tirsdag 8. juni 2010

Mystisk!

I forfjor delte og flyttet jeg mange Iris Germanica, tuene truet helt med å ta overhånd i bedene. De var litt misfornøyde i fjor og produserte bare en blomst eller to, men i år står de fulle av knopper og noen har sprunget ut. Som i fjor har flyttingen medført at de rosa har transformert seg! De har nå blitt lys lilla. Dette begriper jeg absolutt ikke noe av, jeg blir jo sååå nysgjerrig på hvorfor!. Kanskje det er noen kloke hoder der ute som vet svar?

    Før:                                                                             Etter:

Rart, ikke sant?! Jeg vil ha tilbake den rosa...selv om den lilla også er pen da.28 kommentarer:

Anita sa...

Jammen om jeg vet, men kan jo tippe at det har no med jordsmonnet å gjøre. Som med hortensiaen. Vi har hatt liljer som har vært gule i det ene bedet og skittengule i det andre, samme liljen altså :p...

Ninni sa...

Det er en nærliggende tanke, men en del er plantet tilbake i bedet de oopprinnelig sto... Kanskje de ble bleke av sjokk over flyttingen?

Lavendel sa...

Ville også tro, det var en ændring af jordens pH....prøv at gøre jorden mere kalkrig...er det ikke det, der skal til?

Ninni sa...

Jeg kalket bedene tidlig i vår, så pH-verdien er nok omtrent som den skal. Jeg tror ikke det er jorden som er årsaken, den kan ikke ha endret seg så radikalt fra ett år til et annet? Og noen av plantene står altså på nøyaktig samme sted som før. Jeg tenkte før årets blsomstring at det kansje var den utorlig varme forsommeren vi hadde i fjor som var årsaken, men nei...

~ ♥ LISBETH ♥~ sa...

Heisan!
Oj, rosa blir til blå, hihi! Du vet, slik fargeskifte er ikke uvanlig her på vestlandet, i sur jord hender det titt og ofte at det blå tar overhånd. Anyways, liljene var nydelige!

Klem

Marit sa...

Nydelige var de uansett! Jeg har ikke vært borte i at iris skifter farge, så det var noe nytt for meg.

lavendel mio sa...

Hmm dette var rart, var jo lekker den og da:)
Kan jo glede deg til neste vår, kanskje den blir rosa da, eller en annen farge:)
Ønsker deg en nydelig dag, klem Hanne

Bjørnar sa...

Det er ikke den kalde våren, da? Dagliljer har i hvertfall det problemet, i vårt kjølige klima blir de hvite som regel ferskenfargede...

Anonym sa...

Så rart, har bare hørt om Hortensia som skifter farge.
Synes de var aldeles nydelige.
Ønsker deg en flott tirsdag.
Klem fra Mio

Linda sa...

Hmmm... Ja hagen kan ofte by på overraskelse:)Je ghar desverre ingen ide utover de nevnte.:)Vakker var den uansett da:) Takker for hyggelig hilsen og tips hos meg:)

Maleviks Rosenträdgård sa...

Oj,,,,,mkt vacker :)
Håkan

Vivi sa...

Iris er flott om den er rosa eller lilla, men jeg skjønner at du vil ha tilbake den rosa. Kanskje det er lurt å dele Irisene, for noen er blitt store.
Ønsker deg en fortsatt fin uke.

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Hej Ninni!
Jag förstår att du också har mycket just nu. Det är knappt man hinner med att njuta av sommarens vackraste tid:-) Men nu ska jag ha en tids halvjobbvila, tänkte köpa en ny kamera och även lära mig att gjuta i cement:-) Fast mest ska jag bara vara i min trädgård och ta igen lite tid:-)))

Wenche sa...

Kan ikke hjelpe deg med årsaken, men nydelige er de uansett :-)

Lisbeth sa...

Jeg kender desværre ikke årsagen og jeg kan godt forstå du vil have den rosa tonede tilbage, for den er yndig:)

Miss Mette sa...

Hei
Kom over bloggen din via en annen :) Utrolig koselig blogg, med flotte bilder, blomster, og beskrivelse... La deg til på blogglista mi slik at jeg kan følge deg videre. Jeg er vel det man kan kalle nybegynner når det gjelder hage og blomster - så jeg leste side opp og ned her hos deg :) Kjempe flott blogg!!! Ønsker deg en fin kveld videre. Klem fra Mette

Tonerose sa...

hmmmm, ja dette var virkelig mystisk!! Men de var veldig begge to da iallefall! :o)

men jeg er enig med deg - likte nok den rosa du hadde i fjor hakket bedre. Men den lyselilla var også HELSKJØNN! :o) Skulle gjerne hatt sånne i hagen, både rosa og lilla!! hihi.

hm, du som er så flink med haging finner nok ut av det! :o)

Ønsker deg en fortsatt herlig kveld!

Monica fra Koseleg sa...

Desse har stått på ønskelisten min lenge- tror nok de må på plass i min hage også snart- helt nydelige. Spennende å se om du finner ut av det med fargeskiftet!

Ninni sa...

Iris Germanica er de vakreste Irisene synes jeg, man må bare huske å plante dem med Rhizom'en - knollen, over bakken slik at de får sol på seg :) Jeg blander også litt fin grus i jorden, det ser ut til at de liker det.

Bjørnar; det var en tanke jeg skal spinne videre på. Vi hadde en nesten like kald vår i fjor som i år, vi blir jo også blå i kulden?! Jeg må ringe gartner'n min på Foss Hagesenter og spørre. Dette må jeg bare komme til bunns i!

TurboLotte sa...

Hmmm neimen om jeg vet. Hos meg trives ikke Iris i det hele tatt desverre.

Annika Christensen sa...

Hej!
Lustigt men kan det inte bero på jorden precis som med hortensiorna?
Vacker är den vilket som iallfall tycker jag.
Annika

akoen sa...

Trur som bjørnar att det er den kalde våren. Det er ikkje så langt frå rosa til lilla.

Snäckskalsdalen. sa...

Ja, är det inte konstigt med naturen, ibland gör den lite som den vill.
Jag hade ju trott det hade med pH värdet att göra, men det är mycket samma jord, säger du, så där föll det.
Men dom är ju fantastiskt vackra!
Skall bli spännande om nån vet vad det kan bero på!
Ha det gott i din underbara trädgård,
kram
Agneta

Line sa...

Hei!
Som nybegynner i hageverden aner jeg ikke hva som har skjedd, men det er jo artig da:) Fine begge to. Jeg er ofte innom bloggen din, begynte med Tonerose sin og fant dermed veien til din. Jeg liker bloggen din veldig godt, veldig gøy å se før-og etter bildene av hagen din! Prøver å lage en egen blogg, men har foreløpig bare to innlegg.
Gleder meg til å følge med videre i hagen din:) Hilsen Line

Marit -Tusenfryd sa...

Jeg likte både den rosa og den lilla/blå, flotte begge to. Hvorfor den har endret farge vet jeg ikke. Du sier at du delte og plantet om, og da lurer jeg på om alle irisene har skiftet farge eller bare noen av dem? For om det bare er noen må det jo være jorden som gjør forskjellen skulle jeg tro.

Edgar sa...

Så spennende da. Flotte var de i begge farger!

Ninni sa...

Nå har den kloke høvding talt; (dvs Hans Petter Foss, Foss hagesenter:)) og han mente det kan være arveanleggene som ble forstyrret da jeg delte Iris'ene og at de har mutert. Men han anbefalte meg å ta kontakt med hageselskapet, der sitter det eksperter på alt. Så da gjør jeg det til uken.

Min Verden sa...

Jeg er veldig spent på oppdatering. Kan du samtidig spørre hvorfor mine blå er blitt lyse, lyse gule etter flytting? Jeg blir sprø! :)