lørdag 27. juni 2009

Lathyrus odoratus - duftende blomstererter

131

På verandaen har jeg to store keramikkurner som jeg hvert år fyller med sommerblomster. I år så jeg for meg en søøyle med blomstererter som til slutt skulle velte seg utover hver urne i en fontene. Jeg fikk tak i runde metallstativer på Plantasjen og kjøpte frø av sorten 'King Size Navy Blue' på Solfang. Jeg hadde også fått frø av sorten 'Matuncana' av snille Lene. Jeg sådde frøene inne og etter 2 uker angret jeg bittert! De vokste meg helt over hodet og ut av sitt gode skinn. Jeg begynte å knipe dem og laget stiklinger og fikk stor plassmangel på det lille planterommet. Jeg skrev meg derfor med store bokstaver bak øret at jeg skulle så direkte i krukkene neste vår. Men du verden så flotte planter det ble!

122

Lathyrus er takknemlige sommerblomster, de er enkle å få til og krever lite. Trikset med erteblomster er å plukke inn buketter med jevne mellom. Da kommer planten med nye blomster i stedet for å danne belger med frø. Så nå blir det mange søte og velduftende buketter her i huset og buketter å gi bort. To fluer i ett smekk er et prinsipp jeg liker :)

078 080

125 126

Jeg er spent på hvor stort arrangementet i krukkene blir i løpet av sommeren. Er jeg flink til å gjødsle og vanne, kan de bli ganske spektakulære tror jeg. Og det er ikke meg i mot!

076

10 kommentarer:

orchis sa...

Elsker erteblomster. Både duften, fargene og formen. Hos meg er de vinter-/vårblomster, og har for lengst gjort seg ferdige med sin innsats. Frøene sikrer neste års flor. De har liksom forvillet seg i hagen min. Greit med sommerblomster som selv fixer jobben med å så seg :)
God helg!

Tunes Photo sa...

Jeg tror jeg må forsøke erteblomster til neste år. Jeg elsker blomster som dufter. I år har jeg hengepetunia i ampler, men jeg ser de tåler ikke varmen vi har nå.

Ida sa...

En av sommerens favoritter! :)
Og det aller beste er som du sier, å kunne plukke inn fargerike og velduftende buketter. MMMMMM....!!! :)))
Nyt det og ha en fin lørdag, der du er.
Klem.

Lene fra Lillehammer sa...

Å så heldig du er og så utrolig flott dette ble Ninni! Selv har ikke mine blitt store nok til at de har begynt å blomstre men jeg bare gleder meg så sinsykt til den dagen kommer og ikke minst gleder jeg meg til den vanvittige gode duften av erteblomstene.

Wenche sa...

Nydelig, og desidert en av sommerfavorittene!
I fjor gjorde jeg samme bommerten som deg - sådde for tidlig og hadde erteblomster overalt i drivhuset. Etterhvert ble de også temmelig pjuskete og gule og det endte med at de ikke ble flotte før langt ut på sommeren :-(

Så i år skulle jeg så de direkte hadde jeg tenkt. Det har jeg jo forsåvidt også gjort, men altfor sent. Foreløpig er plantene bare 15-20 høye så jeg må nok vente en god stund til før jeg får noen blomstring her.

Ha en riktig herlig helg :-)

Signe sa...

Dette var utrolig flott. Jeg sådde og blomstererter, de tenkte jeg skulle klarte oppover verandaen....Men jeg vet nå ikke jeg, de har ikke rukket å bli mer enn ca 10cm foreløpig. Men om det blir varme fremmover, så kan det vel enda hende at de lever opp til det som var hensikten med dem.

Ellea sa...

Å så nydelige de var Ninni! Jeg elsker erteblomster. Jeg har noen som klatrer oppetter veggen like nedenfor trappen ned fra verandaen. I kveld da jeg kom hjem kjente jeg duften da jeg var midt i trappen. Deilig:-)

Tonerose sa...

Erteblomster er VIDUNDERLIGE!! :o) Har helt fallt for disse blomstene, de er så skjønne og søte! ...og dufter kjempegodt! Det beste er at man kan plukke så masse man bare orker av de!! :o) Kjempesøte farger du har valgt, herlig med litt dype lillaaktige farger etc! ...virkelig lekkert blei krukkene dine!! Blir spennende å se hvordan de blir utover sommeren!

Har sådd en del her også, men ikke kommet noe blomster enda - håper inderlig det kommer etterhvert! :o) I fjor hadde vi alltid ferske blomstererter i bukett på badet etc, herlig!

Ha en riktig flott søndag!! :o)

Iris sa...

Utrolig flotte krukker med erteblomster som du har fått frem der!
Nydelige bilder :-)

anne -moseplassen sa...

det var en spektakulært frodige erteblomstkrukker! Sikkert mye glede i de. Jeg sådde noen rett ut for en mnd siden, men det var nok litt sent og litt domt plassert, de er nå 10 cm høye, tar litt tid før det blir blomster da...