onsdag 31. mars 2010

Ny KONKURRANSE med bokpremie


Som tidligere nevnt har jeg hatt en gjennomgang av metrene mine med hagebøker og funnet flere som gjentar seg selv. Jeg eier ikke motstandskraft  når det gjelder planter og hagebøker! Bøker om krukker har jeg flere av, nå kan denne bli din :)

Som sist, blir det en gjettekonkurranse. Denne gangen skal du gjette hvor mange terracottakrukker jeg har, stort og smått skal regnes med. Den som tipper nærmest vinner. Er det flere med riktig svar, trekkes vinneren av disse.

Dette du skal gjøre:
1. Skrive svaret ditt i dette innlegget
2. Linke konkurransen i din egen blogg
3. Legge deg til som eller være følger av bloggen min

Treningen finner sted lørdag 10 april.  Lykke til!

mandag 29. mars 2010

Endelig spirer i haven!

Så ble det endelig min tur til  å presentere årets første spirer på Humlebackens koselige utfordring Vårtegn på Mandager.

Etter å sett det tyte frem både spirer og løkblomster i andre blogger, har tålmodigheten min blitt satt på en hard prøve i det siste. Men i helgen kunne jeg med et frydefullt gisp konstatere at våren er i gang her også :)  Da oppdaget jeg jeg nemlig disse små spirene


Det første bildet viser de botaniske korkusene som pleier å komme aller først av løkene i haven. Men hva er det som åpenbarer seg på bilde nr 2? Det MÅ være Narciss 'Bridal Crown' som jeg plantet ut i fjor vår, det kan ikke være noe annet.  Og det ser da vitterlig ut som liljeblad?! Åh, så spennende!

Julerosene jeg spadde frem har nå blitt helt avdekket og viser at knoppene fra i fjor har det bra. Jeg er sååå spent på blomstene!


Den hvite syrinen bugner av saftige knopper, mens stokkrosene enda sover sin dype søvn. Det trengs nok mer varme til for at de skal vekkes til live. Også her blir det spennende å følge med fremover, vil de komme opp på nytt i år?


'Stokkrosen' på bildet over til høyre er den rød jeg kjøpte som ferdig plante i fjor, mens de jeg sådde står stort sett i bedet langs verandaen. Der er det ikke mange spirer som titter opp enda. Syrinen sees foran på venstre bilde


Ikke særlig fristende å sette seg i stolene enda! Men snart er solen tilbake og da tar det nok ikke lang tid før våronna kan starte :) Foreløpig tør jeg ikke fjerne så mye som et eneste vissent blad i bedene, det er fremdeles enkelte netter med kuldegrader.

I forrige uke fikk jeg svar fra NRK angående Drivhusdrømme og Havedrømme, dessverre med nedslående resultat...
 "Programmet er dessverre ikke satt opp i reprise i nærmeste fremtid, men vi har notert oss ditt ønske om senere sendetid og dette videreformidles. Det vil nok ikke bli noen endring på den oppsatte sendetiden i denne omgangen, men kanskje ved en senere anledning.

Den andre serien "Havedrømme" er foreløpig ikke kjøpt inn, men vi har notert oss også dette ønsket."

søndag 28. mars 2010

Påskepynt og liljeduft


Sist jeg viste denne dekorasjonen var det kun små spirer på liljene, Narciss 'Bridal Crown'. Men som vanlig fikk de det travelt da de kom inn i husvarmen og skjøt i været nærmest som raketter. Da de små søte blomstene åpenbarte seg, sniffet jeg forventningsfullt hver gang jeg kom inn på kjøkkenet. Og ganske snart smøg duften seg inn neseborene, hvilken nytelse!


De blir ganske høye og strantete disse liljene, i dag hadde de også begynt å helle utover. Jeg fant frem saksen og klippet dem av og satte dem i en høy vase. Men det ble ikke heeelt som jeg tenkte. Derimot synes jeg de ble veldig søte i de små glassene på stett.


Egg blir det også til påske, vi har flinke høner i huset :)


Nå er alt påskeklart inne, jeg venter bare på været. Vi har hatt regn og grå himmel den siste drøye uken, så jeg er veldig klar for sol. Verandaen er bar for sne, det skulle ligge godt til rette for deilige dager i solveggen. Men det ser ikke helt lystig ut på værmeldingen, mer regn er meldt. Men da forsvinner vel mesteparten av sneen i det minste :)


Seljekvistene jeg fant forleden har fått dunete små gåsunger, det må jeg ha inne hver vår. Jeg får alltid så lyst til å klappe dem når jeg ser dem hos bomsterbutikken, de er så myke og gode å ta på!


Du kan kjenne duften av narcissene du også, ikke sant?


Med disse påskebildene ønsker jeg alle som er innom en nydelig påske enten dere er på fjellet eller hjemme :)

fredag 26. mars 2010

Bladverk i haven


Tittel: Bladverk
Forfatter: David Joyce
Forlag:Valentin
ISBN: 978-91-7233-163-1


Dette er en så fantastisk inspirerende bok om bladverk at jeg synes den burde ligge lett tilgjengelig i et hvert hageinteressert hjem. Jeg har ikke oppdaget en eneste ting jeg savner i denne boken. I tillgg har den nydelige bilder som gir en mange griller i hodet :)


Boken er inndelt i temagruppene Form och storlek, Struktur, Färg, Plantans form, Trädgården, Utvalda bladväxter - alle med underliggende tema. Her får man eksempler på alle de ulike bladformene, bladfarver (f.eks citron til gull - lyder ikke det forlokkende!), tykke/hårete, matte/blanke osv. Inndelingen gjør boken svært oversiktig og lett å bruke som oppslagsverk.


Bladverk er ikke bare det som befinner seg på bakken. Trær er et viktig innslag i haven slik at man får høydevariasjoner. Se på bildet over til venstre, så fint man kan lage et område uten bruk av blomster! Jeg studerer slike bilder nøye og merker meg bruken av ulike former og farver som f.eks bladkornen som liksom svever over grunnbeplantingen. Fordelen med vakkert bladverk er at det er dekorativt hele sesongen, blomster har det jo med å visne etter en stund...


Å bruke bunndekkende planter i bed er både vakkert og smart. Det holder ugresset i sjakk og sørger for at jorden ikke tørker så fort ut. Sølvgrått eller purpurfagret bladverk vil gi en flott kontrast mot alle de grønne bladene som vanligvis befinner seg i et bed.


Når jeg leser denne boken, lurer jeg litt på hva man egentlig skal med blomster ;) Nå er det jo ikke enten eller da, men det er så mye man kan gjøre for å lage harmoni i et bed samtidig som man unngår ensformighet, bladverk kan bidra til at ulike vekster fremhever hverandre slik at man skaper en wowfaktor.

onsdag 24. mars 2010

En hageplan blir til

Jeg har fått spørsmål om jeg kan lage et innlegg om hvordan jeg lager hageplaner, så her følger en aldri så liten smakebit.

For meg er det svært viktig å tilpasse meg kundens ønsker, være lydhør og ikke la min egen smak dominere. For å kartlegge kundens behov og preferanser, har jeg et skjema til utfylling som jeg sender på mail før befaringen. Kunden får da tid til å tenke gjennom ulike sider ved haven som de kanskje ikke har vurdert tidligere. F.eks hva man skal bruke haven til, ønsker man grønnsaker/urter, steder med innsyn, egnete sitteplasser, vindutsatte partier med behov med skjerming, hvor sneen forsvinner tidligst, favorittplanter, favorittfarger, planter/farver man ikke liker, ønske om en spesiell stil osv osv. Budsjett er et annet vesentlig stikkord.

På befaringen går vi gjennom hvert område som skal endres, jeg noterer flittig og tegner små skisser. Jeg kommer med forslag til ulike løsninger. Sammen kommer vi frem til en hovedløsning. Til slutt går jeg rundt alene og tar bilder.

En hageplan er en tankeprosess både for kunden og meg. Jeg kaster meg ikke over arbeidene med en gang, jeg liker å bruke litt tid, legge fra meg tegning og plantelister et par dager. Svært ofte skjer det at jeg får nye idéer i slike pauser. På denne måten henter jeg frem det beste i meg selv og kan levere fra meg et optimalt sluttprodukt. For meg blir en hageplan på linje med når jeg maler akvareller, jeg legger en del sjel i dem.

Det er mye som skal tas hensyn til når man skal velge planter. Først og fremst klimasonen, stedelige forhold som vind, hvor været står fra og mikroklima.  Selv om man bor i H4, kan det være lune steder i haven hvor man kan prøve vekster for H2-3. Husets stil og farge må hamronere med haven. Et annet viktig moment for valg av vekster er jordsmonn og jordstuktur, fuktig eller tørt. Utvalget begrenser seg naturlig etter disse forholdene. Deretter legger jeg vekt på former og farger. Dersom kunden er på linje med meg, er jeg svært nøye med fargeharmonier. Det ligger i blodet, så selv om kunden ønsker et fargerikt bed, er det fullt mulig å tilfredstille dette selv om jeg velger farger som ikke kolliderer. Blant annet er jeg forsiktig med å blande varme og kalde farger. Skal bedet være rolig og inneholde pasteller, liker jeg å legge inn enkelte blikkfang i en mørk hamonerende farge. Slike utropstegn forhindrer bedet fra å bli kjedelig.

I et staude/rosebed tenker jeg også på at det skal være blomstring fra vår til høst. Variasjon i blomsterformer og høyder er også et moment for å skape spenning og struktur i bedet. Bladverk er noe man bør ta med i betraktningen, både på blomstrende stauder og bladplanter. Bladplanter fungerer godt for å roe ned et bed, lage pauser. De fremhever blomstene og er alltid dekorativ spesielt i perioder hvor blomstringen ikke er på topp. Det finnes utrolig mange varke bladplanter! Jeg er spesielt svak for alunrot, Heuchera, den finnes i så mange lekre fargekombinasjoner.

Når man skal velge busker og trær, bør man tenke litt frem i tid og putte inn noe som er hurtigvoksende for å få høyder i haven. Når så de andre trærne og buskene vokser seg store, kan den første 'hjelperyttern' evt. fjernes.

Dette var en kort skissering, men jeg vil anta dere har fått et beregp om at en hageplan ikke er et samlebåndsprodukt :) Å lage flest mulige hageplaner i løpet av en sesong er ikke målet for meg. Det er sluttproduktet som står i hovedfouks.

Her er en hageplan for en stor eiendom i sone 2 hvor været ofte står hardt på fra syd. Jeg tegner i A3format og leverer den sammen med en detaljert beskrivelse av planen, plantelister med bilder og beskrivelse av hvert sort, samt ulike ark med relevante råd, f.eks jordforbedring, planting, beskjæring, legging av grus/singel/kantstein.

mandag 22. mars 2010

Løpsk bekk - mandagens vårtegn


 I forrige uke klarte bekken over veien endelig å komme seg frem i dagslys. Den har vært gjemt under sne siden før jul, så det var et godt og vårlig gjensyn. Jeg ser rett på den fra kontorstolen min. Kjempekoselig utsikt! Når jeg åpner vinduene kan jeg høre bekkens fine klukking på vei ned berget.


Etter hvert som sneen smelter blir det et lite fossefall som skyller ut med voldsom kraft, helt herlig å se og høre!


Mildværet og regnet som har falt i det siste har fått fart på snesmeltingen i haven. I helgen så jeg toppen av de doble pallekarmene! Det betyr at snedybden er 2 pallekarmer, dvs 2 x 19 cm. Litt igjen, men mesteparten har blitt borte. Tenk om det kunne bli bart i bedene til påske :) Jeg har spadd en gang i haven og sett flere små vårtegn denne helgen. Julerosene er forsiktig gravd frem. I mangel på spirer i bedene, gleder jeg meg over det minste som viser at våren er her. Flere vårtegn finner du her

lørdag 20. mars 2010

Vårjevndøgn og kåring av konkurransevinner

I dag er det endelig vår på kalenderen OG ute :) I løpet av de to siste døgnene med regn og mildere vær har snemengdene sunket drastisk. Jeg kan skimte bar jord! Da blir det nok ikke lenge før de første spirene viser seg. Jeg er ute og sjekker flere ganger om dagen nå. Å, for en vidunderlig tid vi har gått inn i nå!

De første krukkene er fylt og har fått plass på trappen, det er ubeskrivelig deilig å se blomster og farver ute igjen! Disse står ute om natten nå, og skulle det bli noen kuldegrader tåler de som regel det. Småblomstret stemor, ranunkler og de fleste løker er riktig små hardhauser. Se Moseplassens innlegg om vekster man kan ha utedørs på denne tiden.

014012

Jeg vil takke alle som ble med på konkurransen og noen av dere for den store tilliten til min beholdning av roser! Med min lille have hadde jeg nok ikke hatt noen plass å bevege meg i den med alle rosene enkelte foreslo ;)

 003043

Men jo, jeg er en svoren roseelsker og lider ofte valgets kval med tanke på hvilke roser jeg skal plante. Dertil kommer MÅ-hasyken, som stadig gjør seg gjeldende. Nå har sjelen blitt invadert av en ny ubeskrivelig vakker rose, Jacqueline de Pré, som Junis roser skrev om forleden dag. En skjønn blogg for roseelskere :)  Jeg er solgt! Planene svirrer i hodet mitt, og det spørs om det ikke må graves et bed til på min bittelille gressplen. Det er ingen ny tanke, i fjor begynte et hvitt bed å forme seg i hodet mitt. Vi får se!

047 009

Riktig antall roser i haven min er 35. De som kom nærmest var Seascape med 36 og Kirsebær med 34. Jeg lot sønnen avgjøre og ba ham velge bokstaven K eller S. Han valgte S, den heldige vinner er Seascape! Gratulerer så mye! Send meg adressen din Rigmor, så går pakken din i posten mandag. Og dere; bloggen hennes er vel verdt et besøk :)

039

fredag 19. mars 2010

Er du glad i roser?

Det er jeg! For noen år siden meldte jeg meg inn i Norsk Roseforering og siden har jeg blitt der. Nettsidene innholder artikler og nydelige bilder. Det selges bøker og annonseres ulike happenings, roserelaterte sådanne såklart :) 

 
Norsk roseforening har fem lokallag, Oslo og omegn, Østfold, Vestfold, Gudbrandsdalen og Vest-Agder4 ganger i året utkommer medlemsbladet Rosebladet, et skjønt tykt, hefte fullt av interessant og nyttig rosestoff og vakre bilder. Det er alltid stas når jeg finner Rosebladet i postkassen. Du kan lese litt om innholdet av årets første utgave her. Lokallagene gjør det enkelt å komme i kontakt med likesinnete, det er så hyggelig å kunne dele interessen sin med noen som er like ivrig som en selv :)

 
Osloavdelingen som jeg tilhører, har en svært innholdsrik nettside. Jeg anbefaler virkelig en titt inn her! Foreningen er aktiv med foredrag og turer. Bildene er hentet fra Osloforeningens bildegalleri.

                         

onsdag 17. mars 2010

Iris reticulta, en skjønn liten drøm


Jeg vet jeg sier det gjentatte ganger om ulike blomster, men dette må da være vårens søsteste! De er jo ikke store tassene, men desto yndigere synes jeg. Jeg har plantet dem tidligere i haven, en lys blå sort, men de har gått ut. Dette er kjennetegnet på mange løker, f.eks de fleste tulipaner, de forsvinner med årene. Nå hjelper det sikkert ikke at jeg har en sterk tendens til å rote rundt i jorden, i løpet av sommeren flyttes stauder hit og dit og nye plantes. Andre løker som sneklokker og spesielt Scilla, formerer seg nesten ut av sitt gode skinn.


Disse løkene vil plantes dypt i veldrenert og sandholdig jord og må for all del ikke plantes sammen med fuktelskende planter. Jeg har mine sammen med stokkroser. Under blomstringen kan de vannes noe mer.


Ute i friluft blir ikke denne irissorten mer enn ca 10 cm høy og blomstrer tidlig. Iris reticulta går under navnene snørirs og våriris. Drives de frem inne i stuen blir de nesten dobbelt så høye. Dette skyldes den varme inneluften som gir økt vekst.



Jeg synes denne kongeblå farven er fantastisk lekker. Den gjør seg veldig godt alene, eller som små blikkfang innimellom den lys blå sorten.

mandag 15. mars 2010

Vårtegn på mandager

Så var igjen klart for Humlebackens koselige tiltak 'Vårtegn på nandager'. I mangel på vår utendørs, må jeg ty til andre andre midler for å skape litt vårstemning. Ute ligger sneen dyp og skjuler alt av grønne vårtegn. Og så lenge det er mange kuldegrader om natten, blir det ikke noe sus over smeltingen heller. Så da bringer man våren innomhus :)

Jeg forbinder Narciss 'Bridal Crown' med vår. Her er det jeg skrev om plantene i fjor. Jeg kjøper alltid et par potter med disse løkblomstene som dufter så himmelsk berusende. Når de åpner blomstene sine og duften brer seg i rommet...helt nydelig!

028

Jeg fant frem den avlange kurven jeg er så glad i og plasserte en potte med narsisser i midten og eføy på sidene. Deretter fylte jeg med små isoporkuler som man ofte får i kartonger når man bestiller varer på nettet. Til slutt mose på toppen og et par lerkegrener.

Dyrene har det neimen ikke lett om dagen, ikke noe stas å bli sluppet ut på beite stakkar. Også de foretrekker innelivet for tiden :)

037 031

Til slutt en påminnelse om KONKURRANSEN jeg har gående med trekning 20 mars