mandag 6. juli 2009

5 på topp i haven

Jeg har blitt utfordret av Ellea til å presentere mine fem favoritter i haven. Det er neimen ikke lett, nesten alle er favoritter på hver sin måte. Så jeg har brukt litt tid til å tenke over saken, men her er mine fem utvalgte:

Alchyimist: Denne klatrerosen plantet jeg i fjor, den har vokst seg stor på denne korte tiden. Ingen sjenert rose dette som ikke tør! Blomstene er akkurat som jeg håpet, store og fylte med en vakker aprikos/ferskenfarge som går over i både gult og rosa. En utsøkt rose som står lenge i blomst selv om den er engangsblomstrende.

101

002

A Shropshire Lad: Jeg kommer aldri utenom denne rosen når jeg trekker frem det jeg er mest glad i. Den har fuglt meg siden jeg begynte å opparbeide haven, og var blant mine første rosekjøp. Den har frosset litt tilbake i år, så høyden er ikke det helt store, men bomstene....sukk - det finnes knapt noe vakrere. Og duften! Ubeskrivelig! Pus er med, for hun er også noe av det fineste jeg har i haven :) Oj, der var et halvferdig nedsaget tre. Ja ja, det står der enda...

025

012

Papaver somniferum: Denne fylte sorten sådde jeg direkte i bedet i vår. Det er første gang jeg har prøvd denne typen valmue. Det blir ikke siste! Jeg kom med et høylydt gledesutbrudd da jeg oppdaget at et par stykker sto i full blomst tidligere denne uken. Heldigvis ligger denne delen av haven litt i det skjulte, ellers er vel folk vant til at jeg er litt smårar for jeg går ofte og prater med med meg selv i haven. Når man ikke har andre der, må man jo det når det er så mye å kommentere og glede seg over!

276

270l

Amaranthus viridis: Disse sådde jeg for første gang i vinter, det blir ikke siste! Synes de er kjempestilige og dekorative.

 077

Rosa Mme. Pierre Oger: Sist, men absolutt ikke minst - ja, det ble nok en rose til :) Madammen ble også plantet i fjor, hvem skulle tro det! For hvilken vekstkraft det er på denne historiske rosen! Jeg simpelthen elsker de ballformete, usigelig vakre blomstene i rosa og lysere rosa sjatteringer. Kronbladene har et eiendommelig skjær av  letthet, nesten så de ser gjennomsiktige ut. Det er vanskelig å beskrive, men denne rosen har noe helt spesielt.

089

023                                                                                                                       Jeg kaster ballen videre og utfordrerer Tonerose og Wenche til å vise sine 5 favoritter :)

13 kommentarer:

orchis sa...

Nydelig, Ninni! Den Amaranthusen var elegant med de lange, grønne halene. Tror villarten vokser her. Den er absolutt ikke elegant! Rart hvilke gode egenskaper som kan frembringes via krysning og foredling.
Ønsker deg en riktig god uke.

orchis sa...

En ting til: Den er spiselig i tilfelle kjøleskapet ditt skulle være tomt og magen rumler :)
Bare les her: http://www.stuartxchange.org/Kolitis.html

Ninni sa...

Næh, hva du finner ut! Spennende! Da vet jeg hva jeg skal gjøre om en huggorm kommer og biter meg - ut og beite revehalestilker! Ble jo veldig nysgjerrig på hvordan den smaker...kanskje jeg skal ta en liten, ny blomsterspire og prøve :)

Tonerose sa...

sukk - SÅ vakre! Fem NYDELIGE favoritter! :o) Fikk veldig lyst til å plante flere av disse rosene dine, de er jo helt herlige. Som du vet liker jeg svært godt lys rosa i hagen, og både Rosa Mme. Pierre Oger og a shropshire lad kunne virkelig passet! ...for ikke så snakke om alchymist med sine skjønne fargeforandringer - (den er jo ikke akkurat ren lyserosa; men utrolig vakker) - det er fantastisk med planter som klatrer! ... synes hagen blir så mye mer frodig da, også får man jo plass til mye selv om man kanskje ikke har så stor hage! :o) Er skummelt dette med blogging, blir fristet til så masse mer i hagen! ...kan fort bli litt dyrt! hihi.

Imponerende hvor store rosene dine er blitt, spesielt de to som du plantet i fjor - DET var raskt! Sånt liker vi! :o)

Hviken rose er det forresten du lukter på, på bildet under linken til nettsiden din? A shropshire lad? HERLIG!!! :o) Nydelig sommerlig og idyllisk bilde! Veldig søte begge to! :o)

Takk for hjelp til å identifisere moskuskattost'n - jeg må si meg mektig imponert over alt du kan. Hjertelig takk! Du aner ikke hva den andre klatre/slyngplanten kan være? :o)

Hagen din er UTROLIG vakker, veldig gøy å få se bilder som her, både nærbilder og litt lengre unna - du har anlagt utrolig vakre stier, kanter på bed etc. Nydelig det bildet av den fylte valmuen! Lekkert, både blomstene og designet på bed/sti!

Blir vanskelig å velge ut fem favoritter i hagen nå, må nok tenke litt på det ja... Liker jo så godt mange ulike blomster! Men blir nok som hos deg, en del roser. Er jo så herlig når en ny rose har åpnet seg, spesielt nye typer som man kanskje ikke har sett i blomstring før, iallefall ikke egen hage. Skjønner svært godt ditt lille utbrudd da du oppdaget blomstrende valmuer! :o) Håper det snart slutter å bøtte ned ute, lyner og tordnet døgnet rundt siste tiden; helt ekstremt. Ikke så enkelt å få tatt bilder da. Håper bare ikke det blir like intenst hele uka!

...nei, er ikke lenge igjen nå - akkurat en mnd igjen til termin i dag!! steike.. :o)

Håper du får en VIDUNDERLIG uke!!

Ellea sa...

Hihi....det kom jo ikke akkurat som noe sjokk at det var flere roser på listen din. Vakre representanter! Roser er jo bare til å drømme seg helt bort i................

Valmuen var utrolig flott, og fargen var helt fantastisk.

Den revehalen var kuuuuul! Jeg prøvde også å så i vinter, men alle spirene døde etter prikling:-(

TurboLotte sa...

Jaaaaaaaaaaaaa. Alchymist er jo helt magisk. Den Lad`en har jeg ikke heller ikke sitnevnte. Sikle-sikle.

Godt å høre at Splish-splashene kom trygt fram.

Wenche sa...

For noen herlige favoritter du har, men det var vel ikke så overraskende at det var noen roser der nei. :-)

Hmm, må nok tenke litt over hva jeg skal plukke ut. En er helt soleklar, men jeg får nok ta meg en runde for å plukke ut resten.

Lene fra Lillehammer sa...

Ååååå så nydelige bilder Ninni, skjønner godt at dette er favoritter altså. Helt utrolig som det blomstrer hos deg, flere bilder - flere bilder.
Og den amaranthusen din er superduperlekker, jeg fikk jo to av deg og de har fått nogenlunde store haler di også selv om de er langt fra så store som dine. Kommer de forresten tilbake eller må de sås på nytt hvert år?
Når det gjelder stauden du spurte om som står plantet sammen med stormarikåpa stemmer det at det er Sanguisorba officinalis.
Ønsker deg en strålende dag Ninni. Her har det sluttet å regne og solen begynner jammen å titte fre. Regner med at det kommer en liten eksplosjon i hagen etterhvert nå.
Masse klemmer fra meg!

Elisabeth sa...

Åhhh..det var mye vakre blomstertips. Reveamatanen har jeg også her, første gang iår på akkurat den varianten. Har stort sett bare hatt den røde før. Og valmuer står det i trengsel i alle mine bed, selvsådd seg fra ifjor , enkelt og greit.

Ninni sa...

Roser fyller alle krav de, skjønnhet, duft og vekstkraft :) Men må jo innrømme at jeg blir litt lei innimellom når det kommer mye sykdommer. Uansett; ikke noe slår roser totalt sett!

Tonerose; det er A Shropshire Lad jeg sniffer på ja :)

Lene; Amaranthus må etter det jeg vet sås på nytt hvert år. Du kan jo prøve å overvintre din i annekset? Det hadde vært spennende å se om det går. Da kan man få riktig så store planter etterhvert! Revetrær! Det kommer snart et innlegg med flere hagebilder :)

Monicas Hage sa...

Nyyydelige favoritter:)De to rosene står fortsatt på ønskelista mi...blir nok ikke før neste år;)

Med fingrarna i (j)orden sa...

Härliga bilder på urfina växter! Välkommen till Höganäs och Mölle som ligger i sydligaste Sverige, på västkusten strax norr om Helsingborg.
Perfekt mål för en semestervecka då havet aldrig är mer än 10 minuter bort.
Eva

Annette og Eilifs liv sa...

sukk...takk for inspirasjon!!!!!!!!