onsdag 11. mars 2009

Planterommet i dag

Nå begynner det virkelig å grønnes der inne. Spesielt én stokkrose fra fru Pigalopp har skutt i været. For ikke å snakke om alle erteblomstene! De har visst en konkurranse seg mellom om å vokse raskest og får det største nettverket med røtter. Lathyrus odoratus 'King Size Nay Blue' har en helt rå vekstevene. Og DE røttene! Da jeg skulle prikle var de helt sammenfilteret og nesten umulig å få fra hverandre. 'Matucana' fra Lene er litt mer sedat i veksten og har mindre røtter. Erteblomster trenger høye potter, så her drikkes det juice og melk i store mengder for å få noe å flytte frøplantene over i. Jeg heller juicen i brusflasker så jeg får frigitt noen få kartonger til. Hver kartong er gull verdt! Jeg har knepet erteblomstene og laget stiklinger, men de må foreløpig stå i vann fordi jeg ikke har nok kartonger til dem. Kanskje jeg skulle spørre en barnehage om melkekartonger? Jeg noterer meg alt dette til neste år, og sår enten ett frø i hver sin dorullkjerne inne i april eller direkte på friland. Det var ikke akkurat en genistrek å så dem så tidlig. Plassen er veldig begrenset på plantebenken min, der er det nå fullt og enda har jeg staudefrøene som jeg spadde frem fra sneen i dag som forhåpentligvis blir til mange fine prydgressspirer etter hvert.

010

007 

Erteblomstene etter priking og kniping

 

009 

008

Se den ene kjempestore stokkrosen til høyre!

Det er vår i luften, solen har skint i hele dag og jeg kjenner den varmer godt. Jeg har måkt halve verandaen fri for sne og fått meg en liten halvtime i solveggen med en kopp te.  Årets første verandasitting :)  Snart kan jeg bære ut alle utemøblene som jeg har lagret på planterommet og frigjøre litt plass der inne. Bimbo ligger fremdeles på verandaen i solen og vil ikke inn enda det er middagstid for ham. Han vet godt når klokken er 16 og det er mat! Det er så jeg kan stille klokken etter ham :)

Noe som ikke var så morsomt ute, var at jeg oppdaget en planke som lå i det nye rosebedet. Heldigvis er det så mye sne der at den ikke har fått gjort noen skade på sin ferd fra mønet. Det er nesten 3 etasjer opp. Trykket fra sneen har antageligvis blitt for stort der oppe, slik at vindskien har jobbet seg ut. Jeg så den andre også hadde mistet grepet, men den henger fast på toppen. Ergerlig, jeg trodde ikke hus skulle begynne på dette fra hverandre på den måten. Da må det vel stillas og snekker til bare for den ene plankens skyld. Isj og æsj. Men solen skinner fremdeles.

14 kommentarer:

Randines hageblogg sa...

Gled deg over spirer og sol...

Vedskier kan alltid repareres, mens såsesongen og sommerem er kort!

Dagny sa...

Oi!
Blir kjempeimponert når eg ser så-innsatsen rund om kring...og så eg som aldri kjem så langt. Må løpe og kjøpe kvart år...

Kos deg med snøen, hos meg er det vår ;-D

Mari sa...

Ja her har du litt å pusle med :) artig å se andres planterom bilder! Den Matucanaen kan du glede deg til, den er utrolig flott!!

Her har det vært sol og stålende vær. Fikk gått en tur med hundene og skal nå sette meg ned å studere grammatikkens verden. Ville heller sådd litt mer ;)

Ha en flott kveld!!

Tove sa...

Der har du mange flotte spirer og den stokkrosa var virkelig diger :-) Lykke til med voksten!

orchis sa...

Som det spirer og gror under dine flittige hender! Blir så imponert over så-innsatsen hos mange. Selv er jeg utrolig treg på det området. Gleder meg til å se sommerbilder av hagen din. Blir nok et flor uten like! Visste forresten ikke at man kunne ta stiklinger av erteblomster. Takk for tips. Ha en flott dag!

Nina i Paradiset sa...

Mmm...
Mye spennende her!
Henger litt etter der nede jeg, så altfor mye annet å gjøre.
Ønsker deg en flott helg!

Ida sa...

Her var det mye spennende som blir til de vakreste blomster når sommeren er her. :)
Herlig!

Øsnker deg ei fin ny uke.
Ha fine dager.
Klem fra meg.

Trude sa...

Da har jeg endelig fått registrert meg som følger på bloggen din. Har noen ting jeg lurer på:
Hvilken duk er det du bruker i bunnen av brettene dine? Vanlig dyrkningsduk? Og hvor mange Watt har du i lysstoffrørene over benken?

Ninni sa...

Hei Trude og velkommen til meg :) Veldig koselig at du vil følge meg fremover! Jeg bruker de vanlige undervanningsmattene man får kjøpt stort sett overalt hvor de selger frø. Men jeg burker også gamle dynetrekk (4-dobbelt) og fleecetepper osv. Alt som trekker vann og holder litt på det. Jeg har 2x36 W i hvert lysstoffrør. Nå har jeg byttet ut de tunge, gamle med nye som jeg har kjøpt på Biltema. De er kjempefine! Jeg vet at Bauhaus også har tilsvarende billige rør, de koster 250,- for et armatur med 2x36W. Er du i startgropen med å så? Det er en spennende verden :)

Trude sa...

Ja nå har det begynt å spire og gro i pottene mine. Har dem foreløpig stående på kjøkkenbenken. Tenkte det kunne være lurt å flytte de til et litt kjøligere rom nå snart. Eller bør jeg vente med dette til etter prikling? Bør jeg også vente med å fjerne plasten til etter prikling? Ønsker deg en flott helg :-)

Ninni sa...

Hei igjen Trude :)Så moro at det har begynt å spire hos deg! Du må fjerne plasten når du ser spirer og sette dem så lyst som mulig. Du kan godt sette dem i vinduskarmer med f.eks plastposer som beskytter mot solen mot vinduet som du ser i et av mine siste innlegg. (se også etiketten 'How to' - såskolen). Jeg åpner vinduet litt, legger en remse med 2 sammenhengende plastposer mot vinduet, de festes når jeg lukker igjen vinduet. Da stikker endene ut på utsiden av huset.

Du behøver ikke å sette spirene kjølig når du sår så sent. Bare pass på at spirene får så mye lys som mulig så de ikke blir lange og strantete i veskten.

Er det mer du lurer på, er det bare å spørre :)

Trude sa...

Tusen takk for gode råd, da skal jeg fjerne plasten over spirene og heller ha plast i vinduet slik du har :-) Var forresten ikke enkelt å få tak i syltepulver. Er nok ikke helt sesong for dette nå, men fant det tilslutt på øverste hylle hos Rema 1000 :-)

Marianne sa...

Hej Nini

Jeg er komplet betaget af din blog og har straks tilmeldt mig den. Dit sprog er levende, du tager sublime billeder, du bor skønt og du ved SÅ meget om planter og haver. Dit æstetiske øje er tydeligt overalt. Både i din have og på din blog.

Jeg er så glad fordi jeg har fundt den!

Ledte faktisk efter en "opskrift" på staudesåning og såning af Verbena Bonariensis, som jeg med glæde har læst hos dig.

Venter nu spændt på resultatet. Tror jeg vælger "ud i sneen"-moddellen efter en tid indendøre.

Hav en storslået og hyggelig fredag - her i december!

Knus fra
Marianne i
Den Helbredende Have

Ninni sa...

Å, så koselig å lese, nå ble jeg glad :) Tusen takk for søte ord Marianne, veldig godt å kunne være til nytte! Ønsker deg en deilig førjulstid