lørdag 21. februar 2009

Vår inne! Narciss 'Bridal Crown'

Jeg kjøpte to potter med denne søte Narcissen tidligere i vinter. Nå blomstrer de i vinduet mot øst, og sprer en vidunderlig duft på kjøkkenet. Mmmm! Jeg må stadig bort å sniffe litt, det gjør at den seige vinteren utenfor blir litt mindre uholdbar.

016

025 026

I helgen må jeg prikle litt mer, det er flere sorter som har fått sitt andre bladpar og trenger å komme over til bedre vekstforhold. På badegulvet blir det flere og flere potter, snart skal jeg hente inn de jeg satte ut under sneen også. Så da håper jeg det har spirt en del på badet så jeg får frigjort litt plass.

019

Det mest spennede frøprosjektet hittil er utvilsomt frøene jeg fikk i posten fra amkjers / orchis. Hun tilbød frø fra eksotiske middelhavsvekster på Hagegal og jeg var så heldig å få disse frøene:  Sophora, Alpinia zerumbet 'variegata' og ferskenfarvet Oleander. TUSEN TAKK BEGGE TO! Jeg håper jeg greier å drive frem levedyktige frøplanter! De to førstnevnte frøene ble lagt i 30 graders varmt vann i termos halvannet døgn og plantet i vanlig såjord med kattesand (Coop X-tra) på toppen. Nå står de på badegaulvet med fruktpose med huill over seg.

0202

Jeg følger spent med på frøene hver dag. Noen frø er raske til å spire, f.eks var Amaranthus caudatus viridis og  Zinnia 'Envy Double' kjempekjappe! SÅ flinke frø! Jeg tror jeg får minst 50 Amaranthus... Jeg skulle ha et par stykker. Man lærer så lenge man lever, jeg MÅ ikke så alle frøene som er i posen. Det går fint an å gjemme noen til neste år :) Andre frø, som Milium effesium 'Aureum' og Hyssopus officinalis aristatus lar vente på seg og er en stor tålmodighetsprøve. Milium skal spire etter 20 dager, da er snart tiden moden. Spennende!

19 kommentarer:

Lene fra Lillehammer sa...

Så flotte de speilegg-narcissene var (ja, jeg kaller de speilegg fordi de ligner på det). Du får bare lukke øynene hver gang du lukter på de og late som det er sommer.
Ja du har virkelig fått futt i frøene nå skjønner jeg, er det ikke gøy? Og du er nok ikke alene om å så så altfor mye av hver sort, men jeg tror vi gjør det for å være sikker på at vi får til noen spirer, man vet jo liksom ikke hvor spiredyktige frøene er. Hadde jeg visst at hvert eneste frø garantert kom til å spire hadde jeg nok ikke sådd så mye av hver type.
Ha en strålende lørdag!

amkjers sa...

Ja, det var flott med sånne fine Narcisser inne. Jeg satte mine ute i urne så jeg må vente lenge på de.

Min Verden Hanne sa...

Så nydelige Narcisser - jeg så de hadde noen løker til overs på felleskjøpet. Kanskje jeg skal kjøpe noen å ha inne... hmmm! Så mye spennende frø du har. Det blir gøy å følge deg. Jeg har bare "vanlige og kjedelige" frø, men jeg er så fersk så jeg må begynne med noe safe :) Topper du alle frøplanter? Det synes jeg er litt lite litteratur om. Jeg koser meg i planterommet mitt og er heldig som har et eget rom til dem. Gleder meg til å se dine. H.

Elsa sa...

Så flotte de narcissene var. Riktig noe å glede seg over og sette en i vårstemning.

Jeg venter også på spiring på Millium-frøa. Men sant å si så har jeg mer eller mindre gitt de opp. I fjor spirte de i løpet av en tre ukers tid. I år sådde jeg de 2. januar, og har ikke sett en spire i potta:-(
Setter min lit til at de jeg plantet ut i fjor har overlevd vinteren.

Ha en fin helg!

Iris sa...

Jeg har også fått frø av ferskenfarget oleander av amkjers/orchis, og er like spent som deg på om jeg lykkes med de. Spennende å forsøke i hvertfall!

Nydelige narcisser du har!

Randines hageblogg sa...

Nydelige narcisser, de dufter fantastisk!
Du kommer til å få en skog av Amaranthus, det må jo bli flott.
Hyssop spirer lett og er en flott krydderplante, jeg har flere rosa planter.

God frøpassehelg til deg!

Ellea sa...

Å for et deilig syn de narcissene var!:-)

Jeg har også brent meg på å så altfor mange frø av noen slag og har lært meg å bli tøff og ikke prikle alle.

Ninni sa...

Speileggnarcisser var et artig navn på dem :) Jeg hadde dem i fjor og kommer til å køpe de fast hvert år fremover, den duften er bare helt himmelsk.

Det er nok bedre å ta i litt når man sår, for som du sier Lene kjenner man ikke til spireprosenten. Men uansett behøver jeg jo ikke tømme hele frøposen ;)

Da har du noe å glede deg til amkjers :) Jeg planter mine ut til våren jeg også. Gjerne i bed i riktig sniffehøyde.

Jeg bgynte med safe frø jeg goså Hanne, men så tok iveren helt overånd og jeg bestilte vil på nettet uten å sjekke vanskelighetsgraden. Det er første gang jeg sår, men jeg har fått med meg at de sommerblomstene som skal bli buskete, er det lurt å toppe. Erteblomster også visstnok.

Godt å høre at en erfaren såerske som deg også har problemer med Mulium Elsa. Synd for deg da. Det er et utrolig fint gress! Men jeg får fylle opp med Amaranthus i stedet for, de har jeg nok av kan man si ;)

Våre Oleander blir søsken de da, Iris :(

Er Hyssop enkel altså Randine...da skulle du sett mitt såkar...tomt for grønt der.

Jeg har lagt mine vrakete dotter på et plantebrett Ellea, men de lever i best velgående enda. Men de som får pleie og omsorg er det ikke alltid overlever. Merksnodig det der, men det kan jo hende de blir kvalt i omsorg? Jeg har det med å venne litt for mye, litt ekstra for sikkerhets skyld liksom...

Ninni sa...

Om topping av frøplanter fant jeg denne fine linken på Hagegal: http://www.hagegal.no/hagefora/viewtopic.php?f=2&t=136&st=0&sk=t&sd=a&hilit=toppe

Anne på Moseplassen sa...

hmm, man er forskellige skjønner jeg, jeg kast ut en sånn bridal crown potte en gang jeg, synes den stinka... hihi nå har jeg litt overaktivt sanseorgan også da,;)
Nydelig plante er det i allefall, og lover godt for vår!

Ingrid E 's hage 630 moh sa...

De var jo bare helt nydelige, men jeg er redd jeg ikke har tålt lukten av dem inne. Jeg måtte kaste ut en bukett av fresia en gang, fordi de luktet så sterkt. Amarantus har jeg gitt opp etter to års prøving. De spirer som bare det, men uten mye varme blir det ingenting av dem. Mine ble bare en 10cm høye i løpet av hele sommeren, men den som intet våger intet vinner. Håper du er heldigere enn meg med disse plantene :)

Ninni sa...

Anne, da er du som guttene mine - de kastet hodet tilbake i vemmesle da jeg stakk nesene deres nedi Narcissene :)

Uff da Ingrid, det hørtes jo ikke lovende ut for mine. Mener du varme inne etter de har spirt eller etter utplanting? Jeg har mine på kjølig planterom under godt lys. Kan ikke se de har vokst nevneverdig etter jeg flyttet dem fra badegulvet. Tror du at de heller vil stå i vanlig romtemperatur?

Monica sa...

Nydelige narcisser:)

Har sådd for første gang i år jeg, men det ser ikke ut til å bli noen suksess. Ikke har jeg drivhus og ikke planterom, så de står på vaskerommet. Noen få lange grønne spirer er resultatet hittil...

Rose Love sa...

Så fine de var!
Kjenner de lukter helt hit.
Deilig.
Koselig blogg du har. Må si meg missunnelig på dere som bor i sydlige strøk. Dere kan ha så fine planter som roser, klemastis osv...
Du er velkommen å kikke innom bloggen min.
Ha en duftene aften!

viola sa...

Takk for kommentaren på bloggen min:) Det er en par år siden jeg malte det siste bildet. Jeg kommer liksom ikki i gang. Så kanskje jeg skulle lære av deg istedet :)

Du har spennende dager i vente nå da, med frøene :) Ååå, jeg lengter etter våren :)

Anne på Moseplassen sa...

nææææ
så flott da! har du laget deg hageplanleggingsfirma?
Siden var også nydelig!

orchis sa...

Hei Ninni! Takk for hyggelig besøk i min blogg!

Så raskt de Sophorafrøene spirte. Gøy! Ingen av frøene krever spesialforpleining, men hold Alpinia unna den sterkeste sola. Bladene kan svis. Å knipe Oleander lønner seg. Den har en tendens til å bli høy og tynn før den blomstrer, hvorpå den grener seg selv. Sophora (japonica) blir jo et tre som du kanskje ønsker høyde på? Da kan det lønne seg å la den strekke seg en del slik at den tidlig former en rett, fin stamme (bruk støttepinne). Vil du har den flerstammet og buskaktig, kniper du.

Ha en flott helg, du også, sammen med dine vakre, duftende narcisser!

Anonym sa...

ups sorry delete plz [url=http://duhum.com].[/url]

Anonym sa...

Hello, as you can see this is my first post here.
In first steps it's really nice if someone supports you, so hope to meet friendly and helpful people here. Let me know if I can help you.
Thanks and good luck everyone! ;)