står ikke spesielt lunt til, men ser ut til å stortrives for det. Den får mye sol med sin sydvendte plassering. Ellers krever de ikke stort annet enn gjødsel om våren samt vann i etableringsfasen og de verste tørkeperiodene om sommeren. Veksten øker med ca 15 cm i året, så den er ikke av de mest hurtigvokste.

mandag 15. februar 2010

Vårtegn!

I helgen hadde vi nydelig vær og jeg kriblet etter gjøre noe ute. Så jeg spadde meg en sti rundt haven og oppdaget flere vårtegn. Ja, de finnes!

025 - Kopi 021

Sneen som ligger som en hatt på fuglemateren har begynt å smelte av varme solstråler. På blåregnen på bildet og busker rundt om, står lubne små knopper og venter på varme og sol. Rhododendron blir fin i år!

020 015

Krukkene til sommerblomster og prydgress er ikke lenger skjult under sneen. Og inne spirer lavendel og salvie :) I solen drypper sneen av furuen og danner lekre istapper. Knallblå himmel og sol som lager myke skygger i sneen får den til å glitre, vinteren ER vakker :)

011

Snedekket danner lekre iskrystaller om man ser nøyere etter.

009 010

Og om ikke lenge forvandles dette

024

til dette! Det er vel ingen hemmelighet hva jeg foretrekker :)

021

lørdag 13. februar 2010

Ranunkel, Ranunculus

Finnes det noe særlig mer romantisk enn pastellfargete ranunkler? De er som hentet ut fra mormor-hagen med sin sarte ynde. Jeg klarte ikke å stå i mot denne da jeg var innom Plantasjen sist uke og kjøpte Hortensia og Primula fra de forrige innleggene. SÅ nydelige!


Ranunkler tilhører soleiefamilien og var svært vanlig å se i gamle hager. De trives i kjølig luft og egner seg nok best som vårblomst utendørs, inne i varme rom har de ikke så god holdbarhet. Det har faktisk vist seg at de tåler noe frost, så de egner seg godt i krukker og kurver man setter ut tidlig på våren.

Min potteplante er over 1 uke gammel og like fin. Den står kjølig om natten. Ranunkler vil ha jevn fuktighet, gjødsel og nok lys under blomstringen, men ikke stå i direkte sol.

Det er en del som sliter med å holde liv i Primula ser jeg, mine er fremdeles like friske og fine. Så lenge jeg setter dem kjølig om natten og kniper blomster som er på vei ned, dukker det stadig opp nye fra basis.

onsdag 10. februar 2010

Stuehortensia, Hydrangea macrophylla



Er ikke denne fargen nydelig?! Jeg fortapte meg helt i de limegrønne knoppene med skjær av rødt, Picasso kunne ikke gjort det bedre :) 

Hortensia kommer opprinnelig fra Japan. Blomsterfargen varierer på noen sorter etter hvor sur jorden er. I sur vil fargen bli blå, i basisk jord vil den holde seg rød eller rosa.
Vann planten godt i blomstringsperioden, de liker jevn fuktighet uten å måtte stå med bena i vann. Det er ikke nødvendig med gjødsel dersom man ikke vil prøve å overvintre planten. De trenger mye lys og liker ikke å tørke ut. Stuehortensia kan tåle litt direkte sollys, særlig på denne tiden når solen ikke er så sterk. Jeg har plassert min i et østvendt vindu. Etter avblomstring kan planten enten kastes eller plantes ut i bed eller krukke på et kjølig og skyggefullt sted. Den vil fremdeles ha fuktig jord.

 

Stuehortensia er ikke så hardfør som de opprinnelige hagesortene og vil etter boken ikke klare seg ute om vinteren dersom man ikke bor i et mildt klima. Men prøv, kanskje den overlever :) Det er noe av det som er så spennende med have, man kan finne ut at ting fungerer til tross for generelle frarådninger. Man kan også forsøke å overvintre stuehortensia inne i et kjølig rom og vanne jevnlig gjennom vinteren.

Den vil sannsynligvis ikke blomstre mer samme sesong, men om man forsøker å overvintre den inne, kan den komme tilbake neste år med mange flere blomster. Blomsterknoppene dannes om høsten, så det er best å beskjære rett etter blomstring. De blomstrer mest på fjorårets grener. På denne måten kan man få en riktig så staselig stuehortensia etter hvert. Gjødsle godt fra tidlig vår og frem til blomstringen er godt i gang. Etter det gjødsles den moderat til høsten.

mandag 8. februar 2010

Primula, årets første første vårtegn innendøres

                                                                                  006
De er så søte, disse små Primulablomstene som selges overalt nå. De vitner om at vi nærmer oss våren. Jeg kjøpte mine på Plantasjen til kr 13,- pr stk. Da kan man tillate seg å fråtse litt i herlighetene :)
Jeg liker avlange former til borddekorasjoner. Oppi denne kurven er det 3 Primula, pga bladene behøves ikke flere. Lerkegrenene fant jeg på en tur med hunden før jul.
005 009
Primlua tilhører nøkleblomfamilien. Primula betyr 'først', og det stemmer jo på en prikk! Dette pleier å være den første potteblomsten jeg kjøper når vårlengselen gjør seg gjeldende. Blomsterfamilien består av 430 sorter og finnes i et vell av farver, ofte sterke. Jeg synes den hvite med gult midte er den søteste. De blomstrer villig og lenge om man gir dem nok lys (ikke direkte sollys) og vann, og setter dem kjølig om natten. Kniper man bort blomster som er på vei til å falle sammen/visne, får knoppene lys og bedre vekstvilkår.
De fleste primluasortene vokser vilt eller finnes som hageplanter, kun et fåtall dyrkes frem som stueplanter. Om man klarer å holde liv i dem til våren, kan de plantes ut i krukker eller bed. De trives godt i sur jord sammen med f.eks Rhododendron.
007