søndag 13. desember 2009

Tredje søndag i advent samt tradisjonen med julenek

                              Så tenner vi tre lys i kveld, for lengsel, håp og glede 
                             De står og skinner for seg selv og oss som er tilstede 
                              Så tenner vi tre lys i kveld for lengsel, håp og glede

011

Tradisjonen tro er det denne søndagen julenekene finner veien ut hos oss. Men hvor stammer egentlig denne skikken med å henge kornbånd opp i trær og utenfor innganger? Det er antagelig en gammel hedensk skikk, men på 1700 vet man at det var vanlig å henge opp nek ved solnedgang på julaften. Med det erklærte man julen for åpnet, på samme måte som vi ringer julen inn. Nekene ble laget av havre og skulle sørge for god avling slik at livsgrunnlaget ble sikret.  Dersom kornbåndene kom for sent opp, kunne man risikere at neste års avling ikke kom i hus i tide. Slo småfuglene seg ned i neket med en gang de var satt opp, var det et tegn på at det ville bli et godt kornår. Når de spiste seg gode og mette, ville de la avlingen stå i fred til høsten. Men man måtte for all del passe på at småfuglene ikke satte seg i nekene før de var satt opp, det var et varsel om at et dødsfall ville inntreffe i familien. Skjærene måtte man holde unna nekene, satte en skjære seg i et nek ble det dårlig avling.

003

Enkelte byttet ut kornbåndene til nyttår med ferske, mens andre hadde de samme til tyvende dag jul.

005

Naturlig nok har julenek sin opprinnelse fra gårder på landet. Etter hvert når byfolket kom på besøk eller fikk idylliske julekort med bilder av nek med spurv og dompapp, ble sikken innlemmet i byene også, til stor glede for småfuglene :)

006

Dyrene fikk ekstra godt stell julaften og rause porsjoner med fór. Julenatten var nemlig den lengste i året, og maten måtte følgelig vare lenge i dyremavene. Hesten var spesielt heldig, der vanket det både øl og dram iblandet fóret! Kuene fikk gjerne litt ekstra malt.

008

Nå har sviblene begynt å springe ut og sprer en nydelig duft rundt seg :)

002

Fortsatt god advent og sørg for at småfuglene også har nok mat!

6 kommentarer:

Lene fra Lillehammer sa...

Hei på deg Ninni, så koselig du har det ved inngangsdøra! Så koselig har nok ikke vi det, men det skyldes vel at inngangspartiet vårt ikke er noe å pynte, men det blir nok bra den dagen vi får bygd nytt. Vi har tenkt å kjøpe julenek vi også men det virker nok mer som det er et pynteobjekt enn mat til fuglene for det virker ikke som de er så ivrig på å spise av det. Men det er jo så koselig da så det blir nok et nek uansett for pyntens skyld.
Jeg sier bare...jøsses så fort som tiden går i denne førjulstiden. Jeg har ikke kjøpt en eneste gave engang og jeg føler panikken begynner å komme. Jeg er nemlig av den typen som synes det er godt å bli ferdig med det tidlig men pga mye jobbing nå har jeg ikke hatt overskudd til å shoppe. Men nå er det heldigvis ikke så mange gaver jeg skal kjøpe og jeg vet sånn nogenlunde hva jeg skal kjøpe.
Hmm, har du begynt å tenke på hage enda da? Vet du, jeg har ikke sådd et eneste frø enda jeg og jeg tror det ikke blir mye i år heller, tror heller det er bedre at det får vokst seg til i hagen og evnt. se hva som trengs etterhvert. Men selvfølgelig skal jeg så litt sommerblomster da, men jeg tror det blir det eneste.
Ønsker deg en flott søndag Ninni!

Anonym sa...

Åh, så mye deilig eye candy! Du er kjempeflink til å gjøre det vakkert rundt deg :-)

♥ Stines hverdag sa...

Ja det er viktig å sørge for at småfuglene får litt mat, og så er det jo så koselig å pynte med julenek. Du har pyntet fint ved inngangspartiet, så jeg helt sikker på at du får mye besøk der.

Ha det fint!

FO - 2 sa...

Stemningsfullt og veldig, veldig fint hos deg! :))
Du er en mester til å lage det fint rundt deg,
uansett årstid.
Vakkert! :)

Takk for gratulasjon,
og for mange koselige kommentarer.
Setter stor pris på det.
Det skal du vite. :)

Ønsker deg ei fin uke.
God klem.

lavendel mio sa...

Så koselig det er hos deg!
Heldig du som har julenek, det er ikke å oppdrive her på mine trakter, men har ikke gitt opp helt enda:))
Og det har meldt snø til jul, da blir det lykke hos mine 5 gutter...og meg og han far;)
Klem Hanne

M.E.V. foto sa...

For en hyggelig velkomst:) Nå ble jeg minnet om at jeg må huske julenek... det hadde jeg nesten glemt. Ha en fin siste helg i advent:) Klem