fredag 30. april 2010

Lavendelmassakre!

I helgen tok jeg mot til meg, dog med hjertet langt opp i halsen, og gikk grundig til verks med beskjæring av lavendelen min, Lavandula augustifolia.  L. augustifolia er 'ekte' lavendel og frøsår seg villig i motsetning til mange sorter. Jeg ser at det dukker opp flere frøplanter i bedet etterhvert som jeg klipper. Nye planter kommer også rett i singelen, de liker godt tørre, veldrenerte og skrinne forhold.

Jeg stikker også en del avklipp innimellom i bedet (kan også gjøres i potter selvsagt) for å lage nye planter. Da tar jeg et toppskudd på 5-10 cm, river av de nederste bladene og putter rett i jorden som inneholder mye grov sand/fin grus. Lett som en plett ;)

De første årene beskar jeg dessverre ikke noe, og resultatet har blitt forvokste og forvedete store busker. Det er kun de siste 3-4 årene jeg har beskåret dem. Denne hestekuren må til for at buskene skal komme til heder og verdighet igjen. Normalt beskjæres lavendel når veksten så smått er i gang om våren ned til 5-10 cm eller ca 1 cm over fjorårets vekst. Men aldri under det nederste bladskudd, lavendel blomstrer ikke på bar ved.

Slik så bedet ut på sitt beste


Og her er det nå


Jeg begynte å plante tulipaner i lavendelbedet i fjor høst, men det kommer flere vårløker til høsten. Dette bedet er like ved inngangen, det skal etter hvert bugne av hvite vårblomster der. Sneklokker, krokus, flere tulipaner, pinseliljer. Tenk så hyggelig å gå ut og inn av huset, jeg må vel ta noen ekstra turer bare for å få med meg den vakre blomstringen :) Tulipanene er krem/grønne, er sååå spent på dem :) Etterhvert vil lavendelene vokse og dekke blader som visner.

Jeg studerte lavendelen grundig før jeg begynte å klippe. De kommer med mange små skudd fra basis, så dette blir en ordentlig foryngelseskur. Jeg skal gå over enda en gang når det begynner å vokse litt, jeg må sikkert fjerne mer av de tykkeste grenene.


Her er resultatet av klippingen hittil, jeg har også en stor murebøtte full. Og enda er jeg ikke halvveis, jeg har en del lavendel i et annet bed også.


Heretter kommer jeg til å skjære en del om høsten og resten om våren. Mye pga løkene jeg skal ha i bedet, de trenger lys om våren, noe tulipanene ikke har fått noe særlig av hittil. Det synes på veksten, andre steder i haven er tulipanene store og i knopp.

I fjor plantet jeg sitrongule Achillea 'Moonshine' i lavendelbedet. De skal jeg flytte til bedet hvor Aicha er plantet. Der skal det være gult, hvitt og grått.

Jeg har bekymret med sååå for Calamagrostis 'Karl Foerster' som jeg plantet i lavendelbedet fjor. Den har sett helt død ut. Men se her! Det er liv, rai rai


Også Nordens oliventre som står i samme bed, Pyrus salicifolia pendula (vierpære), har sett skummelt tørt og grått ut. Men nå ser det sannelig ut til den også har klart seg gjennom vinteren :) Helt sikker er jeg ikke, men jeg er svært optimistisk.

Til slutt en liten godbit fra haven i morgensolen med ønske om en nydelig helg for alle  :)  Og jo! Det glemte jeg nesten å fortelle, vet dere - jeg har fått leieboere i fuglekassen min alt! Søte kjøttmeis har inntatt boligen :)


27 kommentarer:

Margrethe sa...

Ja det må til det med beskjæring, og akkurat der og da ser det ikke fint ut. Men så...! Jeg må nok ut i hagen å gjøre det samme som deg. Jeg har også Salvie som må beskjæres. Men er redd jeg er for tidlig ute. Begge disse plantene er slike jeg bare må ha i hagen. For helsen sin skyld, for insektene, og for duft og syn. Ønsker deg en deilig helg.

Frøken Solhat sa...

Ja det gør ondt helt ind i hjertet hver gang man skærer noget væk Ninni.......men det lønner sig altid. Der er så smukt i din have - og hvilket lavendelbed......de skal hurtigt blive smukke igen :0)

Knus Dorthe

Ellea sa...

Åååå jeg har mye å lære jeg, som er novise når det gjelder stauder, og her hos deg lærer jeg masse Ninni!:) Takk for det. Lavendel er lekkert, men jeg har ikke funent plass i mitt lille frimerke av en hage. Kanskje jeg finner en plass hvis jeg bruker lupe??

Gro/ I Gros Hage sa...

Det er alltid litt skummelt å gyve løs på lavendelen, men som du sier så må det til for at plantene skal bli fine. At det fine avklippet kan lett bli til nye planter om du trenger flere eller har naboer som vil ha, lavendel er lett å stikke rett i sandblandet jord.

orchis sa...

Ble mye stiklingsmateriale av den beskjæringen. Nok til en skog! Må innrømme at hos meg lever lavendel farlig. Har alt fjernet 2 av 3...
God helg til deg.

Ninni sa...

Takk Gro og orchis for påminnelsen! Jeg glemte helt å skrive om stiklinger og oppdaterer. Jeg stikker en del avklipp innimellom i bedet (kan også gjøres i potter selvsagt) for å lage nye planter. Da tar jeg et toppskudd på 8-10 cm, river av de nederste bladene og bare putter rett i jorden. Jorden inneholder mye grov sand/fin grus. Lett som en plett ;)

Anonym sa...

Her har jeg noe å lære. Plantet mange lavendeler ifjor. Visste ikke at de skulle beskjæres.Virker brutalt å gjøre det, men jeg får bare klippe dem. Så greit at det går an å sette stiklinger.
Ønsker deg en flott helg.

Berit sa...

Det blir fint!
Mange sier at en bør klippe rett etter blomstring, det har aldri blitt til det hos meg.
Mine har bare fått en lett stuss så langt, det er litt vanskelig å se enda hvor langt ned jeg kan ta. Mange frøplanter hos meg også, heldigvis!

Besta sa...

Jeg har allerede stusset mine, har endel men her er det alltid plass til flere lavende. Elsker det.
Har ikke sett noe til frøplanter desverre. Men jeg skal prøve med noen stiklinger:)

klem fra marilyn

Stein sa...

Mange takk for tipset Ninni! Jeg har også noen lavendelbusker som etter hvert begynner å få mer utseende av kratt, så nå skal jeg sannelig grovbeskjære dem jeg også! :-)
Ha en fin dag!

Lisbeth sa...

Det var godt du tog springet med lavendlerne for det bliver som nye igen og der er ikke noget at være bange for;) Her siger "reglen" at lavendler skal klippes i april og ikke senere så du nåede det akkurat! Det bliver flot med Achillea 'Moonshine' sammen med Aicha. Ha en dejlig dag;o)

Tonerose sa...

Åh, SUPERT innlegg!! Jeg har lurt veldig på hva jeg egentlig skal gjøre med lavendelen - og har ikke turt å gjøre noe særlig! Men, mener du at jeg da kan klippe av alt det som ser levende ut, og bare la de nederste litt tørre kvistene være igjen?? Oj, ja det var mer enn jeg hadde trodd!! det ville jo være genialt - da blir den forhåpentlig tett og fin!

...også skal jeg jammen prøve meg på å sette en del av toppskudda (som ser veldig fine ut, som frisk lavendel) ned i jorda ved siden av - så kan det bli et tett teppe etterhvert...! (det er iallefall lov å håpe!)

Hjertelig takk for tipset Ninni - dette var MIDT i blinken. Og sola skinner ute, og lillegutt og pappa'n gikk akkurat avgårde på trilletur - så da blir det haging på meg en liten stund! jippi!

Det siste bildet ditt var helt nyyyydelig - herlig vakkert vårlig! :o)

Linda sa...

Ja,det er nydelig med lavendel.
Her har jeg laget lavendelhekk.
Skal snart ta vårstussen på mine lavendel også.
Skjønt når det spirer og gror.
Her kommer både blomster og urter som et skudd.
Ha en flott helg!:))

Vigdis sa...

Jeg tok også hestekur på min L. angustifola i fjor og gleder meg til blomstring i år.

God helg, Ninni! :D

Vigdis sa...

ps Deilig bilde det siste der!

Mia sa...

De mest attraktiva boligarna är ju dem som går först ;) Jag törs aldrig klippa så hårt i lavendeln, alltså kratt, men sticklingar är jag god till. Ska nog klippa dom tillbaka iår.

anne - moseplassen sa...

hurra for leieboere :D
Det kjennes tøft å beskjære sånn, men det blir jo så mye bedre av det. Om hageeiere hadde vært enda flinkere til å klippe litt og tidlig, i stedet for å la alt gro til det ikke lar seg beskjære lengre så ville jo plantene blitt finere lengre. Men ikke for det, jeg er ikke uten skyld selv altså ;) har en sommerfuglbusk her ute som jeg tror skal få slippe saksa... hihi

Monica fra Koseleg sa...

Hei og god helg! Takk for boktips og fine ord på bloggen min- jeg er glad du fant den! Jeg har ikke så mange lavendelplanter- men jeg jobber med saken. Kjøper ofte en i potte til sommeren og så planter jeg den til høsten. Her har det ikke blitt mye beskjæring nei- og ikke har den fått rett vokseplass og jordtype heller. Må nok gjøre noe med det...Bedet ditt så i alle fall nydelig ut! Lukter sikkert deilig!!!

Iris sa...

Det så drastisk ut ja! Du er heldig som får de til, jeg har gitt opp. Nydelige hvite kuleprimula du har! Ha en fin helg :)

Gry sa...

Jeg synes jeg hadde klippet mye av mine, men det er jo ingenting i forhold til deg!

Her hos meg frøsår de seg også villig i grusen. Enkelt og praktisk, jeg kaller det for barnehagen!

Ninni sa...

Nå er alle buskene i bedet klippet ned til 5-10 cm...og det ser veldig nakent og stusselig ut. Men jeg vet det hjelper, og om ikke i år så til neste år vil jeg igjen ha et flott bed dekket med lavendel. Men jeg å si jeg er veldig spent på blomstringen i år...

Å ja, Monica, det dufter aldeles vidunderlig når man går forbi :)

Anne, sommerfgulbusken er jeg flink til å klippe ned hvert år ;)

Lisbeth, jeg har mer igjen å klippe i et annet bed, og nå er det mai ;) Men det går vel bra det óg :)

Så fremt dere ser at det kommer grønt nederst på lavendelen er det bare en fordel å klippe ned til 5-10 cm. Jeg som ikke klippet de første årene, har dratt med meg dette helt til i år. Det blir vel omtrent som å beskjære en busk på midten, rett over...

Marit -Tusenfryd sa...

Lavendelbuskene har bare godt av en kraftig beskjæring - det er iallefall min erfaring. Nå har de samme buskene stått her i hagen i bortimot - nei jeg husker ikke hvor mange år, men det er mange. Jeg pleier vanligvis å ta hekksaksa i første omgang og så går jeg nøyere og mer presis til verks med sekatøren etter på. Ellers hadde jeg aldri blitt ferdig, og slik har jeg gjort det i mange år.

Og du, bare en kommentar i forbindelse med rosebeskjæringen min. Jeg har ikke pottet om alle rosene som er hardt beskåret, det hadde jeg aldri klart! Bare de sykeste og minste rosene har fått potte. Og jeg har hatt hjelp av mannen min, heldigvis!

Annika Christensen sa...

Jag har klippt en del hårt i år och jag hoppas de vill sig väl.
Älskar lavendel.
Jag har en häck som jag brukar klippa efter blomning men nu måste jag nog ta ner den ordentligt.
Testade på en planta så får vi se hur det blir.
Ha en skön söndag
Annika

Atelje Skärvan sa...

Så härligt med lavendel,i år skall jag plantera några av dessa ljuvliga blommor,kram Agneta

Claus Dalby sa...

Kære Ninni,

Ang. lavendler. Her i Danmark siger vi, at det skal være skidt, før det bliver godt. Jeg er helt sikker på, at dine lavendler bliver ligeså fine i år som på dit første billede. Men det er du sikkert heller ikke i tvivl om.

Det er for sjældent, jeg besøger dig, men altid hyggeligt.

Mia sa...

Nu är lavendel nedklippt, så tvi,tvi, hoppas den blommar. Inte var det några små söta kulor som stod där när jag började, och nu ser dom kala ut..
Det er en hengeselje, kan man förresten klippa den om våren?
( nu är all snö borta, varenda liten fläck :)

Kathrine sa...

Sånn har jeg gjort i år også, for etter noen år med stygg lavendelbusk, ble den nå helt snau.
Og tusen takk for tips med nye planter! Jeg har gjort det samme med klatrehortensia, men ikke lavendel. Det skal prøves.
Artig med kjøttmeis i kassen din!