onsdag 24. september 2008

Pallekarmer

Nå skal jeg også få meg grønnsakshave, gleder meg veldig! Hittil har jeg kun vært interessert i prydhave. Men i høst kom interessen for å dyrke egne grønnsaker og så frø. Og fra tanke til handling er det sjelden så lang avstand. Jeg holder på å gjøre om et rom i huset til planterom for å kunne starte opp med såing av stauder i vinter og forkultivere grønnsaker fra frø inne. Er nå på jakt etter brukt lysarmatur som ikke avgir varme. Det er ikke så enkelt å finne, men skal nok få tak i noen. Jeg får mange gode råd om både frø og planterom av Lene. Hun har hjulpet meg masse :) Tusen takk til deg Lene for tålmodige svar på mine mange 'ha-det-inn-med-teskjeer-spørsmål'.

Men altså; i går fikk jeg tak i pallekarmer på Felleskjøpet. 5 stk for 160,- var jeg veldig fornøyd med. Her er dagens beisejobb ferdig, jeg må ha et strøk til før jeg setter karmene ut på gresset med fiberduk under og kler dem med grunnmurspapp.Solen varmer og det er rene sommeren her for tiden, helt nydelig vær! Det skal fortsette ut uken, så da får jeg gjort ferdig grønnsaksbingene.

Jeg har kjøpt temapakker med grønnsaksfrø på Solfang. Lynfrø høres veldig bra ut synes jeg. Og noen Cherrytomater anbefalt av Jamie Oliver. Jeg får se hvor god plass jeg får, mulig jeg kommer til å bruke en av karmene til barnehave, dvs et sted hvor jeg planter frøplanter på vent
To av dem er øremerket jordbær. Jeg er vill etter jordbær, tror det er det beste som finnes! Nam nam! Jeg spiser aldri utenlandske jordbær, jeg venter til de søte norske kommer. Den første kjøpekurven spiser jeg i bilen, den vil jeg ha helt for meg selv.

6 kommentarer:

Lene fra Lillehammer sa...

Bare hyggelig å hjelpe til Ninni selv om jeg ikke akkurat kan kalle meg proff, men man må vel bare prøve seg frem, det gjorde ihvertfall jeg i tillegg til hjelp fra trivelige og erfarne folk på hagegal. Føler ihvertfall at jeg har litt mer "teken" på haginga mi nå etter å ha prøvd meg frem et par år.
Og jeg er helt enig med deg når det gjelder jordbær, ingenting slår den norske, uansett hva andre sier. Noe som jeg av og til gjør med fersk jordbær og å drysse på litt pepper......mmmmmmmm, det fremhever smaken.
Ha en strålende kveld!

Tonerose sa...

Så geniale de var! Ca hvor store er de? Har sett slike i andres hager, men har alltid trodd de var hjemmelaget - men du kjøpte de ferdige? Deilig!! Er dette noe de vanligvis har på felleskjøpet?? Da må jeg isåfall ta meg en tur! ;o)

Når det gjelder lys som ikke avgir varme, hva med sparepærer?

Jordbær er utrolig godt, jeg har ambisjoner om å bygge en liten "pyramide" til jordbær - dvs noe ala slike karmer, men lagvis slik at det blir etasjer med jordbær - og trekke alt med fiberduk.. Ja, så var det å ha tid og overskudd da!!

Lekkert med alt beiset hvitt!!

Ninni sa...

Pallekarmene er 80 x 120 cm og 19.5cm høye. Et passe lite grønnsaksbed. Jeg setter dem med en gressklipperbredde mellom slik at jeg enkelt kan gå og stulle og stelle i karmene.Jeg har beiset dem grå, samme farve som karmene på huset, de ser nok bare hvite ut i solskinnet :) Slike karmer får man tak i flere steder. Sjekk med større bedrifter i området du bor. Jeg fikk mine på Felleskjøpet i Drammen. Er redd det ikke er noen ok karmer igjen der... Rett ved Amtmannssvingen før Lierstranden er det et sted hvor man kan få gratis paller. Kanskje de har pallekarmer? Du kan sette karmene oppå hverandre og få ulike høyder på bedene. Det er fester på hver karm, så de henger godt sammen. Du kan også stable dem i ulike nivåer og høyder.

Jeg tenker å ha en stor krukke med månedsjordbær på verandaen neste år. Da kan vi plukke og spise rett fra krukken hele sommeren.

Pepper på jordbær? Den var ny! Det skal jeg prøve :)

Garden Angel sa...

Hei på deg:)
Høres ut som et spennende prosjekt du driver med!
Du...jeg bare grunnet møblene med heftgrunn etter at jeg hadde vasket de med salmiakkvann.
Det er malt med
Lady tre og panel 40. Så ja...det er ganske blankt. Akkurat slik jeg ville ha det;)
Lykke til med funn av ny gruppe!
God Helg!

Ninni sa...

Da jeg nevnte det blanke Garden Angel, var det slik møblene var før malingen jeg mente :) Om grunningen heftet uten å slipe. Men da er det bare å gjøre som vanlig altså, supert! Møblene dine er blitt helt knall!

Inger sa...

Aaahhh, tusen takk for å si HVOR man får tak i pallekarmer! Jeg har store planer for våren, ønsker å bygge opphøyde steinbed, men det er jo veldig ambesiøst da, så om jeg står der i april så hvet jeg hvor jeg skal kjøpe de! De ser jo helt grei ut og får definitivt jobben gjort! Veldig pent med hvitt!
Takk for tipset!!
Kose deg med å fylle de med innhold!