søndag 4. april 2010

Beskjæring av roser

Når telen har gått fra jorden og faren for nattefrost er over, er det på tide å beskjære rosene. Jeg venter alltid til jeg er sikker på dette, selv om det er fristende å klippe så fort man føler våren er i anmarsj. Om rosene beskjæres før telen har gått, tørker såret ut og rosen dør. De nyklippete grenene er sårbare overfor frost. Får vi frostnetter i april, noe som ofte forekommer, kan de sette de mer sensible rosesortene tilbake. Enkelte robuste sorter tåler imidlertid å skjæres selv om det kommer et par frostnetter i ettertid.

Men ikke vent så lenge at rosen har blader og bjerka har fått museører. Roser får blader en stund før enn bjerka. Beskjærer man etter at rosen skyter nye blad, vil mye av rosens energibruk være bortkastet. Det blir som å ’fyre for kråka’. Vi vil jo at rosen skal gi sitt beste til blomstringen på grenene vi tar vare på.
                                                                                                                                                      For å legge til rette for best mulig vekstvilkår, beskjærer man roser uansatt gruppe slik at veksten går utover og holdes luftig og åpen. Dvs man fjerner alle kryssende og innadvoksende grener og sørger for at midten er noenlunde fri.

Frostbitte/døde grener fjernes.

Ved beskjæring av en frisk gren, klipp alltid 3-6 millimeter over et øye/knopp (bladfestepunkt) som vender ut, fra punktet nedover langs grenen med et skrått snitt. Bruk en skarp rosesaks/beskjæringssaks. Skråskjæret hindrer at vanndråper legger seg i snittet.   

                                                                                                            
Gamle grener som fjernes nederst på busken (ved basis), vil komme med flere nye skudd slik at den får en tett og fin vekst.                                                                     ©   


Stilk- og klaseroser: Klippes til 10-30 cm over bakken. Dette gir god forgrening og kraftigere blomstring. Ikke vær redd for å klippe bort små skudd som sitter oppover grenene. Beskjæres det for lite vil det resultere i svakere og mindre blomster.

Moderne buskroser klippes til 20-30 cm over bakken eller til 2/3 av opprinnelig lengde. Dette bestemmer man ut fra hvor stor man vil at busken skal være. Sideskudd beskjæres inn til 2-4 knopper. Gamle, brune grener skjæres ved basis.

 
Engelske roser: Rosen skjæres tilbake til ca 2/3 av grenenes opprinnelige lengde. Gamle grener fjernes fra basis.

Historiske engangsblomstrende roser vårbeskjæres ved å fjerne gamle, grove grener ved basis. Om man synes busken har blitt for stor, kan denne rosegruppen beskjæres etter blomstring. Da forstyrrer man ikke neste års blomstring.

 
Historiske gjenblomstrende (remonterende) sorter beskjæres etter smak og behag. Ønsker man en stor busk kan man bare formklippe den og ellers følge hovedregelen om luftig midte og utadvendende grener. Om busken er blitt for stor, kan man foreta en hard beskjæring av alle grenene ved basis eller beskjære som andre gjenblomstrende buskroser.

Klatreroser kan beskjæres ved å fjerne 1/3 av fjorårets vekst (gjenblomsterende), eller til 30-40 cm (engangsblomstrende) av fjorårets vekst. Man skjærer bort grener som vokser innover og krysser hverandre. Sideskudd fra hovedgrenene skjæres tilbake til ca 10 cm for remonterende og til ca 30-40 cm for engangsblomstrende klatreroser. Formklippes også gjennom sesongen når man allikevel klipper bort døde roser. Bindes klatrerosen mot espalier, prøv å lage en vifteform med sideskudd som vender oppover. År om annet fjernes en av hovedgrenene så langt nede som mulig for å stimulere til ny vekst.


Etter hvert som de gjenblomstrende rosene visner, klippes disse ca 3-6 millimeter over 1-2 bladpar under blomsterfestet. Stilkroser klippes over 2-3 bladpar. Dette fører til at det dannes nye blomsterknopper. Grener som har tatt helt av i vekst kan samtidig kortes inn.

                                                                                                                                             © IBW

39 kommentarer:

Ellen Walnum sa...

Ja dette var en nyttig påminnelse. Hvert år lurer jeg på det, siden jeg er ganske så rosenovise enda.

Har du forresten sett at jeg banket deg skikkelig i kabalen??.....gliiiiis:)

Linda sa...

Takk for tips, jeg trenger virkelig dette:) Jeg har ikke så veldig mang eroser, men kjøpte en del i fjor, og jeg er jo ganske pysete når det gjelder beskjæring... Var ute og sjekket i stad, rosen i sørveggen begynner å knoppes (sørveggen er i grunn helt mot tomten til naboen, så det er i grunn han som får nyte denne) Men de jeg plantet i fjor langs stakittgjerdet ser ut til å ha frosset laaangt tilbake. Jeg må helt ned til jorden for å se teng til liv i greinen... Jeg skal putte din forklaring i lomma på hagedressen:)

krepsemor sa...

Nok et nyttig innlegg! Jeg har bare en type rose, og det er Lykkefund! Må ærlig innrømme at roser har jeg ikke greie på ;) Men når jeg ser dine flotte roser, kan det fort bli flere hos meg også! Bare det ikke var for de skarpe tornene...
Fortsatt god påske til deg, Ninni!

Tonerose sa...

Takk for kjempefin oversikt, dette knoter jeg med hvert år... :o) Nå har jeg ikke så veeeeldig mange roser, men tror jeg egentlig jeg alltid er altfor forsiktig med beskjæring. Som de fleste sikkert er! :o) I år tror jeg jammen jeg skal prøve meg på tipset til Claus Dalby også, å binde ned for bedre blomstring.. Hm.. Men så er det det å huske på det da! :o)

Kjempebra og lærerikt innlegg som alltid, dette må jeg ta vare på!

Nyyydelige bilder du viser :o)

Håper du har herlige fridager!

Lisbeth (countryliv) sa...

Hej Ninni, du har ret det er nu det gælder om at vente til rette tid - tålmodighed belønnes:-) Det er 2ºC i København idag- jeg gødede mine roser igår og det var perfekt for idag regner det. Dejlige fotos, ha en god dag;)

Vigdis i Romerikshaven sa...

Skjønne bilder og fin informasjon, Ninni! Et spørsmål: fjerner du 2/3 av grenene til austinrosene, eller lar du 2/3 stå igjen? :)

IngunnBW sa...

Så fint at dere fant dette nyttig :) Vigdis, jeg beskjærer slik at det står igjen ca 2/3.

Vigdis i Romerikshaven sa...

Akkurat, :) det er slik jeg pleier å gjøre, men i år blir det nok mer pga kulda. Forøvrig er jeg nok litt forsiktig med klippingen av de historiske, og det taper jeg kanskje på når det gjelder blomstring.

Frøken Solhat sa...

Takker for tippene Ninni.....har tre roser, ja faktisk 5 som jeg er meget glad for....men nogen ørn ud i pleje af dem er jeg ikke. Så dine ord falder på et tørt sted :0)

Læst lige på en dansk blogg at jeg skal ud at gøde dem nu, så må jeg jo vente lidt på birkens museøre inden saksen kommer i sving.


Fristes da fuldstændigt af dine billeder fra Spanien.......SKØNT

God Påskedag
Dorthe

Trädgårdsdrömmar sa...

Tack för ett jättefint och lärande inslag. Här får vi ofta bakslag med frost, så vi vågar inte klippa ännu...väntar lite till....
Ha det gott
Carina

Mia sa...

Då får jag vänta på musöronen. Är väl ingen fara att jag ser du långt före den tiden heller ;) Jag plundrar alltid med rosor, är fö feg att klippa, och det säger jag som skamklipper allt annat.. Min granne säger man ska låta sin värsta fiende ta saxen, kanske det vore en idé? Ska i varje fall försöka följa dina råd iår, men mitt problem är också att jag inte anar vad som är vad, rent bortsett ifrån klätterrosorna.. När är rätt tid att gödsla för oss på Östlandet förresten?

IngunnBW sa...

Jeg ser at det har oppstått en misforståelse, jeg skrev nok litt tvetydig og har nå redigert teksten. Roser beskjæres etter at telen har gått fra jorden når faren for nattefrost er over og før bjerka får museører :)

Huset på landet sa...

Hei Ninni!
Takker for nyttig info!
Men jeg har et spørsmål...
Har 2 stk oppstammede roser i potter, som i vinter har stått i en mørk bod. Disse har jeg nå satt i lysthuset, der er det frostfritt og lyst. Men jeg ser at jorden har sunket kraftig, og jeg lurer da på om jeg da bare skal fylle på med jord, eller ta bort en del av den gamle jorden, for så å etterfylle med ny jord. Må man bruke en spesiell jord? Eller kan man bruke vanlig blomsterjord? Har også vanlig hagejord, kompost og kugjødsel. (er ganske fersk på dette med roser...)

Klem fra Line

Marina sa...

Fin beskrivelse. I Danmark siger man at man skal vente til birken har blade så store som museøre, men det er alt for sent hernede. Mine roser er allesammen beskåret nu, i år detsværre meget hårdt fordi harene har været vintersultne og har gnavet af grenene, noget jeg aldrig har oplevet før.

Jeg håber snart foråret kysser din jord.

Trines Hus og Hage sa...

Hei Ninni.
Så flott et innlegg med nydelige rosebilder og veldig bra og nyttig informasjon for alle oss med roser i hagen. Så grundig og kunnskapsrik i rosebeskjæring.
Det har vært en deilig dag i dag, og jeg har vært ute i hagen! Kjentes bare så herlig å kunne beskjære litt, går rundt og kikke og se tegn til liv overalt! Lykkefølese!
Gleder meg såååå til roseblomstringen tar til. Det er få ting som slår det!
Klem Trine

Anita sa...

Nyttige tips du deler her, takk! Siden du har så stor rosekunnskap, så lurte jeg på om du har noen gode tips angående rosebusker...eller rettere sagt: jeg har sett en rosebusk, den var hvitblomstrende, ca. 1-1,5 meter høy. Rosene var enkle, den minte meg om en gammel rosesort.
Bladene var litt "taggete" å se til. Jeg har spurt eieren hva rosen heter, men de har ikke peiling på navnet... Har du anelse på hvilken rose dette kan være, eller vet du om en god riktblomstrende rosebusk du kan anbefale...???

Jens Svensson sa...

Tack för dom fina tipsen! Även om jag inte förstår precis alla orden så förstår jag nästan allt!

Marit sa...

Takk for mange flotte tips, Ninni!

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Oh, vilka fina rosor du har och tack för tipsen! Vilken fin blogg du har - hittade precis hit!

Önskar dig en fortsatt trevlig helg!
/Charlotte

IngunnBW sa...

Så mange koselige kommentarer! Takk!

Huset på landet, jeg ville byttet ut så mye av det øverste jordlaget du kan i potten med en blanding av vnalig hagejord, kompost og litt sand/grus. År om annet bytter du all jord og beskjærer røttene. Hvordan kan du lese om her: http://www.daglyngar.no/artikler/Krukkeroser.pdf

Anita, det første som falt med inn var at det kan være en Rugosa. Men vanskelig å si uten bilder. Et viktig poeng for å kunne klassifisere er også om den remonterer (gjenblomster) eller er sommerblomstrende og om blomstene er store eller små. Du kan gå inn på Roseexpertens og Bogrønt ROM hagemiljøs hjemmesider, der finner du sikker en rose du liker :) Rosa Røyse har pogså et meget bra utvalg. Alle har postordresalg :) Jeg er veldig glad i Winchester Cathedrael, den har hvite fylte blomster og blomstrer uavbrutt fra juli til langt utpå høsten. Austinroser trenger mye sol og gjødsel for å vise seg fra sin beste side.

Marina, at man skal vente til bjerka får museører er ganske vanlig å tro i Norge også. Det er ikke noe farlig å vente så lenge, men det beste er å klippe før rosebladene skyter. Da blir hele rosens energi brukt på vekst som skal beholdes. Som regel beskjærer jeg i slutten av april. Erfaringen tilsier at vi kan få en periode med kulde og sne i april. Dessverre...

Eget innlegg om kalking og gjødsling kommer snart!

liven sa...

Tusen takk for nyttig informasjon....det med beskjæring synest jeg alltid er vanskelig!!
Så nå vil jeg bruke dette når jeg skal beskjære mne roser!!
Her har ikke vært noe særlig hagevær i påsken...men idag ser det ut til å bli bra!!
Klør jo i fingrene etter å komme igang!
Ha en fin dag....og nå må jeg kikke en gang til på dine vakre bilder :o)

Nooria sa...

Takk for kjempefin gjennomgang! Dette trengte jeg!

Jeg har alltid hørt at rosebuskene skal beskjæres NÅR bjørka har museører ikke FØR som du skriver. Men jeg antar at du har rett ;-).

josimo sa...

Takk for at du stoppet meg...er ganske fristende å fjerne de stygge lange grenene som lager uorden i vårbeddet.

elle-melle sa...

Det der med å vente til museørene er på bjerka er slett ikke så dumt egentlig. Bjerka har ganske god grei på om det kommer mer frost eller ikke - tror jeg, men ofte så går det greit å beskjære før.
Jeg ville sagt at om du ikke kjenner mikroklimaet i din egen hage godt så ville jeg ventet til museørene var der. Noen roser tåler også en tidlig beskjæring bedre enn andre så om man har mange roser å beskjære var det kanskje smart å begynne med de som tåler en tidlig beskjæring best.
Jeg pleier å begynne med de herdigste rosene før museørene er på bjerka og så venter jeg med de som er litt sartere eller som står på kaldere steder. Når man har så mange roser som jeg har kan det ikke nytte å vente til bjerka sier at det er klart, da ville det bli for sent for mange av dem.
Så her hos meg er det begge deler som gjelder.

Du har laget et flott innlegg med gode og klare beskjæringstips til de forskjellige roseslagene.
Supert:)))

M.E.V. foto sa...

Å, jeg gleder meg til roseblomstringen! En av mine favoritter i hagen:)

Våren kommer nok snart til dere også. Håper du legger ut bilder av julerosene, de er så vakre:) Jeg plantet en i fjor, men den ser ut til å være borte... Har bestilt tre nye, men de er ikke kommet enda.

Edgar sa...

Super oversikt du har laget!
Den var veldig ryddig, informativ og lettlest :-) Takk for den!
Her er roseinteressen oppadgående. Det blir nok noen nye i år også.
Noen flotte roser du viser.

Snäckskalsdalen. sa...

Ååhhh, jag längtar så tills jag kan sticka näsan i en ros och lukta! Det är så underbart! Och kort, oftast!
Nyttiga råd och bra råd, tack för det!
Kram
Agneta

Flugo sa...

Takk for mange gode tips! Jeg beskar mine roser i dag (det kan du lese om på bloggen min). Litt usikker på om det er for tidlig, men siden vi bor i Bergen har vi jo et mildt klima, og det er meldt mildt, tørt og fint vær hele den neste uken. Passerer vi midten av april uten nattefrost, bør det gå fint.

Vilt og vakkert sa...

Heisann!

Vi får trøste os med at den som venter på noe godt, venter ikke for gjeves... bøåveisen kommer snart til deg også....
Bra med tips om beskjæring av roser. Jeg tør ennå ikke- har alltid ventet til jeg ser museøra på bjørkerisa!
Men mine er gamle, historiske, så de trenger ikke mye beskjæring, men i år ønsker jeg ny og tettere vekst. Derfor skal jeg gyve på!
Godt havearbeide framover!

Stein sa...

Disse tipsene skal jeg merke meg :-) Jeg trodde ikke jeg hadde særlig mange roser i hagen, men nå som vinteren har forsvunnet så jeg plutselig at jeg hadde plantet dem ivrig en mengde steder på eiendommen, så nå må jeg begynne å beskjære dem også. Håper det ikke er for sent neste gang jeg kommer over til Sverige- om tre uker.
Ha en fortsatt fin kveld!
Stein

Anne (Moseplassen) sa...

flott og nyttig, som alltid!
Her er det litt igjen før det blir noe roseklipping, håper jeg finner igjen sekatøren før den tid...

Gry sa...

Takk for flott info! Jeg tror at jeg de siste årene har beskjært for sent av redsel for å gjøre det for tidlig....

Det er også vanskelig å "ta nok". Som min far sier - du burde la naboen beskjære rosene!

Unknown sa...

Ja men så var det å huske hva hvilken rose var da. Greit nok med navn. men type i tillegg. Jeg er et rotehue der. Men fåreløpig har det jo gått greit da.

Hage foto og natur sa...

Takk for fin og nye tips!
Jeg skal være raus når jeg klipper "Astrid Lindgren" som ikke var helt som forventet sist sommer.
Syntes du jeg bør skjære litt på min nye Hurdalsrose, som har friske fine nye greiner?
Ha en fin uke!

IngunnBW sa...

Om 3 uker er sikkert passende tid Stein :) Dersom man ikke beskjærer før de berømmelige museørene på bjerka, skader det jo ikke rosen. Man vil bare ikke dra full nytte av vekstkraften og kanskje få litt mindre busk og mindre blomster. Tidligere klippet jeg etter museøreregelen. Da jeg lærte av en gartner når jeg burde beskjære, begynte jeg å klippe tidligere. Jeg synes jeg fikk økt vekst og blomstring etter det.

Jorunn, jeg ville latt Hurdalsrosen din være som den er til etter blomstring og klippet den ned til ca 10-20 cm. Da får du glede av årets blomsterflor :) Når busken har kommet godt i vekst, etter 3-5 år, kan du begynne å foryngelsesbeskjære årlig med 1 eller flere grener helt ned til basis. Hurdalsrosen er et syn!

Margrethes hus og hage sa...

Så bra med en slik oversikt :)
Her har jeg beskjært flere roser i dag. Litt tidlig, men jeg pleier å ta de ca rundt påske, og det går alltid bra, og det håper jeg det gjør dette året også, selvom faren for nattefrost ikke er helt over enda.

Det er deilig med vår, nå skal den nytes :)

Hilsen Margrethe

Lin sa...

For en flott og lettforståelig oversikt!!!
Er det da slik å forstå at jeg kan vente med å beskjære Hurdal, Poppius og andre engangsblomstrende til etter blomstring?

IngunnBW sa...

Om du korter inn grenene nå mister du mye av årets blomstring. Fjern bare det som er tilbakefrosset, så kan du evt. beskjære etter blomstring. Historiske roser må ikke beskjæres om man ikke vil begrense høyde eller omfang. Mine engangsblomstrende står i bed med remonterende og stauder, så jeg kan ikke slippe dem løs. Men står en sik rose solitært f.eks, er det ingen ting i veien for å la den vokse seg stor. Foryngelsesbeskjæring (ned til basis) tar du nå.

I dag har jeg startet beskjæring av rosene mine :) De har begynt å få fyldige knopper, da er de i vekst og klare til å klippes. Nå regner jeg med at faren for varig nattefrost er over. Et par kuldegrader om natten tåler de. Vinteren har gått hardt utover rosene her, jeg måtte gå drastisk til verks med enkelte og beskjære dem helt ned i håp om å redde dem.

Lin sa...

Tusen takk for gode tips! Da lar jeg dem alle stå, også former jeg dem forsiktig etter blomstring. Er vel bare Chianti av mine engangsblomstrende som har noe som helst frostskader.
Av de andre er dog 5 -6 stykker der jg ikke finner livstegn ennå. Krysser fingrene for dine og alle andres roser!!! :)