mandag 28. juni 2010

Det gule bedet ved pallekarmene tar form

Det er ikke all verden foreløpig, men en god start synes jeg. Som dere ser er Aicha bitteliten. Jeg gjorde en stor bommert i vår, jeg klippet like godt Aicha sammen med de andre rosene... Svusj svusj med saksen og hun ble redusert til en liten tass på 10 cm. Snakk om å være fraværende! Jeg tenkte bare at jeg skulle sørge for god forgrening fra basis, for denne rosen blir stor og jeg vil ha den tett og frodig. Like etter leste jeg at Aicha klarer den biffen selv... Jeg trodde jeg hadde mistet all blomstring i år, men den flinke damen har kommet med blomster der hun ligger omtrent klistret til bakken.


Helt bakerst i bedet har jeg plantet malurt, Artemisia absinthium og 2 gullknapp, Cephalaria gigantea, den kan bli et par meter høy. Begge er høstblomstrende stauder. Gullknappens blomster ligner Scabiosa og har en sart lys gul farve, helt skjønne er de :) Bak Aicha skimtes akssøyleblomst, Liatris spicata.

Foran området er stormarikåpe, Alchemilla Mollis, som skal gå som en kant foran det gule bedet og jordbærhaven. Jeg har noen småplanter på lur, så jeg tenker at kanten blir fin neste år. Som noen kanskje husker hadde jeg planer om å blande inn blåsvingel, Festuca glauca, her. Men som så ofte skjer, jeg ombestemte meg :) Blåsvingelen skal heller få plass i lavendelbedet, der tror jeg den kommer mer til sin rett og passer bedre inn i sammenhengen.


 I midten av det gule bedet er bl.a den sitronfargete Achillea 'Moonshine', her med stormarikåpe i bakgrunnen


Fremdeles er 2 pallekarmer opptatt med stauder, men de skal snart bort og karmene fylles med jordbær. Jordbærene i den tredje pallekarmen er nesten plukkeklare :) Årets første jordbær er ubeskrivelig! En ren nytelse av de helt store :). Jeg har lyst til å fylle de to andre karmene med sorten 'Ramona' som gir bær hele sommeren. Er det noen som kjenner til denne, evt hvor jeg kan få tak i den?

20 kommentarer:

Lisbeth sa...

Nåååee lille dejlige Aicha, hvor er det dejligt at den kom:) Dit gule bed bliver fint Achillea 'Moonshine' er virkelig fin. Planer og tanker om hvor planterne vil gøre sig bedst kender jeg også til og jeg tror at Blåsvingelen vil passe rigtig godt sammen med lavendlerne.

Røsslyng sa...

Herlig, lyst og muntert med et gult bed :)
Gul Achillea ser jeg jeg må anskaffe meg, jeg liker faktisk gule planter...
Jeg har hatt 'Corona'jordbær i en krukke i åresvis uten jordbytte og noe særlig stell og de produserer søte gode bær hele sommeren. Kanskje en sort å satse på om du ikke får tak i 'Ramona'
Ha en super dag videre!

Lisemoren sa...

Så flott det gule bedet ditt blir. Bra rosedamen din klarer å blomstre likevel. Jeg er antakelig alt for forsiktig med klippen av mine, for jeg ville hatt dem tettere, så nå skal jeg ta saksen i en annen hånd(smiler)

Ellers har jeg også hatt gode erfaringer med corona jordbær i krukker :)

Klem fra Lisemoren

Hyacinth Bucket sa...

Hvor ser det dejligt ud, det gule bed..:-)
Alchemillaen er jeg super glad for også, den brugte vi meget da vi havde blomsterbutik.
Achillea kan jeg huske fra Norge,og sommerens første jordbær fra egen have er bare det bedste..:-o)

Hej fra Lisbeth

solfrid sa...

Ideer, ideer, ideer - du er så flink!

Snäckskalsdalen. sa...

Men jag tror inte Aicha tog illa upp, det kommer nog att vara bra för henne i framtiden! Och hon blommar ju så fint, hon kommer att bli stor med massor av grenar.
Vilken underbar gul rabatt du har, den har blivit väldigt läcker! Och pallkragarna är superfina!
Kul och härligt!
Agneta kramar

Annette sa...

Så flotte blomster Aicha har, roser er heldigvis hårdføre, så den skal nok blive stor og flot. Det er dejligt med gule bede, der skinner solen altid.
Ha' en god aften
Annette

Vivi sa...

Jeg har merket meg den rosen, Aicha. Den var jo bare lekker. Har lest at den kan stå i skyggen og passer bra i min hage.
Flotte bilder, Ninni. Du får det til du.

Marie sa...

Så fint med farge som tema for bedet :)
Heldigvis så vil ei rose komme igjen om ho er klippa litt for kort :)

Den rosa blomen i den minste kvite krukka hos meg er ein fylt million bells, eg har ikkje eksakt namn. Den som står bakom er ein rosa variant av bacopa.

Ønskjer deg fine hagedagar med passeleg med sol og passeleg med væte :)

Frøken Solhat sa...

Når gult er GODT.......smukt - bliver lidt småforelsket i "moonshine" :0)

Knus Dorthe

Mari sa...

Er fortsatt like forelska i Aicha jeg :)

Rylliken din var også flott! Må si meg enig med Røsslyng, jeg synes gule blomster er undervurdert ;)

Vet ikke hvor du kan få tak i Ramona (det er ikke den du har fra før av?), men Elan, som også er remonterende, har jeg kjøpt i grønnsaksdisken på prix av alle plasser... Kjøpte en plante som jeg året etter delte i 5. I fjor hadde jeg jordbær til frosten tok dem :)

Lene fra Lillehammer sa...

Haha, når jeg leste overskriften din for dagens innlegg inne hos meg tenkte jeg på min Aicha med en gang. Og når Lene går inn i bloggen din er det nesten det første du skriver om, ja nettopp Aicha. Joda Ninni, den er flott, selv om den og kan være liten (tjihihi). Min har vokst seg svær altså, men jeg måtte klippe den en del i vår. Spent på å se hvordan den blir i år. Heldig er også den som allerede har modne jordbær som man kan plukke fra sin egen hage. For første gang er det jordbærplanter her i gutua også, kjøpte noen i vår som jeg har i en pallekarm, men der er det bare blomster og kart enda. Har forresten spist de første norske jordbærene i dag, nam så godt. Er det noe vi nordmenn kan så er det jordbær ihvertfall.
Okidok, nå skal jeg snart legge meg, har ferie men det er godt å være litt opplagt når vesle trøllgutten kommer og vekker oss rundt 06.30-07.00
Sommerklem til deg.
PS! Har pellisen Hannah klart seg eller trenger du mer............hmm, eller fikk du i det hele tatt Hannah av meg?

Solveig sa...

Så flott at rosen klarte seg denne sesongen likevel! Min svigerfar pleide å si at du skal få din verste fiende til å klippe rosene, da blir de prefekt klipt! Kanskje det er noe i det:o) Planene klarer ofte mer enn vi tror...

Så flott det ble med disse kassene! Har lyst på slike selv, men det blir nok ikke før neste sesong:o)
Masse inspirasjon å hente hos deg, som alltid!
Ønsker deg flotte sommerdager.
Klem fra Solveig

Mia sa...

Hei, jag köpte sorten Ramona som en frösådd jordgubbe på Skoger gartneri för några år sen, tre eller fyra tror jag. Men när jag frågade damen som driver stället om den så kunde hon inte minnas att hon haft den. Jag sänder dig gärna en planta i posten, den sätter hela tiden nya utlöpare så det blir fort många. Sänd mig en mail om du är interessert, den är söt med sina rosa blomster också.
Jättevädd, så kul, den såg jag för första gång nu i helgen i sverige, fick med några frö, så har du den! Väddar är jag verkligen svag för, men jag anar inte om jag får plats.. Gult har jag aldrig tyckt är fult och hos dig är det absolut jättefint. Den absinten har jag en gång förpassat ut bakom komposten, tror nog jag ska leta rätt på den och låta den få plats i en bädd igen.. Är det inte härligt att äntligen kunna hålla på ute, utan att frysa, det är bara att fortsätta njuta :)

Marit sa...

Nydelig farge på den rosen Aicha! Du er så flink med farger :)

Frk.Dings sa...

Mmm...deilige jordbær hos deg også!
Jammen praktisk å ha jordbærene i slike kasser! Når jeg får større hage skal jeg også ha slike kasser! :)

TurboLotte sa...

Hvite pallekarmer... ooohhh det var lekkert..
Neste år!

Edgar sa...

Nå har du vist meg Aicha flere ganger, så nå tror jeg at jeg bare må ha den! Den er jo så fin med støvbærerene sine! Gult er fint når det er i samspill som i bedet hos deg.

Ninni sa...

Dere er så søte som skriver så mye fint til meg :) Tusen takk alle sammen! Jeg besøker dere en etter en :)

TurboLotte; kassene er egnetlig grå, det er samme farve som vindus- og dørkarmer på huset. Men farven ser mye lysere ut mot den mørke grusen enn den gjør på det hvite huset

Mari; så spennende med Elan (det må bety noe med vinter, for jeg hadde slalomski som het det samme:)). Er de søte og gode og smaker norske jordbær?

Linda sa...

Veldig hyggelig å hilse på hos deg igjen (tross stooore dataproblemer...)
Så vakkert det blir hos deg. Jeg er imponert over så innholdsrik hage du har:)
Aïca har jeg også, og jeg jobber med et lite gult hjørne i hagen... men det blir nok ikke klart i år...
Klem