mandag 31. mai 2010

Sommer!

I løpet av natten kom væromslaget de varslet forrige uke, tenk - de hadde rett! Det er et yrende fugleliv og kvitring ute, og knoppene skyter fart. Såpottene som står ute til herdig tørker ut bare jeg snur ryggen til, herlig! Nå har jeg virkelig tro på at sommeren har kommet for å bli.

I helgen fikk jeg fylt noen krukker med frøplanter. Jeg har hatt en plan siden jeg kjøpte frø i vinter, så får vi se om resulatet blir som jeg håper. Spennende! Jeg ser allerede nå at noe sorter ikke er heeelt i hundre. Jeg tror jeg må holde meg unna høye sommerblomster, de blir så svake i stilken når de ales opp på planterommet. Dette gjelder bl.a en salvie og en rødsort Scabiosa. Jeg ser stor forskjell på de som har drivhus og mine planter.

På denne siden holdes farvene i burgunder og rosatoner. Dette skal gli over til lilla og gyldent bladverk nærmest inngangen.


Fatet på bildet under holder seg fint år etter år og klarer seg aldeles utmerket på egenhånd. Nå blomstrer søte Lewisia :) Under fatet dukker det opp frøplanter fra de mørke fiolene, Viola x wittrockiana,  som jeg hadde i krukke i fjor. De er ikke mye kravstore!


Det nydeligste som blomstrer i haven av stauder akkurat nå er kosakkveronika, Veronica gentianoides. Blomstene er yndige, nesten porselensaktige. De vokser i tueform og øker sakte i omfang. Det som er morsomt er at den slipper frøene ned på singelen under bedet, så der vokser det også en tue.


I bedet ved nedgangen til leiligheten plantet jeg en Mahonia i fjor. Se så fint den blomstrer i morgensolen! Til høsten får den blå nydelige bær. Jeg har bestilt Brunnera macrophylla 'Mr. Morse' med hvite blomster fra Jensen som jeg skal plante her. Han er jeg svært fornøyd med og kan trygt anbefale. Plantene jeg fikk fra ham i fjor har blitt store og flotte, bl.a rødbladet hundekjeks!

Fuchsia i plantehyllen ved trappen har begynt å blomstre, her er det Annabelle som viser seg frem i sin skjønne ballkjole


 I går kom den største seilskuten jeg har sett mens vi har bodd her med kurs sorøver. Synd den ikke hadde seilene oppe!

fredag 28. mai 2010

Årtes første markblomstbukett


Den er så utrolig deilig, følelsen av sommer når jeg går min lille runde med hunden og plukker markblomster fra grøftekanten mens hele verden dufter himmelsk. De første syrinene har så vidt begynt å springe ut og en svak syrinduft streifer nesen når jeg går forbi. Skal si det er en annen opplevelse å gå tur nå enn i vinter! Endelig er sommeren vi har ventet så lenge på her :)


I dag har fått gjort en del i haven også og begynt på kanten foran jordbærhaven, dvs pallekarmene. Kanten er renset og 6 digre Alchemilla Mollis som sto i skogsbedet er gravd opp og flyttet. Jeg skal plante flere stormarikåper der samt endel Festuca, blåsvingel. De skal jeg sette innimellom og foran slik at de to sortene glir litt i hverandre. Blåsvingelen står på planterommet for å bli litt større før jeg planter dem ut. De vokser ikke fort akkurat, så det tar nok sin tid før de er klare.

Ønsker alle som er innom en nydelig helg! Til uken er det meldt sommertemperaturer :)

torsdag 27. mai 2010

Skogsbedet i dag og prydplomme i blomst


Når man kommer fra inngangspartiet og runder hjørnet ved verandaen, ser man overgangspartiet fra Rhododendronbedet til skogsbedet. Tulipanene står på hell, det første kronbladet har falt av. De hvite kuleprimulaene er også på hell. Bak og på siden av tulipanene plantet jeg de hvite løytnantshjertene, det var her de sto før også. Bak der igjen er syrinhortensiaen fra i fjor. Foran tulipanene kommer hvite Astrantia major som vil skjule både de visne tulipanbladene og de fra løytnantshjertene. Syrinen til venstre står full av knopper, jeg gleder meg sååå til den kommer i blomst! Og ser der var det sannerlig en løvetann óg :)

Videre ned gjennom rosebuen kommer man til det jeg kaller skogsbedet. Vårlyngen er nå i blomst, den er så nydelig! Jeg skal kjøpe flere av dem og fortsette videre mot enden av bedet slik at lyngen knytter det hele sammen. I enden står det nå noen Alchemlilla mollis som skal deles og flyttes til kanting av grønnsakshaven, dvs det blir jordbærhave fordi jeg skal ha grønnsakene på verandaen i stedet. Men det er en annen historie :) I løpet av sommeren kommer det singel i stien, samme type som jeg har på det første bildet. Jeg tror det blir pent med en mykere farve enn ren grå, det gjør seg med litt rødt mot plantene og torvblokkene jeg har brukt til kanting av bedet.


Den røde japanlønnen har begynt å få blader, og Pieris står snart med sine nye røde topper. De gulbrokebladete beinvedene lyser opp som små soler i bedet. Prydplommetreet har kommet i blomst, de er så utrolig søte de små rosa blomstene! Det gjelder å nyte intenst mens de er her, for vips er de borte i en fei.

mandag 24. mai 2010

Lykkelig pinse i haven

Vi har hatt et aldeles deilig vær her med sol hele pinsen og jeg har kost meg noe helt skrekkelig med å pusle i haven. Helgen startet med over 20 grader og knall blå himmel, og i dag har det vært 15 solrike grader - perfekt havevær :) Litt farve har man også fått i stedet for den gustne og hvite vinterfarven.

Her ser dere noen av de nedklipte lavendelene, de kommer til å bli kjempefine. Det er masse grønt i bunn :) Pus snoker i fuglebadet, et sikkert sommertegn :) Tulipanene kjøpte jeg i fjor, de første løkvekstene til dette bedet. Det skal bli flere, her skal det kun være hvite vårløker og lavendel. Og vierpæren i midten av steinene da. Tanken er at lavendelen vil skjule de visne løkvekstene. Men igjen har jeg altså klart å surre bort navnelappen. Jeg fikk så god hjelp til Purissima av dere, kanskje noen som kjenner denne sorten også?



Det har blitt en del lukebøtter og flytting av stauder i pinsen. Jeg har også spadd opp Austinrosen Evelyn som takket for seg denne vinteren. Men! Det er liv i en av de 3 Brother Cadfael, så han får lov å stå og vokse seg stor. Det blir ikke det samme floret som før riktignok, men bedre med én enn ingen :). En annen gledelig obaservasjon er Trier som også har kommet med bittesmå friske skudd fra basis. Jeg har måtte klippe bort en del store blader fra stauder som vokser foran for at de knøttsmå skuddene skal få lys. Den spennende knoppen på Magnolian viste seg å være blad, men noe annet hadde jo vært veldig rart.

Årets første Rhododendronblomst! Til sammenligning blomstret hele busken 20 mai fjor, og da var den sen...


Denne er litt morsom! Det er nemlig en av duftheliotropene jeg sådde i fjor som jeg forsøkte å overvintre. Som dere ser lyktes det, og den står nå med sitt første blomsteranlegg :)


Her ser dere min heller slunkne og så vidt påbegynte samling Pelargonium :) Til høyre er 'Michael' som var den aller første og inngangsporten til disse skjønne plantene for meg.


Slik ser det ut når man kommer inn innkjørselen til oss


Sveitservierene i tønnene har fått blader og kommer til å øke i omfang denne sommeren. Foreløpig er de litt for små til ha harmonere inngangspartiet. Denne uken skal jeg kjøpe krukkejord, så da blir det liv i krukkene også :)

fredag 21. mai 2010

Besøk på ROM Hagemiljø

For et par uker siden gikk ferden sydover til Horten og BoGrønt ROM Hagemiljø. (Her kan man bestille både roser og klematis og få sendt  hjem) Jeg hadde på forhånd bestilt en klematis som jeg skulle hente. I utgangspunktet var dette det eneste jeg skulle ha, men dere vet... :) Jeg hadde selvsagt med en liten liste i baklommen og fant bl.a store og flotte hvite løytnantshjerter som erstatning for dem jeg klarte å ta knekken på i fjor. Hvite kuleprimula fant jeg også - de har jeg fra før, men vil ha flere av, samt en søt, lys gul sort.


Dette er virkelig et hagesenter jeg anbefale, SÅ hyggelig og hjelpsom betjening. I tillegg var det oversiktlig og flott anlagt, svært ryddig i rekkene :) Prisene er det ikke noe å si på, BoGrønt kom billigst ut i en pristest VG hadde blant hagesenterkjedene nylig.


Hit er det supert å ta med familien, de har laget en koselig, intim uteplass med bord og benker.



For flere og mer sommerlige bilder fra hagesenteret finner du her 

onsdag 19. mai 2010

Krukker + bleier = sant!

I fjor testet jeg ut tipset på Hagegal om å blande bleiefyll i jorden man bruker i krukker for å bevare fuktigheten. Dette er et sugende materiale og skal fungere bedre enn f.eks Swell Gel. Tanken bak er selvsagt å slippe å vanne opptil flere ganger om dagen, spesielt når man har en del terracottakrukker som meg. Disse tørker fort ut! Jeg prøvde ut 2 muligheter, både å ta ut bleiefyllet og blande i jorden, samt å legge hele eller halve bleier over dreneringsmaterialet. Jeg synes jorden jeg blandet bleiefyllet i ble for hard og tenker at det ikke er noe særlig for røttene å måtte trenge seg gjennom. Krukkejord skal jo være veldrenert. Jeg hadde mye bedre resultat med krukkene der jeg la bleiene rett i krukken, disse holdt vesentlig lenger på fuktigheten. Så i år benytter jeg bare hele bleier.

Slik gjør jeg når jeg fyller krukkene mine:
Jeg bruker nattbleier fordi disse har større oppsugingsevne og bløtlegger dem før jeg har de i krukken. Ellers vil de løfte opp jorden når man vanner slik at den renner ut av krukken! De vokser ganske mye som dere ser :)


Som drenerende materiale kan man benytte f.eks Lecakuler, kongler eller isoporbiter. Man tager hva man haver :) I disse ganske store krukkene bruker jeg isopor for å ha en sjanse til å flytte dem.


I mangel av krukkejord i poser, brukte jeg denne gangen vanlig P-jord og blandet i Coop kattesand (holder på fuktigheten og klumper ikke) samt en god dæsj Perlite. For å forhindre at jorden renner ned i dreneringen og tetter den igjen, klippet jeg opp et slitt dynetrekk som skille. Jeg lar dette gå godt oppover kanten når jeg fyller i jorden slik at ikke noe renner ned.


Nå er jorden nesten klar, bortsett fra mat til plantene. Uten mat og drikke duger helten ikke :) Jeg synes det er enklest å bruke langtidsgjødsel som jeg blander i jorden. Da kan jeg vanne med dusjmunnstykket på hageslangen og slipper å bære kanne på kanne. For å finne riuktig mengde, måler man diameteren på krukken og blander i angitt mengde. Fix ferdig! Denne typen fra Bayer ser jeg skal brukes 2 ganger på en sesong. Jeg hadde foretrukket en langtidsgjødsel som varer hele sommeren, så let litt i hyllene. Det finnes mange ulike typer i handelen.


Jeg blander gjødselen godt inn i jorden før jeg gjennomvanner den. På toppen av jorden legger jeg frø av Lathyrus odoratus 'Midnight' som har ligget i vann et par døgn. Her skal de få klatre og kose seg :) Til slutt et lag jord som tilsvarer 2 ganger frøets størrelse og litt vann på toppen igjen.



Jeg må jo ha med noen blomsterbilder denne gangen også og viser denne holdbare tulipanen som blomstrer nå. Navnelappen er borte vekk, noen som vet hvilken sort det er?



mandag 17. mai 2010

Hurra for det flotte landet vårt!


En nydelig nasjonaldag uten regn ønskes alle hageglade!

Som dere ser er det ikke helt ryddig og striglet utenfor, det er det aldri :) Det er sånn jeg liker det. Det står alltid frøplanter til herding eller oppbevaring her og der, og ugresset vokser raskere enn jeg fjerner det. Men slik er det nok for de fleste, haven skal være et sted vi bruker og koser oss med. Så rotet betrakter jeg som et tegn på at jeg har en levende have (grei unnskyldning å ha på lager!). Den er i aktivitet og brukes og er ikke bare til pynt  :)

Benken under fant jeg på finn.no, den kostet bare kr 100,-, et kupp! Ferdig rustet til og med, herlig :) En omgang med slipepapir, Visir og beis (i slitt trefarve) og den er i tipp topp stand igjen.

søndag 16. mai 2010

Før og etter, skogsbed

Jeg fortsetter der vi slapp sist, ved rosebuen. Vi beveger oss nå fra syd til øst, mot baksiden av huset. Det er dårlig med før-bilder, men her ser dere hvor bedene på hver side av rosebuen slutter og skogsbedet begynner.


Jeg fjernet alt gresset og blandet jorden med grus og torv. Steinene er rester etter det som ble tilkjørt til muren. I forkant kommer det torvblokker som avgrenser og bygger oppp bedet. Om man holder torvblokkene jevnt fuktige, danner det seg ganske raskt mose på dem. For å få fortgang i prosessen, kan man smøre dem inn med surmelk.



Det vokser og gror!


Skogsbedet fortsetter videre langs kanten av skråningen ned mot veien.



Stien langs skogsbedet skal singellegges. Her ligger det fra før duk med maskingrus over. Nederst i bildet over ser dere enden av det nyeste rosebedet. Dette har jeg skrevet et innlegg om tidligere HER

Viser til slutt noen detaljer fra skogsbedet som ikke er helt ferdig enda, men nesten, og ønsker alle en strålende flott 17 mai! Hurra for Norge, vårt skjønne fedreland :)