søndag 14. juni 2009

Haven i midten av juni

Det var ikke optimalt fotovær i går, til det blåste det for mye. Men nå er det nesten aldri helt vindstille her, heldigvis! Det gjør at temperaturen som regel er behagelig, selv på hete sommerdager. Det kan skille hele 8-10 grader fra her ute ved kysten til f.eks Asker bare 3 mil unna, når det er på det varmeste om sommeren. Det passer meg utmerket, jeg er ikke laget for de helt høye temperaturene.

087  Rhododendronbedet er i stadig endring. Forrest en løvfellende Rhododendron. Det ser ikek helt pent ut i bedet nå, jeg pleier å legge grener fra juletrær og annet kapp av gran der for å bevare den gode, sure jorden. Barnåler er ypperlig jordforberding i slike bed. Da jeg anla bedet hentet jeg barskogsjord full av barnåler i søplesekker og blandet med vanlig hagejord, grus, torv og bark. I hvert plantehull blandet jeg i en sekk Rhododenronjord.

021  Denne løvfellende Rhododenronen (tidligere kalt Azalea) er så utrolig vakker med den bølgete ytterkanten på kronbladene og det honninggule senteret

 022   023

015  En lavtvoksende Rhododendron står foran en Tsuga canbadensis pendula, hemlokk. I lysningen bak en Hosta. Foran ser jeg blader fra selvsådde Anemone hupensis, høstanemone. Bra det kommer litt høstblomstring i Rhododendronbedet også :)

005  Nå har valumene så vidt begynt å springe ut. Jeg er å glad i denne, Papaver orientale 'Coral reef'

006

003  Fantastisk alt som skjer i dypet av kronbladene! Ekte kunst!

028  Her er en Allium giganteum i fred med å avdekke sin dekorative frøstand

010  En lekker grågrønnbladet Hosta i underkant av Taxsus Hillii-hekken.

012  Geranium  macrorrhizum 'Spessart', søt!

013 009      I bedet til høyre er det like før lavendelblomstringen tar til. Gleder meg!!

029 030  Pus tatt på fersken i intim omgang med Nepeta - kattemynte! Den er bare en liten dott i forhold til de andre kattemyntene i haven som er fullvoksne og i blomst. Denne dufter ekstra godt, litt sitronaktig. Skjønner henne godt jeg :)

038

040  Kongelene på Pinus parviflora 'Glauca' - penselfuru, sitter samlet i rosetter på grenene, lekkert!

039 043   Mellom grenene til penselfuruen titter den aller første Paradisia Liliastrum - gresslilje, opp. De vokser i klynger og brer seg stadig utover. I fjor delte jeg dem og noen røtter (og mange frø) ble sendt til hagegale. Det hadde vært moro å høre om det dukker opp Paradisiabarn rundt omkring i landet!

044  Artimisia stelleriana - sandmalurt , kryper ut i singelgangen under rosebuen med A Shropeshire Lad.

049 063   Iris Germanica har startet showet

070 067 Denne har på mystisk vis byttet farge fra lys rosa til lys lilla...

074 073 Veronica longiflia - storveronika, som jeg kjøpte med meg fra Hagegalstanden på Lillestrøm. Tror det var frøplanter fra Marosa :)

077   Alchemilla mollis - stormarikåpe, så vidt kommet i blomst.

078

081  Her sammen med Heuchera 'Marmelade' fra Ramme gård

Tuppen og Lillemor

Til slutt mitt bidrag til Moseplassens junikonkurranse Frøken Stemor 2009 - 'Frøknene Tuppen og Lillemor'. Gratulerer med ettårsdagen for konkurransen! Disse små søte Viola wittrockiana har jeg sådd fra frø jeg har fått av Lene i Lillehammer. De er så søte at de fortjener en hel krukke for seg selv, synes jeg. Den står ved inngangen og de små ivrige ansiktene konkurrerer om oppmerksomheten når de hilser en blidt velkommen.

16 kommentarer:

anne -moseplassen sa...

så nydelige :)
Veldig hyggelig at du og dine søte små vil være med på konkurranse.

Ida sa...

Mange fine og spennende innslag i hagen din.
Fargerikt og flott.
Jeg ser at jeg "må" ha en rosa Valmue etterhvert, ja.... ;)
Den er nydelig!
Den lille Frøkena di er veldig fin også. Lykke til!
Ønsker deg en fin søndag. Kos deg i hagen. :)
Klem fra meg.

Helen sa...

Så mye pent! Den helt hvite Rhododendronen var virkelig lekker.

Iris sa...

Så mange flotte bilder du har tatt, og så mye fint du har i hagen som blomstrer nå!

Da er jeg ikke alene om å oppleve at iris skifter farge. Jeg har også akeleier som var lyseblå i fjor, og i år er de mørkeblå...

'Coral Reef' er fantastisk. Det er få blomster som kan frembringe noe så vakkert. Synd de varer så kort.

Monicas Hage sa...

Så mange fine blomster du har! Den valmuen er nydelig:)

Marosa sa...

Morsomt at Veronicaen står så fint hos deg :-) Paradiseaen jeg fikk av deg i fjor har kommet opp, men ingen blomster foreløpig. Kanskje jeg må vente til neste år. Men det er verdt ventingen!

solfrid sa...

Paradislilje; sådde frø for tre år siden. Regner med at de blomstrer neste år? Er de kresne forresten? Det virker ikke slik på meg. Her vokser de i skygge, sol, tørt, vått. P. orientale er fascinerende vakker. Jeg har nu 5 ulike, et par kjøp har vært bom (meget orange..) - og jakter på Royal Chocolate Distinction. Fikk tre frøplanter fra Sigrid for to år siden. Den første blomstret i år; orange. Men, slik er orientalen. Ikke til å stole i det hele tatt. Har to frøplanter til som jeg regner med blomstrer neste år. Pakker og sender blomster i morgen. HA en fortsatt fin søndag! (Hagen din er fantastisk:D)

orchis sa...

En fryd for øyet, den hagen din! Virkelig en nytelse å se disse bildene. Takk!
Rhododendron er blant de vakreste blomstrende busker jeg vet om. I Oslo plantet jeg mange, men her har jeg foreløpig ikke våget å prøve meg på mer enn noen få. Kommer kanskje etterhvert :)
Glimrende bilde av pus! Hun ser litt skyldig ut, samtidig som hun kanskje ikke vil forstyrres :)
God Søndag!

lavendel mio sa...

For noen lekkre hagebilder:)
Så mange fine rhodondendroer du har, den hvite var såå fin:))
Og den rosa Valmuen er nydelig:)
Takk for en herlig hagevandring hos deg:)
Ha en fin kveld,klem;)

Tonerose sa...

Så masse lekkert som blomstrer hos deg, mange herlige bilder! Så mange rhododendron du har, skjøre og vakre blomster! Må være herlig å ha flere ulike varianter, - de har jo holdt det gående lenge nå, er jo en stund siden vi fikk se bilder av den ferskenfargede. Lekkert!!! :o)

Også må jeg virkelig si jeg falt for de NYYYDELIGE irisene du har!! Ja, men å skifte fra dus rosa til dus lilla er jo bare søtt, ikke som om den feks hadde blitt knallgul eller noe i den duren! Merkelig med disse plantene, de lever sine egne overraskende små liv.. :o)

Kjempesøt valmue! Jeg har sådd litt i år også, men hos meg er det nok rimelig lenge før jeg får nyte synet av noen valmuer.. :o) Men gleder meg veldig! Har sådd fylte varianter i duse farger, så det blir veldig spennende!!

Har du bilde av rosebuen din med A Shropeshire Lad, forresten? Ville vært KJEMPEGØY å sett!! :o)

Hjertelig takk for herlig kommentar på bloggen min, du er så full av gode idèer!! Regner med at jeg med tiden kommer til å plante en del krypende planter utenfor singel"stien", føler det blir en betydelig ryddigere inntrykk da. Men, en ting av gangen - får ikke gjort så mye om dagen nå som det nærmer seg termin. :o) Hihi, skjønner deg UTROLIG godt, regner med jeg også kommer til å være superstolt! :o)

Håper du får en vidunderlig uke!!

...frøknene dine var forresten kjempesøte! :o)

Ellea sa...

Å så mye vakkert du har i hagen din! Takk for titten:-)

Den der eks asaleaen var jo bare lekker.....og valmuen. I dag før jeg dro så jeg at den første valmuen min er i ferd med å springe ut.

Lene fra Lillehammer sa...

Ja jeg må nå bare henge meg med i rekken Ninni, du har det virkelig flott altså og du ligger laaangt foran meg i blomstringa. Jeg fikk jo frø av deg fra valmuen, men her har de på langt nær kommet så langt, ikke engang en knopp er å se så det vil nok drøye en stund, men da har jeg ihvertfall noe å glede meg til......og jeg kan love deg det blir mye valmuer her i gutua i år, jøsses, og jeg som trodde jeg var forsiktig med såinga. Så her blir det både av dine valmuer, helt mørk lilla og hvite frynsete.
Jeg er også veldig glad i veronica longifolia, har mange selv, både fått av Helen, byttet til meg på hagegal og en del har jeg sådd selv. Har virkelig sansen for disse og en av mine favoritter.
Jeg fikk forresten frø av deg av paradisia, men de ble nok ikke noe av. Klarte å holde kun en i live men nå har også den avgått med døden. Men jeg har heldigvis flere frø så da forsøker jeg igjen til neste år.
Ha en strålende uke Ninni også må du gjerne legge inn flere vakre bilder fra hagen din.
Klems

Ninni sa...

Takk for alle kjempekoselige hilsner! Blir så glad :)

Til dere som lurer på noe:

Marosa, jeg vil ikke utelukke at Paradisia kan blomstre i år, det har vært kjølig og de er sent ute ser jeg.

Solfrid, er Paradisia så trege å få i blomst fra frø altså? De skal være enkle å drive frem i alle fall. De kan også selvså seg, jeg har fått flere tuer med Paradisia på denne måten. Ahh, man kan ikke stole på P. orientale altså, det visste jeg ikke. Gleder meg til pakke i posten!

Enig med deg orchis, Rhododenrodn er veldig vakker, både de løvfellende og vintergrønne. Alle har sin sjarm og verdi. Det er nok ikke en vekst jeg forbinder med de eksotiske tilstandene som er hos deg, den heter nok ikke alperose for moro skyld :)

Tonerose; hvis du ser i innlegget mitt fra 24 januar i år, finner du rosebuen på det første bildet :)

Om valmuen vil jeg bare si at for hver år blir de 3 jeg plantet større og større, det duikket opp nye frøplanter også. Blomstene folder seg ikke ut samtidig, det strekker blomstringsperioden litt ut. Det er virkelig vakkert ved postkassen når alle blomstrer! De er vel verdt å vente på :)

Jeg venter på min første sorte fylte, de sådde jeg rett i bedet da det begynte å bli varme i jorden. Samme som din ellea!

Så spennende med alle valmuene dine Lene :) Da har du noe å glede deg til når mine er avblomstret. Plutselig er de der. Så dumt med Paradisia som ikke ville spire. Jeg kan sende deg nye ferske frø når de er modne, så kan du prøve å så noen ut i et bed også.

Ønsker dere en super uke!

TurboLotte sa...

Åh så mye lekkert da!! Spennende ting. Hostaer er jo bare så flotte når de får litt størrelse på seg ja.
Deilig i juni.

Laila sa...

Så utrolig flotte blomster du har ,
en aldeles nydelig blogg og vakre bilder. Får aldrig nok av blomster
jeg .
Ha en herlig dag.
Legger deg til listen min jeg , for her vil jeg så absolutt se mere

Landliv sa...

Jeg elsker papaver orientale og somniferium... Er coral reef lett å få tak i frø fra noe sted?