onsdag 10. september 2008

Oppussing

Om vinteren synes jeg det er moro å pusse opp. Enten rom eller møbler. Mitt første prosjekt var dette skrivebordet som jeg pusset opp for ca 3 år siden.Oppussing har blitt en liten dille som begynte for fullt vinteren for 2 år siden med at jeg snublet i trappen med en full tekopp i hånden. Dermed kastet jeg nesten all teen på veggen. Jeg skrubbet og vasket, men det ble allikevel sittende igjen litt farve. Misfargingen var det sannsynligvis bare jeg som kunne se, men er det først slik, vokser flekken og blir bare mer og mer synlig for meg. Den måtte bort! Dermed var det bare å finne frem pensel og malespann. Trappegangen er mørk, så ren hvit egner seg best her. På det brede bordet midt på veggen har jeg brukt magnolia. Dette er en farve jeg bruker mye.Da jeg først hadde begynt, førte det med seg det ene etter det andre. Dette var jo så moro! Rommene ble lysere og mer delikate, jeg var kjempefornøyd med resultatet og fikk blod på tann. All gammel gusjegul furu og sterke farver skulle bort! Videre opp trappen kommer man til loftsstuen. Den så slik ut


Og slik ble det. Jeg har brukt magnolia på veggene og eggehvit på dører og lister.


Huset er fra 1997, jeg kjøpte det i 2002. Det var fargerikt inne, gult, grønt, blått og rødt. Jeg fikk pusset opp en del før vi flyttet inn (satte bort jobben), men mye gjensto. Bl.a var alt av listverk, vinduer og dører gammel og mørk, trist ubehandlet furu.

Etter loftsstuen sto kontoret for tur. Her har jeg brukt farven krem. Fremdeles eggehvit dører, vinduer og listverk.


Deretter beveget jeg meg ned i første etasje, til gang, stue og kjøkken. 3 dører med sprosser tok sin tid. Jeg skrudde først løs sprossene og forseglet glasset med tape.


Kjøkkenet og stuen ble et sammensumrium av juleforberedelser og sprosser, kommoder og skapdører som skulle males.Etter grunning, malte jeg dette hjørneskapet lys antikk, patinerte med brent umra og vokset det til slutt.

Det er utrolig hva farver og små endringer gjør med helheten i et rom


Det siste jeg pusset opp i vinter var denne kommoden. Den er en arv etter min tippoldemor! Jeg forsøkte først å beise den, men fordi den var innsatt med et lakklignende stoff, ble det fullstennig mislykket. Da malte jeg i stedet på samme måte som hjørneskapet og kjøpsmannsdisken på kjøkkenet.Nå er 16 vinduer og 16 dører ferdig malt. Noen gjenstår, men de er i rom vi ikke bruker, så det kan vente.

Vinterens første prosjekt blir å pusse ned bordplate og stolseter på kjøkkenmøblene og patinere dem. Jeg har veldig lyst til å male hele møblementet i samme lyse farve som de andre møblene. Men i og med at de er vokset, er det en kjempejobb å klargjøre til grunning. Møbelrens i flere omganger og/eller sliping. Så har jeg en kommode til jeg kan male, men den skal bli brun. Den er malt fra før, så jeg tenker å male den i en litt lys, rødbrun farge for deretter å patinere den. Tror det skal bli litt mørkt treverk-aktig. Det er i alle fall meningen! Så jeg blir ikke arbeidsledig i vinter heller :)

11 kommentarer:

Jhangora sa...

Nice furniture...Is it antique?

Ninni sa...

Appart from the commode with 4 drawers - which is about 150 years old, all the furnitures are relative new.

Vigdis alias Vicky sa...

Jeg synes det skrivebordet ble veldig fint! :-)

Torill sa...

Så dyktig du er!

Kaos sa...

Wow, så flink og effektiv du er..

Therese sa...

Ola la som du har malt !!
Og for en forskjeld det blir - kjempefint, lyst og romslig.
Lykke til videre med malingsprosjektene dine :o)

Lene fra Lillehammer sa...

Jeg holder også på å male alt i lyse farger, synes det er mye finere enn de mørke, "fargerike" kladdene man brukte før. Lykke til, du er kjempeflink!
PS: Stokkrosefrøene dine er fremdeles ikke modne, men du er ikke glemt!

Anne - Moseplassen sa...

jøye, så mange flotte transformasjoner da. Den furudøra med gardina var jo ett skoleeksempel på hvor mye finere det kan bli med litt maling...
Og skrivebordet like så!

Ninni sa...

Takk takk :) Det er jo så moro å pusse opp, man blir kjempeinspirert av resultatene. Økonomisk er det også, man får nye møbler med ny maling. Jeg skal begynne å dra på loppemarkeder, der kan man finne mye fine møbler som egner seg til å male.

Kreativ oppussing sa...

hei hei, må si den hvite komoden var skikkelig lekker!! Lurer på en liten ting, byttet du håndtakene på den eller er det de orginale som står på? skikkelig vakker.

Ninni sa...

Jeg tror nok min far byttet de originale belsagene til smijernsbeslagene som sitter på kommoden. Svogeren, dvs min onkel,var smed :)