torsdag 24. desember 2009

Julaften

I dag er dagen store og små ha ventet på. De tusen hjem skinner nyvasket og julepyntet. Jeg lurer på hvor mange juletrær som selges i Norge per år?

021

Tradisjonen med juletre i huset har sin opprinnelse i Tyskland. De første juletrærne fant veien inn i laugslokalene til håndverkere i Bayern tidlig på 1500 tallet.
Juletreet ble pyntet med nøtter,kaker og andre godsaker. På den tiden fikk man juletrær i gave, så det var ikke alle forunt å ha et juletre i huset.  De hadde ikke store boliger på den tiden og enkelte måtte henge treet i taket fordi det ikke var plass ellers. Etter jul var det kakegilde for familiens barn når de fjernet den spiselige pynten og julen var omme. 

Den første glitrende juletrepynten oppsto i Frankrike på slutten av 1500-tallet. Ispirasjonskilden var de staselige duskene på offiseruniformene. Dette var forløperen til glitterlengdene.

016 

Kirken var skeptisk til å ha et pyntet tre i stuen i julen. Enkelte kirkesamfunn nedla forbud mot juletrær, dette var avgudsdyrkelse.  Da man til og med begynte å gå rundt juletreet, ble det enda verre å tolere for kirkens menn. Men etter hvert ble det mer og mer vanlig med juletrær i alle hjem og kirken måtte akspetere treet som en del av julen.

Skikken begynte etterhvert å spre seg i Europa. De første juletrærne vi kjenner til i Norge er fra 1822.

024

005 Her har det vært noen morsomme guttefingre på besøk... Jesusbarnet hang over skulderen til en av de vise menn og blitt bortført. Jeg reddet ham tilbake til krybben i siste liten. Ellers kan jeg finne ham i toppen av en palme eller på taket. Og kamelene, nei de skal da ikke stå der! Gutter :)


018

Med disse bildene ønsker jeg alle en GLEDELIG JUL!

15 kommentarer:

Villrose sa...

God jul til deg!

TurboLotte sa...

Så nydelig det ser ut hos deg! God Jul, Ninni!!!

Monicas Hage sa...

God jul:) Klem

Ida sa...

GOD JUL! :)
Kos deg og ha fine juledager.
Klem.

orchis sa...

Må si jeg liker idéen å pynte et juletre med godsaker! I tillegg til å være snadder for husets beboere og gjester, blir det mindre pynt å lagre i skuffer og skap fra år til år. Mulig jeg vurderer et slikt juletre neste jul... :)
Ha en fortreffelig juletid!

Anonym sa...

God Jul!
I fjor hadde vi et lite "bordtre" pyntet med twist og annet snop. Det passet bedre siden vi skulle reise bort i romjula. Det var noe jeg pleide å få hjemme da jeg var lita. Hjemme var bordtreet gjerne 40-50 cm høyt og pynten varte ikke lenge. ;)

Iris sa...

Nydelige bilder med masse flott julepynt! Ha en riktig god jul, Ninni!

Sigrid sa...

God jul :-)

Mari Anne sa...

Så kreative gutter, tro hvor de tar det fra ;) Ønsker deg og dine en fortsatt god jul og et kreativt nytt år.

anne - moseplassen sa...

Ønsker deg en riktig deilig jul Ninni :) Takk for følget gjennom året!

lavendel mio sa...

Så koselig pyntet hus!
Gutter er gutter, de har en plan med alt, jeg har fem gutter fra 5 til 16 år, en morsom gjeng:)
Ønsker deg og dine en riktig god jul,klem Hanne

Mariann sa...

Fortsatt god jul til deg.

Seascape sa...

Hei Ninni :-)

Ja nå er både Jul over og Nytt år er begynt. Nå er det hverdag igjen og tid for å titte rundt i blogglandia. Da måtte jeg inn til deg og ønske deg et RIKTIG GODT NYTTÅR. Jeg gleder meg til å følge bloggen din i det nye året.

Så kjempe fint julepyntet det er hos deg. Tenk nå er vi begynt på den lysere årstiden.

Stor Nyttårs Klem Fra Rigmor~~Seascape~~

Seascape sa...

Hei Ninni!
Det ligger noe til deg på hobby bloggen min.
Klem

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.