Tidlig på våren er det tid for å kalke. Gjødsel stjeler kalk fra jorden og regnvann vasker den ut. Derfor bør man hvert tredje eller fjerde år tilføre kalk til bed og plen (ikke i surjordsbed), gjerne før den siste sneen forsvinner. Mose i plenen forhindres best ved å gjødsle den.
Nøytral jord har en phverdi på 7. Verdier over denne gir kalkholdig jord, er den under er den sur. Testsett for jordprøver får man tak i på velassorterte hagesentre eller planteskoler. Leirjord er som regel kalkholdig.
Rens opp i bedene når faren for nattefrost er over og fjern bladene på visne stauder. Jeg lar alltid vissent ligge i bedene om høsten, næringen vil da gå tilbake til jorden. Kan noe av det visne spavendes i jorden er det ypperlig jordforbedring. Prydgress klippes ned.
Gjødsle alle bed når veksten er i gang. Ikke alle planter trenger å gjødsles. Planter for skrinne og magre forhold som f.eks lavendel, trenger lite gjødsel. Jeg pleier å bruke naturgjødsel i pelletsform, denne er lett å fordele og forsvinner ned i jorden med regnet. Det er lurt å kaste ut gjødsel som inneholder hønsemøkk når det regner eller like før en regnbyge slik at lukten forsvinner fort. Dersom det benyttes fullgjødsel (’blåkorn’), pass på at ingen korn blir liggende på bladene. Disse vil svi/brenne dem i stykker, i verste fall kan hele planten dø.
NB! Når man gjødsler i en skråning er det lurt å punktgjødsle, dvs grave ned gjødselen i jorden rundt hver enkelt vekst for å hindre at gjødselen renner nedover skråingen med vannet. Man kan ofte se effekten av dette ved at de nederste plantene er vesentlig større og frodigere enn de øverste.
Spesialgjødsel (Rhododendrondgjødsel) til surjordsplanter. Gjødsle gjerne et par ganger før juli for flottere vekst. Om man benytter langtidsvirkende gjødsel kan én gang være nok. Mengden man skal bruke står angitt på esken.
Engangsblomstrende roser gjødsles 1 gang, remonterende (gjenblomstrende) 1-2 ganger. Austinroser kan gjødsels 3 ganger, de trenger mye næring for å blomstre optimalt. All gjødsling opphører i juli. Når i juli er stedsavhengig. Er sommersesongen lang som mange steder syd i Norge, kan man regne midten av juli. I kalde strøk i nord, slutten av juni. Gjødsler man senere blir avmodningen før vinteren dårligere, og risikoen for frostskader større.
Jeg gjødsler alle bed (untatt surjordsbedene) med naturgjødsel når plantene kommer i vekst, ca midten/slutten av april. Før det trenger de ikke noe. Deretter får de gjenblomstrende Austinrosene Animix rosegjødsel i juni og juli. Sarte og nyplantene roser får vinterdekke av kukompost rundt rothalsen når frosten kommer - ikke før, da får de også med seg en liten matpakke til våren.
Busker og trær kan om ønskelig gjødsles et par ganger til før midtsommer.
Fra midtsommer til høst kan det gjødsles med nitrogenfattig gjødsel (nitrogen fremmer grønn vekst), men dette er ikke nødvendig. Høstgjødsel skal gjøre plantene bedre i stand til å overvintre og komme raskere i gang med veksten neste vår. Dette har jeg aldri gjort og får allikevel godt med vekst og sunne planter. Men kanskje de hadde blitt enda flottere med litt høstgjødsel.
© IBW
17 kommentarer:
Jeg er så heldig at have adgang til 20 år gammel kogødning som jeg hvert år bruger på denne tid (men det er sidste år i år, hulk). Senere gøder jeg med rosengødning og vander med brændnællevand. Jeg har endnu aldrig kalket, men det er også fordi min jord er ret rig på kalk fra naturens hånd.
Hav en dejlig dag.
Hei!!
Nå har jeg kost meg med alle de fine innleggene dine:)
Tusen takk for alle gode tips, kommer til å se innom deg daglig nå fremover..kan ikke gå glipp av vårånna hos deg:)
Skal ut i hagen å rydde i dag, snøen er heldigvis en saga blott nå:)
Ønsker deg en nydelig våruke,klem Hanne
Det er så supert med sånne tips:) jeg skriver ut og henger i drivhuset:) Griet å ha en huskelapp. Det er en stund siden jeg har kalket, men jeg har gjødslet jevnt. Kanskje jeg skal kalke litt i år...
Det er bare det at med meg så er det å gjødsle som å vaske bilen, at når jeg vasker den så blir det regnog samme med gjødsel, om det har vært stabilt dårlig vær, kan du være sikker på at det blir mange dager med sol... Ikke få år, jeg har måttet sette på vannsprederen på tidpunkter da samboer er redd naboene virkelig vil bli bekymret:) Siste to år har jeg likevel fått sviskader i plenen... Takk for supert innlegg:)
Flott skrevet og forklart!
Her er jeg helt enig med deg og jeg pleier å gjøre slik du gjør. Det er lurt å vente med den første gjødslingen til veksten har kommet i gang for ellers er det bare ugresset (mange av de kommer i gang fortere om våren)som har nytte av det.
Det där med kalk är jag dårlig på, ska nog få slängt lite uppepå snön iår, kanske den smälter lite raskare också? Men gödning, vilken historia, jag har förpestat grannskapet med den lukten många gånger och som regel kommer jag på det rätt före 17 maj. Ifjol använde jag Algomin i stället, men vet inte vad som jag tycker bäst om. Brukar som oftast komma ihåg det i starten av sesongen, i år ska dom jammen få lite extra vid midsommar också. Jag har hört att en liten trädgårdsalmenacka kan hjälpa, tror jammen jag ska skriva in dina tips i en sån jag, måste bara köpa den först :)
Hva skal vi med oppslagsverk når vi har bloggen din ? Takk for tips med gjødsel og kalk har vel kanskje ikke hagen min vært bortskjemt med, men i år skal den få.
Flotte rosebilder du har.
Takk igjen, Ninni.
Jeg skal si du er i det edukative hjørnet for tiden Ninni:)) Masse nyttig informasjon for en novise som meg. Kalk ja, det har jeg aldri tenkt på...kanskje jeg burde fått testet jorden min.......
Nyttig og flott innlegg - som alltid! Kjempebra Ninni; og jeg er helt enig i tidligere innlegg, vi har ikke lenger behov for oppslagsverk! hihi. Kjempeflott, er nok flere enn meg som setter pris på innleggene dine.
...også så lekre bilder!
Nå er det ikke SÅ lenge før jeg kan begynne å ordne litt ute i hagen igjen, og etterhvert både beskjære roser og gjødsle. Blir godt!
Du, apropo froske-former til støping med betong; de har en del varianter på ebay - om du var på jakt! :o)
http://shop.ebay.com/i.html?_nkw=frog+latex+mold&_sacat=0&_trksid=p3286.m270.l1313&_stpos=&_sop=15&gbr=1&_odkw=frog+latex+mold&_osacat=0&bkBtn=
De har alt der altså! :o) Blir spennende om det blir støpeprosjekter på deg i sommer!
Ønsker deg en herlig uke!
Takk for alle gode tips, kjøpte kalk i dag etter å ha lest bloggen din.
Vi bruker alltid organisk gjødsel (hønsegjødsel, kukompost og tangmjøl) på rosene. Vi punktgjødsler, det gjer vi fordi lukt tiltrekker seg utøy av alle slag, det kan vere svært ødeleggande.
Vi er komen i gong med beskjeringa og til helga blir det hagearbeid på hytta. Fin tid dette :0)
Hva du kan. Det må da være heldagsjobb du har med alle disse "slik blir hagen fin" innleggene. Og nye hver dag, jeg er imponert.
Heisan!
Tenk, nå kan man virkelig begynne å se for seg roser i hagen, det nærmer seg med stormskritt. Herlig.
Klem
Hei og takk for ditt koselige besøk!
Så flotte og sunne rosene dine ser ut. Der slit eg sjølv. Trur at eg omtrent kvart einaste år får brune flekker på mine roseblad som senere blir gule og faller av. Det eneste eg har brukt på rosene mine er kugjødselkompost. Har ikke vært flink med gjødsling. Er nok redd for å gi for mye. Men i år skal eg jammen prøve å følge rådene dine. Legger meg også til som følger. I tillegg til dine flotte bilder finner en jo masse nyttig informasjon her hos deg. Ha ei riktig fin uke.
Catharina
Så koselig at dere drar nytte av det jeg skriver, det er jo det som er meningen :)
Det var da synd at tilgangen på så god gjødsel blir borte Marina. Egen kompost eller dyregjødsel er jo det aller beste.
Det var hyggelig å høre, Hanne
Det er bare å printe ut og henge opp i drivhuset ditt Linda :)
Puh, godt vi var enige denne gangen da Marit! :)
Mia, å lage seg en liten oversikt over når og med hva man gjødsler og hvilke planter som trenger spesialforpleining er slettes ikke dumt.
Ellea, det tar helt av nå ja! Mer kommer ;)
Ebay ja, Tonerose! Takk for tipset! Jeg sjekket, og du verden så mange former det finnes. Både med og uten frosk :)
Thusnelda, det er også en ulempe ved å la hønsegjødsel bli liggende ja. Jeg har ofte gjødslet i fullt regnutstyr :)
Mari Anne, dette er faktaark jeg har laget tidligere for å distribuere til kundene mine :)
Er det ikke våren herlig, Lisbeth :)
Catharina, så koselig at du vil følge meg :) Gule blader kan tyde på for lite gjødsel ja. Kukopost er en fin liten startmotor på våren, men det trengs nok kraftigere kost til for å holde rosene i god form.
Bli gjerne med i konkurransen min - link øverst til høyre :)
Ja vet du at jeg var også innom på e-bay og kikke i går, og der var det litt av et utvalg. Tror nesten jeg må registrere meg der og bestille en engleform eller to....og kanskje litt annet snacks også:)
Veldig nyttig og informativt innlegg Ninni! Takk skal du ha :-)
Hei Ninni!
Dette er jo som å lese den flotteste hagebok! Helt supert innlegg!
Har kikket litt på hagen din i midten av juni i fjor også og kost meg med masse vakre bilder. Det var spesielt Papaver orientale Coral Reef som jeg ble helt forgapt i. Har faktisk ingen staudevalmuer i hagen min, men har ønsket meg det i flere år så det skal jeg prøve å få gjort noe med.
Den planta du nevner i glassverandaen min, er i slags kløverplante av knoller som jeg har fått av ei venninne. Hun har den etter sin oldemor faktisk, så den er skikkelig gammel. Hun nevnte her en dag at moren hennes hadde sett denne planta i en blomsterforretning nå i vår, mens den aldri før har blitt observert før. Mulig den får sin renesanse, det er den verdt. Hardfør, tåler litt før den gir tapt. Men hva navnet er ekstakt, det vet jeg ikke dessverre.
Klem Trine
Hei Ninni!
tusen takk for gode tips og for nydelige rosebilder!!!
I dag har jeg notert meg enda en rose jeg vil ha.....Rhapsody in blue.....du så nydelig den er!1 Fant den inne i Monicas blogg!!
i helges meldes fint vær her og da skal jeg bl.a. kose meg i hagen!!
ha en fin kveld :o)
Legg inn en kommentar