mandag 16. august 2010

Fra snauklipp til høysåte på 3 måneder

Husker dere jeg tok en beintøff omgangen med saksen i lavendelbedet i vår? Her kan du lese mer om friseringen. Slik så det ut etter massakren 30.04.2010


Det var ikke lite som ble klippet bort, etter år med lite klipping hadde de blitt svært så forvokste og vedete. Håper det ble planter av stiklingene jeg sendte rundt!


Jeg var skeptisk til at det ble noe særlig frodig i bedet i år, men se - så skammelig feil kan man ta!
30 kommentarer:

Tone sa...

Hei!
jeg klipper ned all lavendel mens jeg også klipper roser om våren jeg - og jeg tror alltid at jeg har tatt livet av alt mulig - men vips - så blir det lekkert gitt!!
litt regn og litt sand og litt gjødsel go litt sommer - så er vi i drift!

Jeg har vært på setra i ukes (måneds) vis og den sommern her har blogging og hage ikke akkurat nytt godt av det - men jeg holder på å lage en staude-seanse på setra, og håper jeg får til det.

Tone

Hege sa...

Nydelig!

Laila -Karin sa...

Jeg klippet ned lavendelen for første gang i år .
Tok litt tid men nå kommer den for fullt.
Veldig flott hos deg.
Klem

Stein sa...

Så flott! Jeg pleier også å utsette uttynning og klipping, men ser jo absolutt at tilveksten i etterant ikke trenger å være et argument mot klipping! ;-)
Forresten- hvilken sort lavendel er det du har plantet? Jeg har forsøkt et par forskjellige sorter, men de har ikke overlevd vinteren her hos meg (sone 3- plantet i lett sandjord)

Ha en fortsatt fin dag!

monicas hobby sa...

Hei.... æ e en person som bare elske lavendel... var i canada i sommer å va på lavendel gartneri der.. helt nydelig .. å det veks over alt der borte... nå lurer jeg på ka du kalle det sorten du har der i hagen .. det der kunne æ virkelig tenkt mæ ,, kjempe fint var det iallefall... skriv gjerne i bloggen min ..

monica

Anonym sa...

Fantastisk, så frodig og flott i bedet ditt.
Jeg leste innlegget ditt da du klippet ned lavendelen, men jeg turde ikke klippe like mye som deg.
Takk for alle gode tips du deler.
Ønsker deg en find mandag.
Klem fra Mio

Ninni sa...

Jeg bruker Lavandula augustifolia, det er den sorten som blir kalt ekte lavendel. Den er lett å drive frem fra frø. Denne sorten frøsår seg og vokser rett i maskingrus med fiberduk og singel på toppen. De liker det altså svært veldrenert! Jeg blander jord med ca 50/50 strøsand (jeg kjøper den i sekker på byggevarehus om vinteren, dette er finkornet grus) Den mest hardføre sorten lavendel skal være Lavandula augustifolia 'Munstead', men denne selvsår seg ikke. Vanlig lavendel er hardfør i sone 3-4 dersom den står veldrenert og solrikt plassert. Den største faren ift overvintring er stående fukt rundt røttene. Derfor er det viktig å blande grus et godt stykke ned i jorden.

Anonym sa...

Hei igjen,
Takk for koselig hilsen.
Jeg har kjøpt Million Bells for første gang i år og den er blitt en av mine favoritter. Neste år blir det flere Million Bells.
Klem fra Mio

Marit sa...

Nydelig lavendel du har! Jeg får de ikke til, men det er nok ikke god nok drenering her tror jeg. Lekre er de i hvertfall!

Anita sa...

eg har og Lavendel i sone 4-5 og den har overlevd vinteren, Me bur på ca 330 moh og har bra med snø men den siste vinteren var hes veldig kaldt 27- ved huset og 34- nede ved elva her. Min lavendel heiter Lavedelia augustifolia munstead. klpte den ned i vår og den er veldig fin no.

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Hej!
Oh, så ljuvlig lavendeln blev. Det verkar som om den tyckte om att bli nedkapad:-)

Ha det fint i veckan! H.

Berit sa...

Lavendel er nydelig! Og så fine dine ble etter nedskjæring!
De overvintrer flott og sjølsår seg hos meg i sone 5 også. Har vel hatt dem en tjue års tid på samme stedet. Meget veldrenert er tingen, tydeligvis!

Hyacinth Bucket sa...

Det blev jo en hel skov..:-)
Hvor flot det blev..det skal jeg også gøre til næste forår.
Man tror altid at man klipper for mye af. Mine hortensiaer er store og kraftige, men ingen blomster.
Jeg klippet dem totalt ned i foråret, trodde de var frosset væk.
Så må jeg bare håbe at de vil blomstre til næste år..;-)

Hej fra Lisbeth

Lisbeth sa...

Så flotte de er blevet - godt de klarede den kolde periode i foråret. Jeg holder meget af lavendelduft og kan ikke undvære dem i haven. Ha en dejlig uge:o)

Frøken Solhat sa...

Ja Ninni ....det er helt utroligt som noget så tørt og pistent kan blive så smukt og frodigt over sommeren.

Duften af Lavendel er fantastisk.....og dit bed spreder glæder langt ud over landegrænser :0)

Knus Dorthe

Mammasblommor sa...

Ljuvligt vacker lavendelblomning!

Monica fra Koseleg sa...

Hei Ninni!
Så frodig det ble- kjenner nesten duften helt hit! ( Bare nesten). Den planten (vierhortensia som du beskriver under her står på ønskelisten min. Håper du har hatt en super sommer! Hilsen Monica

Line sa...

Wow, se her ja! Så gøy å se at det ble så bra:)Det inspirerer til å bli tøffere med saksa neste vår... Det er nydelig med lavendel, har endel av det hos meg også:) Line

Lunalu sa...

Ah - så flott den ble!!! lavendel er jo bare nydelig! har prøvd med en i år - den var fin i sommer, men jeg er jo spent på om den kommer til neste år!!!
klem fra lunalu

Parkvegens Hageglede sa...

Lavendel er et must.. når en er så heldig å bo i herdighetssoner der den overvintrer. Jeg har begge sortene, men den ekte som selvsår seg både her og der.. er den største glede. Nye planter popper opp til glede både for oss selv og andre, som vi kan dele med.

Marie sa...

Lavendel er nydeleg, men dei trivst så dårleg her hos meg. Litt for vått heilt ute med kysten kanskje?
Jaja, eit eller anna gjer eg feil iallefall.

Bedet ditt er praktfullt!

Tonje sa...

Flott tips. Jeg har en lavendel som ikke tålet vinterkulden og plantet derfor ned ny i år. Veldig bra å vite hva jeg kan gjøre for at den skal tåle mer (grus i jord).
Bedet ble frodig og flott!
Fin blogg du har her. Titter nok innom igjen.
Svar på spørsmålet ditt: Jeg beklager men jeg vet ikke hvilken type det er pr i dag. Men jeg kan prøve å finne det ut. Gjør jeg det, sender jeg deg en melding:)
Tonje

Mia sa...

Nog växer det hos dig, tog dig på orden och klippte jag med, tack för ett mycket bra tips. Det ser frodigt och fint ut i din hage, har du köpt ett elefantgräs eller vad är det för stiligt som du har mitt i lavendelfältet?

Kathrine sa...

Det er så lenge siden jeg har vært innom her til deg, men så mye flott nedover i bloggen din!
Min lavendel flyttet jeg i vår, og klippet den med. Det er bare blader enda, men den kommer seg. Får kanskje ikke blomster i år, men den kommer til neste sesong sikkert.
Stokkroser hadde jeg for mange år siden. De ble så høye(godt over to meter)at jeg kvittet med med de. Nå har jeg bedre fått tak på høye stauder, så kanskje jeg prøver igjen.
Så liker jeg så godt stiene dine mellom bedene:))

Solveig sa...

Helt nydelig bed! Så frodig er ikke min lavendel, men det har vel kanskje noe med klippingen ( eller mangel på den ) å gjøre..... Alt blir så fint i dine hender! Hagegangen med sviller er også flott! Veldig fint å bruke forskjellige elementer i hagen:o)

Ønsker deg en nydelig onsdagskveld.
Klem fra Solveig

Huset på landet sa...

God morgen kjære Ninni.
Du har nærver av stål! :-))
Men du verden så flott det ble!

Hyggelig at du kommer innom, og tusen takk for alle tipsene du gir.
De kommer godt med!

Nå er jeg "fjell-fjerningsjente" om dagen. Skal ha bort en fjellknaus som står i veien. Det er helt utrolig hvordan man hører fjellet sprekker!

Ha en fin-fin dag. :-)

Klem fra Line

Gunilla sa...

Vilken fantastisk växtkraft Lavendeln verkar ha den trivs ypperligt hos dig.
Jag skall plantera ner en fjärilslavendel som jag har haft i kruka i sommar och se om den klarar sig här hos mig.
Enfantastisk doft har den ochså så det måste dofta ljuvligt hos dig.

Ha det gott
Kramen/Gunilla

Ninni sa...

Klem til alle for kjempekoselige kommentarer :) Det er så søte!

Mia; ja - det er Mischantus sinensis en eller annen sort, kanskje 'Gracillimus'? Jeg kjøpte det i fjor som Calamagrostis 'Karl Foerster', men nå er jeg glad potten var feilmerket. Jeg liker veldig godt den lette fonteneformen på gresset :)

Huset på landet/Line; om jeg har nerver av stål, har du stål i ben og armer! Steinsprenger'n :)

Monicas hage og foto sa...

Ikke noe problem å klippe ned ser jeg... Lavendel er en herlig plante:)

Lisemoren sa...

Å jeg er så imponert. Jeg får bare ikke til lavendel her hos meg. Tror det er for fuktig. Men de er så skjønne. Tenk at de ble så fine igjen, så fort.

Jeg koser meg sånn her på bloggen din. Det ene nydelige innlegget etter det andre. Hagen din er en drøm. Så kjekt å se, og veldig inspirerende.

Klem fra Lisemoren