mandag 3. august 2009

Nytt skyggebed

Noe nytt har jeg fått ferdig i sommer heldigvis, selv om det går grusomt tregt med grønnsaks- og urteområdet.
Utenfor inngangen til leieboerne så det slik ut før
008
Nå er det litt koseligere der :)
022
Dette har jeg plantet:
1 Hosta fra et annet sted i haven, 5 Epimedium grandiflorum - bispelue, 3 Galium odoratum - myske, 3 Pachysandra terminalis `Variegata`-vinterglans, 1 Dryopteris affinis 'Cristata' - raggtegl, 1 Polystichum acrostichoides (Christmas Fern), 2 Brunnera 'Mr Morse' som jeg fikk av snille Solfrid
Jeg har enda ikke bestemt meg for om jeg skal stikke bedet hver vår eller kante med teglstein. Hostaen skal jeg etterhvert bytte ut med en grågrønn sort. Måtte bare ha noe stort der nå i første omgang.
Jeg har lyst til å vise et bilde av Heuchera marmelade  hvordan de ser ut nå i forhold til hvordan de var jeg kjøpte dem på Ramme gård i juni. Ganske bra vekst!
082
017
Her må det plantes om og flyttes ja :)
Jeg går litt amok med grensaks og sag for tiden, det har grodd veldig igjen her og lager ugunstige forhold for både rosebedet langs verandaen og ikke minst den stakkars japanske lønnen som ble skvist inn i et hjørne. Se bare som den vansmekter
005
Treet til venstre for lønnen er en nydelig hemlokk. Jeg har imidlertid en til av samme sort, så det var ikke så vanskelig å skulle sage den ned. LItt hjerteskjærende er det selvsagt, men det sto mellom den og lønnen. Jeg fikk hjelp av en sønn til sagingen :)
Se som lønnen strekker seg og får puste nå! Nå vil den virkelig komme til sin rett. Et så pent tre må jo ikke stå bortgjemt. Lyset vil også gjøre underverker for de bakerste Rhododendronene som ikke har vokst på langt nær så mye som de lenger foran i bedet.
005
Det har blitt et stort gapende hull mellom lønnen og penselfuruen lenger mor venstre, jeg har nemlig også saget ned det digre urtidstreet som sto hånd i hånd med hemlokken. Det har gjort nytten sin. Så nå, nå skal jeg omisder få meg min etterlengtete gule Magnolia!!! Det blir nok ikke knallgule Daphne, men sitrongule Yellow Lantern. Gjett om jeg gleder meg! Denne blir mye nettere enn de 2 tunge, store trærne og vil slippe vårlyset inn over Rhodondronbedet. Men først skal den bergta meg med sine vakre gule blomster på bar kvist.
Jeg klippet av alt granbar på Hemlokken og la grenene i bedet slik at barnålene kan drysse ned og lage deilig sur og god jord.
Den nederste delen av stammen på urtidstreet ( ca 2 m), får stå igjen og være klatrestativ for klatrehortensia'en som så vidt har begynt å krabbe oppover. Den skal også få lov til å kle gjerdet til naboen.
 008

10 kommentarer:

Iris sa...

Så flott og frodig det er i hagen din! Skjønner godt at du prioriterte lønnen i steden. Jeg har en forkjærlighet for lønner ;-)

Skyggebedet ditt blir kjempefint! Jeg fikk tak i Heuchera 'Marmelade' etter at jeg så deg kjøpe de flotte på Ramme. Min ene har også vokst kjempemye i sommer. Det er hyggelig med sånn vekst!

Berit sa...

Inspirerende å se plantingene dine! Marmelade står høyt på ønskelista. Frykter den er litt lite herdig, men jeg har lyst til å prøve. Obsidian fra Eides trives kjempebra.

Tonerose sa...

LEKKERT! Er tøft å kutte ned i hagen, men jammen blei det pent! Bedre å være litt "hard" slik at de flotte plantene og trærne kommer mer til sin rett! Det var en bra avgjørelse! :o)

...gleder meg veldig til å se magnolia i full blomst hos deg etterhvert, tenk DET blir lekre bilder!! *sukk* ...må vel smøre seg med litt tålmodighet, men.. Blir et vakkert tilskudd til den vidunderlige hagen din!

Herlig nytt skyggebed du har laget, tipper leieboerne blir glade for å komme hjem til det inngangspartiet! :o)

Ønsker deg en herlig dag!

TurboLotte sa...

Åhhhh sukk.. marmelade...

Ellea sa...

Enig......sukk.....marmelade. Og du verden sånn forskjell det ble når lønnen fikk litt plass til å utfolde seg på.

Tusen takk for titten i hagen din:-)

Sagae sa...

Skygge rules . . .

og den Marmeladen var bare lekker - Heuchera får jeg mer og mer sansen for.

Anne på Moseplassen sa...

Det er så vakkert i hagen din Ninni :D Utrolig inspirerende å få se, og gøy med før og etterbilder.

Heuchera er og blir genialt, og de der var det jo turbovekst på!

Wenche sa...

Oj som du står på og jobber! Utrolig hva litt beskjæring og stussing kan gjøre. Og det nye bedet ble kjempefint.

Og hva kan man si, H. Marmelade er bare rålekker! Den står helt klart på ønskelisten her :-)

Monicas Hage sa...

Det er jammen frodig og flott hos deg:) Lønn er et vakkert tre og det kom virkelig mer til sin rett nå. Magnolia har jeg også lyst på (hvit), men jeg har ikke funnet ut hvor jeg skal plassere den evt....

Jeg har også laget meg et nytt bedd, ved innkjørselen. Bilder kommer etterhvert, men der har jeg bl.a. plantet mine tre første Heuchera:)

Anonym sa...

Uahhhh.. HOSTA:o)))) elsker de plantene.. skulle gjerne fylt hele hagen opp med de...

Så til ditt spørsmål.. dessverre One og a kind.. har kun de to skålene..