torsdag 3. juni 2010

Hvite perler i haven


Jeg blir mer og mer glad i hvite blomster. I dag har vært ute og tatt bilder av noen av dem som blomstrer nå.
Den virkelige perlen er perlebusken, den er like slående vakker hvert eneste år. Knoppene sitter nedover grenene bokstavelig talt som preler på en snor. 


Her kan du lese mer om den


Duppsoleien lyser opp med sin lubne hvite pomponblomster og vever seg inn i planter i nærheten. Løytnantshjertene koser seg i vanderende skygge og står lenge i blomst. Når blomstene begynner å falle sammen, klipper jeg dem nesten ned. Da skyter den på nytt og kan kommer med et annet blomsterflor på høsten.


Brokebladet kornell liver opp med sine vakre grønne og hvite blader og røde grener, men også blomstene har prydverdi synes jeg. 


Men Dronningen av de Hvite, det er syrinen med sine skjønne duskete blomster som dufter så vidunderlig godt.Jeg har stammet opp syrinen min, da den blir litt mer bedvennilig slik at jeg kan plante stauder under den. 


Cimicifuga ramosa 'Pink Spike', klaseormedrue, har jeg ønsket meg lenge. Og hva jeg fikk jeg se på Plantebørsen annet enn disse store og frodige plantene? De hoppet selvsagt oppi vognen med en eneste gang :) Oh, lykke! De har så lekkert burgunder/lilla/bronsefarvet bladverk. Blomstene er også vakre, når de springer ut i august er de nesten hvite og går over til dyp rosa utover høsten. Et flott innslag i høsthaven! Men hvor skal jeg ha disse gigantene av en staude, de kan bli nesten 2 meter høye! Sannsynligvis havner de et sted rundt metern (forhåpentligvis..) De liker seg best i skygge, i fuktig, men veldrenert jord. Å, nå vet jeg det! Eller...litt dum plassering egentlig, jeg må gruble litt til :)


Til slutt en vakker, hvit svane som seilte forbi i dag :)

42 kommentarer:

Mariann S sa...

Ja, kvitt er nydelig :) Og du hadde masse flott. Perlebusken din var lekker :)

Anonym sa...

Så nydelig. Hvite blomster er lekkert.Nydelige bilder både på land og til sjøs.
Har løytnantshjerter (rød og hvit) for første gang iår, har bare tatt vekk visne blomster. Men nå skal jeg klippe den ned når blomstene visner. Alltid gode råd hos deg.
Jeg skulle jo gjort slik du gjorde med lavendelen, men jeg klippet den ikke helt ned. Nå vet jeg til neste år, alt hva man lærer hos deg.
Ønsker deg en flott helg.
Klem fra Mio

Monicas Hage sa...

Så mye fint! Perlebusken din falt jeg pladask for i fjor, men dessverre har jeg ikke funnet den her oppe. Jeg får lete videre i år...;)

Besta sa...

Nydelig hvite blomster, jeg har også en hvit syrin som blomstrer aldeles nydelig nå:)
Ha en fortsatt fin kveld.
klem fra marilyn

Maleviks Rosenträdgård sa...

Vitt är alltid vackert :)

sigrid sa...

Så flotte bilete...

Fru Tunheim sa...

For en utsikt du har...og vakre omgivelser.

Jeg kjøpte en hortensia i går, endless summer.Har du noe erfaring med stell av den? Lurer bare på om jeg må gjøre noe spes for å få den til å blomstre hele sommeren.

Ha en strålende hagedag i morgen. Litt misunnelig på det varme været, her blåser det iskald vind fra nordvest..

Fru Tunheim sa...

For en utsikt du har...og vakre omgivelser.

Jeg kjøpte en hortensia i går, endless summer.Har du noe erfaring med stell av den? Lurer bare på om jeg må gjøre noe spes for å få den til å blomstre hele sommeren.

Ha en strålende hagedag i morgen. Litt misunnelig på det varme været, her blåser det iskald vind fra nordvest..

Marie sa...

Nydeleg alt saman :)

Lene fra Lillehammer sa...

Så nydelige bilder Ninni, superskjønne. Duppsoleie er også en av mine favoritter og jeg har de flere steder i hagen. Men jeg måtte jo selvsagt kjøpe en til i går, man kan jo aldri få for mange av denne. Men du og du, jeg gravde opp en Cimicifuga ramosa for en god tid tilbake og er vel muligens nå død selv om jeg ikke har kastet den enda. Hadde jeg visst du ønsket deg en sånn kunne du jo ha fått min. Enig at de blir veldig svære men lukten av de er jo bare himmelsk spør du meg. Har forresten et par med knall grønt bladverk også, passer faktisk veldig godt sammen med den burgunderfargede.
Men du, du som har så god greie på hage og planter. Jeg har måttet fjerne alle irisene i irisbedet mitt (for mye skygge der). Har du noen tips til hva jeg kan plante der? Har forøvrig diverse hosta fremst langs steinkanten på bedet, men jeg klarer ikke å se for meg hva slags planter jeg skal ha der og ei heller størrelse (høyde) på de og hva som passer best. Jeg er rett og slett helt blank.Håper du har noen gode tips.
Ha en god natt Ninnimor!

Parkvegens Hageglede sa...

Jeg bli i grunnen målløs, helt nydelige bilder av hvite vakre planter. Jeg tar en ringerunde til gartnerne i nærområdet i morgen, Perlebusken din må jammen få vokse i mange hager. Utrolig vakker !
Høstormedrue havnet også i min eie i dag. Bestilte fra Nautesund for første gang. Den skal plantes i Skyggebedet. Seks forskjellige Hostaer, Geranium sanguineum var. striatum, Brunnera, Jack Frost og Bergenia White.

Anonym sa...

Heia. Perlebusken din er skjønn,enig i at hvite blomster er vakkert ja,fint med litt rosa innimellom syns jeg da. Du er bare såå flink du atte. Er ofte innom har og beskuer din vakre hage.:))Klem.

Oline sa...

Ja, de var skjønne. Jeg kikket lenger ned i bloggen din og foreslår Fosteriana purissima som navn på den hvite tulipanen.

Monica fra Koseleg sa...

Hei Ninni!
Vet du- nå har jeg kjøpt meg perlebusk jeg også- etter å ha sett den på bilder her hos deg. Foreløbig står den i en krukke på verandaen- vet ikke helt hvor jeg skal plassere den ennå. Synes det var veldig fint hos deg når den hang utover en stein. Enig med deg det er veldig vakkert med hvite blomster, men jammen er det vakkert med de sammenplantingene du har med klematiser- nydelige farger. Du er kjempeflink Ninni! og jeg har ønsket mange ganger at du bodde nermere- tenk å ha en som deg å prate hage med....

Wenche sa...

Åh så masse nydelige hvite Ninni. Jeg er også veldig glad i hvite, både stauder og busker - har jo faktisk satt av et hjørnebed til bare hvite stauder og busker.

Men du, den Cimicifuga'n - er ikke så sikker på at du trenger å sette den spesielt skyggefullt. Jeg har to forskjellige her hos meg og de står på det mest solfylte stedet i hele hagen. Det har de gjort nå i 4 år og de trives som bare det, blir bare større og større. Og de jeg har blir nettopp bortimot 2 meter høye!

Tonerose sa...

ojoj, her var det masse lekkert ja!! den hagen din altså. *sukk* NYDELIG!! :o)

Perlebusken - er det den som er avbildet i headeren din? Nyyydelig, så lekkert med de små "perlekjedene"...! :o)

Duppsoleie har jeg veldig lyst på - de ser sååå søte ut!! Også så romantiske og flotte... Den nye stauden din virker spennende - også så gøy med en staude som blir skikkelig stor! jeg blir alltid så fascinert over planter som er så voksekraftige iløpet av en sesong. Leser over her at den har en himmelsk duft også.. Kjempestas!!

Ønsker deg en herlig dag i morgen Ninni! :o)

Stein sa...

Flott blogginnlegg Ninni! Jeg har faktisk vært på jakt etter perlebusk sinden jeg så headeren på bloggen din! Nå tror jeg at jeg må intensivere jakten! Hvite løytnantshjerter står også høyt på listen, men jeg har hørt den er mindre hardfør enn den vanlige varianten? Dekker du den til om vinteren?
Ha en riktig fin dag!

Linda sa...

Nydelig med hvitt:) Duppsoleien er helt nydelig:)
Ha rfått meg litt mer hvitt i år jeg og, særlig i mer skyggefulle steder synes jeg hvitt er fint. Det lyser liksom opp:)
Nydelig utsikt:) Klem

Snäckskalsdalen. sa...

Hej!
Vilka fantastiska vitblommande växter! Det är alltid flott med vitt och det syns ju så bra om kvällen.

Du, den vita svanen som seglade förbi var ju väldigt lik Lehmkuhl, men som du skriver det var nog inte det.

Tycker jag ser att det står Sea Cloud på denna. Lehmkuhl är nog ute till Shetland, Färöarna just nu, men kommer nog till Oslo vad det lider. Då meddelar jag dig, om jag får!!!

Du bor så vackert så jag nästan gråter, med ditt underbara hus och alla andra underbara hus runt dig och på motsatta sidan.....det finns nog få storstäder som har så vacker infart både till land och till sjöss som just Oslo.

Tack och kram och ha en god dag!
Agneta

Ninni sa...

Stein; jeg dekker ikke til de hvite løytnantshjertene. De står svært lunt og beskyttet plassert. De hvite er nok lit tmindre hardføre, men om du planter dem i godt mikroklima og kanskje dekker om vinteren, bør de klare seg. De er verdt et forsøk :)

Monica; håper du blir like fornøyd med perlebusken din som jeg er med min! Min står egentlig litt dårlig plassert og vokser nok ikke helt som den skal. De kan bli store og høye busker, men jeg synes det bare er sjarmerende at den faller utfor kanten på steinmuren. Sånn ville den vokse og da får den lov til det :)

Oline; den første tulipanen jeg viste er en purrisima, men den siste er nok noe annet :)

Wenche; supert at klaseormedruen trives i sol også! Nå vet jeg hvor jeg skal ha dem :)

Parkvegen; skyggebedet ditt kommer til å bli en drøm :) Håper du får tak i perlebusk!

Lene; du kan jo plante klaseormedruen du gravde opp der? Så får du beholdt den, de er jo sååå nydelige! Har sendt deg pm på hagegal også :)

Fru Tunheim, så spennende med Endeless Summer! Hvilken sort kjøpte du? Her kan du lese hvordan du kan stelle den: http://endlesssummerblooms.com/en/consumer/plants/bloomingsuccess

Bare Mio; når du klipper ned løytnantshjertene dine må du la det stå igjen noen blader. Bladene er planters motor, uten dem kan ikke planten vokse.

Røsslyng sa...

Så herlig og sommerlig blomstring du viser frem :)
Ønsker deg en flott junihelg!

Marit -Tusenfryd sa...

Herlig med hvite blomster, jeg liker dem også mer og mer.
Godt tips du hadde om løyntantshjerte, det skal jeg huske.
Og perlebusken min står i full flor og ja den er en virkelig perle i hagen:)
Ellers har jeg flyttet min cimicifuga i år for den ble så ALTFOR stor der den stod. Nå er jeg spent på om den vil blomstre i år for den fikk en nokså hard medfart under flyttinga. Den har forresten vidunderlig duft i blomstene - så gled deg:))))

Ellea sa...

Det vikttigste først; Gratulerer med dagen!!!

....og så et lite snufs; jeg har ikke plass til min perlebusk lenger og måtte gi den bort. Heldigvis vet jeg at den fikk et godt hjem og kommer til å få masse omsorg og kjærlighet:)Den er jo bare så uendelig vakker......

Kristin sa...

Veldig mye fint ja.
Perlebusk har jeg aldrig hørt om jeg ;-) ...nydelig var den i alle fall!!
Og hvitt er jo så fint, det lyser opp!!
God helg
Kristin

Hyacinth Bucket sa...

Hej Ninni...

Så må jeg også hoppe med på vognen, en perlebusk står nu på ønskelisten.
Hvide blomster elsker jeg, lige nu er det de hvide syrener, akelejer og hvid sneboldt(sneball)Virburnum Opulus.De hvide rhododendron er færdigblomstret, men mon ikke den kommer en gang til..:-o)

Den smukkeste udsigt du har, det ligner jo næsten et kongeskib.

Rigtig god weekend fra Lisbeth

liven sa...

Hei Ninni
Tusen takk for tips om valg av lavendel!!
Nydelige hvite blomster hos deg....og for et utvalg!!
En del hvite blomster her også nå.
Er spesielt glad i hvite blomster på sensommeren.....synest de lyser så fint opp i skumringen!

Ønsker deg en flott hagehelg :o)

Lokki sa...

Åååå så moro Ninni!!
- ja den der er sabla fin altså - og så har du et hav av skjønnheter! Du har nå ikke bare slike "Latmannshage"planter du - for du er noe inni granskauen flink til å få disse plantene til og trives!!
Det er så vakkert hos deg og du tar de vakreste bilder - og du, så moro med skuta - denne gangen var det noen seil oppe...neste gang...:))
Ønsker deg en vidunderlig helg!
Stor varm klem fra "The Brid"-søstra :)) - Lokki

Gry sa...

Hvite blomster er lekkert. Spesielt dersom du har dem der det ikke er full sol hele dagen.

anne - moseplassen sa...

Perlebusken er en av de plantene jeg husker godt fra i fjor sommer, du smittet meg helt gitt :D Nydelig sak som jeg er sikker på at jeg kommer til å finne plass til en gang i tiden.

Klaseormedrue ja. mannen kjøpte en høstormdrue nå sist, for det fine bladverket, hehe, ikke sikker på hvor den skal stå heller gitt, for tror ikke fargen holder seg om den får sol på seg (?)

Wenche sa...

Hmm, nå ble jeg plutselig usikker. Hva er forskjellen på C. ramosa og C. racemosa? Vet du Ninni? Jeg er ganske sikker på at jeg har C. racemosa (begge er rødbladet) og bladverket blir ca. metern høyt og så kommer blomsterspirene på toppen og gjør at planten kan strekke seg til drøye 2 meter.

Anne, mine to er altså rødbladet, står midt i sola og bladverket holder fargen helt fortreffelig :-)

Miss Mette sa...

For en herlig blogg, her har jeg ikke vært før... tror jeg :) Elsker hage og blomster og bloggen din var til stor inspirasjon, og ikke minst flotte bilder. Ønsker deg en flott helg, klem fra Mette

Frk.Dings sa...

Syriner er så vakre! Har en stor blomsterkasse (1*1m) på terrassen der jeg gjerne skulle satt noen litt store og frodige busker og vurderer Syrin..og nå er jeg ett skritt nærmere en avgjørelse! :D

Mia sa...

Jag har inte tordats sticka min näsa inom plantebörsen enda, men snart kommer feriepengerna!! Ormdruen ser läcker ut, inte bara blomstrene men bladverket också.
Stamma upp syren, jag förstår hur man stammar upp, men hur kan du både klippa den rund och få blommor? Jag är rädd att jag klipper bort alla blomsteranlägg om jag klipper en rund boll, går det bra alltså?
Pärlor på tråd - ljuvlig :)

Frøken Solhat sa...

ninni tak for dit hvide indslag....hvidt i haven er godt især ved natte tide....det giver haven liv om natten. Har selv plantet en hvid løjtnantshjerte og glæder mig til den bliver stor og flot :0)

FANTASTISK udsigt....igen :0)

Knus Dorthe

krepsemor sa...

Nydelig, Ninni! Jeg har også mest sansen for hvote blomster! De gir et mye roligere inntrykk, og en kan virkelig slå seg løs med mange sorter! Perlebusken din var kjempeflott! Cimisifuga har jeg prøvd å så siste to sesongene, men frøene er sikkert ikke brukbar! Må nok satse på å kjøpe jeg også! Min favorittplante av de hvite, er en ridderspore som er rent hvit, og med kraftige blomsterstander! Du har en nydelig have! Jeg er imponert over deg!

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Underbart vackert med pärlbuskens blommor, dock tycker jag att den inte växer så vackert... (om man inte draperar den sådär fint över en sten:-)
Ha det gott!

Lunalu sa...

Så vakkert i hvitt hos deg! Og den perlebusken var jo bare nydelig - har aldrig hørt om den før!
Her går det mest i rosa/lilla nyanser - med litt hvitt innimellom!
tusen takk for titten - og for herlig inspirasjon!
Ønsker deg en herlig helg!
Klem fra Lunalu

Solveig sa...

Tusen takk for mange flotte hvite tips! Jeg er også veldig glad i hvite blomster og nå ble jeg skikkelig inspirert av deg:o)) Skal jammen prøve å klippe ned mine hvite løyntnanshjerter og se om de kommer tilbake. Har også nettopp kjøpt meg en syrin - hvordan stammer en opp den, tro?

Ønsker deg en flott hleg, Ninni!
Klem fra Solveig

josimo sa...

Mmmm,ja hvitt er rent og ryddig. Også rydder det opp så i hagen.
Øynene får hvile...
lekre bilder!

Maleviks Rosenträdgård sa...

Tycker om din blog.....lägger till dig bland favvisar :)
Ha en bra dag Håkan

Ninni sa...

Jeg er overveldet over alle de søte kommentarene! TUSEN takk!

Dere som skal klippe løytnantshjerter: Ikke klipp den så langt ned at det ikke er noen blader igjen, da vil den ikke produsere mer i år.

Mia og Solveig; da jeg stammet opp syrinen hadde den blitt 3-4 sesonger gammel. Det er lurt å vente noen år med å stamme opp busker, da etableres røttene bedre. Min vokste stort sett med en stamme fra basis, smågrenene bare fjernet jeg. Der stammen delte deg i flere, klippet jeg dem bort og beholdt den kraftige midtstammen. Jeg klipper ikke kronen, den har blitt sånn av seg selv. Om man skal beskjære syriner gjøres dette like etter blomstring, dvs før neste års knopper dannes.

Hillevi; perlebusken min vokser naturlig utover steinkanten, den er riktig så flink :)

Wenche; C. Ramosa og C. racemosa blir brukt om hverandre, det er samme sort. For å gjøre det enda verre er Actaea synonym med Cimicifuga :)

Hyacinat Bucket; Jeg så en Viburnum Opulus 'Roseum' podet på stamme, du kan tro den var vakker med sine hengende flyffy baller med sneballblomster! Men den kostet kr 1000,- så den fikk bli igjen på hagesenteret. Men jeg glemmer den ikke...Kanskke den kommer på høstsalget? :)

Northern Shade sa...

White flowers look particularly nice in the shadowy areas, brightening them up. The Dicentra 'Alba' is one of my favourite white ones for the shade. You get pretty strings of flowers, and a little taler than some of the other spring blooming plants. The Cimicifuga ramosa 'Pink Spike' looks good. I grow some other Cimicifuga, and love their tall flowers so late in the season. The lilac looks nice underplanted. You can squeeze more flowers into the space. :)