torsdag 15. oktober 2009

Senhøst i hagen

Her er jeg tilbake etter lang bloggtørke med en liten tilstandsrapport fra hageliv og litt ellers. Takk til dere som har etterlyst meg! Det er koselig å være savnet.  Det har gått i ett i det siste og i morgen leveres høstens (foreløpige) siste hageplan. Jeg gleder meg til gjennomgangen, dette er en gård med ganske omfattende endringer)

Når september kommer pleier jeg alltid å bli litt lei og mett av egen hage. Men jeg har nå puslet og ordnet litt inniemllom, slik at den er klar for vinteren. De sarteste rosene får et lag kukompost når frosten setter seg, ikke før. Og det håper jeg virkelig er leeeenge til enda. Her noen bilder fra i dag:

038

Som noen kanskje legger merke til har jeg gjort om på lavendelbedet mitt i sommer. Jeg fikk det plutselig for meg at jeg ville ha noen gule kontraster innimellom alt det lilla. Valget falt på Achillea 'Moonshine' med lysende, store, flate sitrongule blomsterhatter og prydgresset Calamagrostis 'Karl Foerster'. Midt i gresset stakk jeg ned en nydelig rusten dekorsak med glasskule og engel på toppen i rust og hvitt. Jeg får se til sommeren hvordan det hele fungerer, er litt usikker på det nemlig. Men jeg måtte bare prøve :)  Så har jeg plantet Nordens oliventre - Pyrus salicifolia pendula (vierpære) - i bedet og lagt kulestein rundt. Det blir veldig spennende å se hvordan det lille treet vokser seg til etter hvert.

 061046

040

043

Flere bilder fra haven tatt i dag:

039

047 Brother Cadfael blomstrer helt til vinteren fester grepet

048

059Perlemalurten (Artemisia ludoviciana) fra årets frøsådd har vokst seg stor og fin

053 Austinrosen Falstaff med morgenrim på snuten

Selv om vi har passert 14 oktober, den offisielle vinterdagen, og morgenene er rimhvite, føler jeg fremdeles at det er høst. Det er faktisk ikke mer enn et par uker siden jeg satt på verandaen  i solen i hagecapri og bikinitopp. September var jo helt fantastisk her på Østlandet, og oktober har neimen heller ikke vært langt unna. Bladene henger fremdeles godt fast på trærne og gir fargesprakende opplevelser så fort man ser ut vinduet eller rusler seg en tur. Det er en sann fryd å være ute på veien i bil nå. Nesten trafikkfarlig vil jeg si naturen er for tiden, hele verden er gul og orange. Deilige og energigivende farger :)

Forrige helg var Bimbo og jeg en tur i Holmsbu, like vakker om høsten som om sommeren. Her er noen bilder fra vår lille lokale sørlandsidyll :)

005  Bildet er tatt gjennom frontruten på bilen, på vei ned mot Holmsbu

006

007

011

012

013

014

015

016

Til slutt en av de mange skjønne soloppgangene vi har på denne årstiden

034

16 kommentarer:

Mari Anne sa...

Åh, du har så vakre bilder. Men så er de fra en vakker hage også da. Helt enig med deg, vi kaller det høst til det motsatte er bevist.

Lene fra Lillehammer sa...

Hei kjære venn og velkommen tilbake! Jeg har skjønt at du har hatt mye å gjøre og man kan jo ikke rekke alt.
Selv har jeg blogget i ny og ne men hos meg er hageblogginga definitivt over for denne gang. For å si det sånn tror jeg ikke at du er alene om å være hagelei. Tenk, jeg har ikke engang begynt å så, nei jeg har ikke bestilt noe enda engang. Men mulig jeg sender inn en liten bestilling i kveld. Som du kanskje har fått med deg holder jeg jo på å pusse opp annekset og jeg har bestemt at ikke hele annekset skal fylles opp med spirer som tidligere, den tiden er over for meg av den enkle grunn at jeg ikke har plass til så mye mer i hagen, ihvertfall ikke med det første. Istedet skal annekset brukes til hobbyrom/koserom/avslappingsrom, et sted hvor jeg kan ha symaskina mi, bladene mine, ja et rom som bare skal være mitt og hvor jeg kan ha sakene mine. Jeg gleder meg. Men selvfølgelig blir det en bitteliten spireplass, men som ikke dekker hele rommet lenger.
I natt har det forresten sprutregnet og all snøen er heldigvis borte (vel, den har vært borte en stund den da forresten)og nå er det 4 varme ute...deilig.
Ha en flott helg Ninnivenn!

orchis sa...

Så hyggelig at du tok deg tid til et blogginnlegg igjen. Selv på denne årstiden er hagen din en pryd for øyet, og du er dyktig å fange det via kameralinsa. Bildene fra Holmsbu frister til et besøk ved neste anledning. Har ikke vært der på mange år, dessverre.
Ønsker deg en strålende helg!

Berit sa...

Så nydelig lavendelbedet ditt ble!
Jeg kan godt forstå at du får mange bestillinger på hageplaner, din egen hage er et supert markedsføringstiltak.

lavendel mio sa...

Nydelige bilder fra hagen, og for et idyllisk sted Holmsbu er!
For et flott lavendelbedd du har!!
Et slikt ønsker jeg meg også:))
Ønsker deg en nydelig helg,klem:)

Sigrid sa...

Hei. Der var du jo :-)
Lavendelbedet ble rålekkert og jeg falt pladask for det vakre bildet med grusgang og vakre høstfarger på bl. a. japanlønn også.
Så flott at du har hatt det travelt med hageplanlegging. Ingenting kunne vel vært bedre enn det :-)

anne - moseplassen sa...

Hei :) så flott å høre fra deg, både her og med superkoselige kommentarer på bloggen!

Tusen hjertlig takk for alle bildene fra Holmsbu, det var virkelig stemning, og varmet langt inn i sjela :D

Hagen din ser flott ut, som alltid! Den takløkputa var jommen tett! og det siste bildet med rød lønn og steingang og.. *sukk*

Iris sa...

Hei igjen, Ninni!

Så mange flotte bilder du har tatt! Høsten er en fin tid til å ta bilder, ikke bare på sommeren. I løpet av sensommeren har stokkrosene vokst seg virkelig store. Gleder meg til neste års blomstring :)

Edgar sa...

Det må være spennende å utarbeide hageplaner - ikke det værste å være travel med, kanskje:-)
Mye lekkert å se her som vanlig! Spesielt bildet med japanlønnen.

Monicas Hage sa...

Vakkert enda hos deg:)

TurboLotte sa...

Åh det var godt å få livstegn fra deg igjen. Jøsses. Så flott det er hos deg enda da! Hos meg er rene kaos med furu som flasser overalt.

Det ser bare så fint ut der du er.

Min Verden Hanne sa...

Du så vakkert det er hos deg både i hagen og utenfor. Det er merkelig hvor trøtt man blir på hagen om høsten. Jeg har allikevel passet på å plante noen hundre(vis) med tulipanløk sånn at jeg kan glede meg skikkelig mye. Å, som jeg gleder meg! God høst. Hanne

Min Verden Hanne sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Villrose sa...

Hei!
En award til deg finner du i bloggen min :-)

Annika Christensen sa...

Vilken fin trädgråd du har!!
Tror inte jag varit här förut alltid kul med nya bloggar.
Annika

lovecountrychabbychicstyle sa...

Hei Ingunn!!!

:)

fant deg her inne i blogglandia:) jeg har selv blogg og du var på en bloggliste hos en blogger jeg besøkte. Har du det bra? lenge siden sist? selger du forstatt herbalife?
Ja nå har det gått over 3 år siden jeg har sett dere alle sammen!! tida flyr! Mye har skjedd i mitt liv siden den gangen:) Jeg har vært lykkelig samboer i 3 år, har en datter på 10mnd, kjempe koselig hus og et liv jeg trives med:))

Så fint hus du har og med nydelig hage.
Hilse Marit fra meg da, håper hun fortsatt har det bra.

Klem fra Lillan