torsdag 1. juli 2010

Fagerbusk, Kolkwitzia amabilis

Fagerbusk er et overveldende syn når den blomstrer og det har den gjort her hos meg en god stund nå.
Den er lettstelt og nøysom og gir så mye mer tilbake enn den krever. Veksten blir etterhvert overhengende og elegant. Den trives best i sol, men går også i halvskygge og liker vanlig, lett drenert jord. Blomstringen skjer i juni med rosa klokkeformete blomster. Fagerbusken kan bli 2-3 m og er herdig til H4-5.
 
Her ser dere naboens velvoksne eksemplar

11 kommentarer:

Lineca sa...

Det er dessverre de lave temperaturene som skyldes farge endringen.Eneste løsningen er å ta vekk bladene. Det skjer her også på geranium eller pelargonium spesifikt. Kipe greier. fargen er helt feil til årstiden.

Marie sa...

Eg planta ein fagrbusk for 4-5 år sidan, men syns han veks så seint. Han er litt "puslete" i bladverk og bløming også så eg veit ikkje heilt om det er noko galt eller om han berre treng tid til å etablera seg.
Eg planta to syrinbuskar samstundes, den eine visna vekk og den andre, som er kvit; er så bleik i bladverket. Nå er han faktisk blitt brun i bladspissane. Eg planta ein ny på eksakt same stad som den som døydde stod og den nye er flott og frodig. Lurer på om plantene har vore av dårleg kvalitet.

Har det vore tørt der du bur? Kan det forklare fargen på geraniumsblada mon tru? Eg ser at eit og anna blad av andre variantar er raude her hos meg, men ikkje sånn som hos deg.

Maleviks Rosenträdgård sa...

PARADISBUSKEN ÄR VACKER......OCH FIN DOFT :)
Ha en fin kväll
Håkan

Ninni sa...

Det var interessante teorier selv om det ikke har vært spesielt kaldt i det siste. Men grunnlaget på bladfarven legges kanskje tidlig i sesongen? For at våren var kald kald kald er det jo ikke noe tvil om. Tror planten at det er høst når bladverket blir rødt? Jeg kan ikke huske at bladene blir så røde om høsten heller... Rosen remonterer og blomstrer til langt på høst, så det hadde jo vært like mye fargekræsj da...

Noe tørt blir det innimellom, men jeg sørger for å vanne når det går 1 uke uten nedbør.

Marie; dersom buskene dine står riktig plassert ift sol og jordtype og får gjødsel og vann, er det nærliggende å tro at de kan ha vært av dårlig kvalitet. Etter 4-5 år burde fagerbusken din ha kommet veldig godt i gang. Til sammenligning er min busk 6 år

Frøken Solhat sa...

Den er smuk Ninni -I Danmark kalder vi den Dronningebusk, og blomsterfloret er virkelig en dronning værdig når den springer ud :0)

Marina sa...

I min datters børnehave har de en meget lang række af kæmpestore droningebuske som vi kalder dem. Det er et utroligt syn når de blomstre 2½ til 3 meter høje og næsten lige så brede. Børnene elsker at bygge hule bag buskene og plukker store fine buketter af blomsterne. Det ville næppe gå at etablerer buskene på en legeplads men her er vi så heldige at de stod her først og allerede var meget gamle og flotte og derfor kan de sagtens klarer børnens leg.

Andreas sa...

Jeg vil tro rødfargen skyldes at planten har vært eksponert for sterkt sollys. Da vil karotenoid innholdet i bladene bli fremtredende. Karotenoider er jo de pigmentene som gir rød/gul farge på bladene.

Bente sa...

Fagerbusken er nydelig! Skulle ønske den gikk til H6... :o)

Kan ikke rødfargen på bladene til Rosegeraniumen komme av mangel på næring eller slikt? (Jeg er ikke så flink med slike ting, men kom bare til å tenke på at det kanskje kunne være noe sånt som var feil med den.)

Klem fra Bente

Anonym sa...

Så nydelig Fagerbusken er.
Ønsker deg en fin sommerdag.
Klem fra Mio

Anonym sa...

Hei igjen,
Så kjekt at du har lyst til å være med på min Give Away og at du har lyst til å følge bloggen min.
Klem fra Mio

Lisbeth sa...

Den står et rigtig godt sted hos dig med sine overhængende grene. Kolkwitzia amabilis er virkelig en dejlig og nem busk den kan klippes ned, graves op og flyttes - det har jeg selv prøvet flere gange med et ret stort eksemplar og den forsætter alligevel med at levere det skønneste lyserøde flor hvert år:) Dine geranium har nærmest efterårsfarve, det har jeg ikke hørt om før.