søndag 21. september 2008

Lys i haven

Etter å ha sett Toneroses vakre fontenebelysning, tenkte jeg å vise min lille, beskjedne form for hagebelysning. Jeg bruker solcellelykter som jeg har plassert langs kanten på et opphøyd bed. De gir ikke all verdens lys der de står, de står litt vel skyggefullt. Dog litt mer lys enn bildene viser gir de. Disse lampene lades opp av solen og trenger nok en 6-8 timer sol for være på topp.Solcellelamper egner seg best til å gi et litt trolsk stemning til haven, ikke som punktbelysning. Jeg er fornøyd med denne løsningen som er en enkel måte å bruke lys på i en ferdig have uten å måtte grave og herje for mye. Skulle jeg anlagt nytt, ville jeg sterkt vurdert elektriske lamper som spotbelysning. Det kan gi utrolige stemninger f.eks å kaste lys oppover en trestamme/krone. Det behøver ikke å være fancy og dyre anlegg, en enkel regulerbar spot kan vær nok. I vinterhalvåret skjer det ikke så mye spennende i haven, lys vil så absolutt gi haven en ny dimensjon i vintermørket.

6 kommentarer:

Tonerose sa...

Disse lyktene var kjempefine!! Det ser jo ut som om du har tent på levende lys - vakre. ;o)

Jeg er helt enig med deg, lys tilfører hagen mye - og jeg synes det er penest at slike solcellelamper ikke gir flombelysning; da kan man ha mange fler! Da kan man ha flere som markerer små stier etc, slik som du har - langs det opphøyde bedet ditt. Lekkert! Hadde lyktene gitt masse lys hadde det ikke blitt på langtnær så stemningsfullt.

Hjertelig takk for hjelpen med iris! Gleder meg til sommeren!! ...bør jeg forresten klippe ned bladene når de er blitt flyttet?

Klem fra Tone!

Mokki sa...

Ja lys i hagen er absolutt en undervurdert del av hagingen. Jeg har noen flotte lykter til stearinlys, men må innrømme at de blir for lite brukt :)

Villrose sa...

Enig med du! Blir ikke helt stappmørkt i hagen med disse små lyspunktene. bruker dem til å markere kanter og trapper. De skaper en spennende stemning sammen med noen lykter med levende lys.

Nok styr med ledninger & elektrisk opplegg innendørs...

Ninni sa...

Solcellelysene klarer seg selv også, jeg har samme erfaring som deg med stearinlys Mokki. Alt som skjer uten at jeg behøver å løfte en finger er av det gode :) Elektriske innretninger er jeg ikke så veldig god venn med, mannfolkting det synes jeg. Når man er alene må man finne andre løsninger :) Som du sier villrose, nok av ledninger inne ja.

Tonerose; ja - klipp ned Irisen til ca 5 cm :) Da har næringen ingen blader å forsyne og kan gi all kraft til røttene.

Lene fra Lillehammer sa...

Kjempefine lys Ninni, hvor har du fått tak i de?

Ninni sa...

Av alle steder...jeg kjøpte lyktene på Biltema på Alnabru for 4-5 år siden. Jeg har sett dem i en annen butikk i år, men husker ikke hvor.