søndag 6. juni 2010

Acer shirasawanum 'Aureum', gulbladet japansk viftelønn

Da jeg var på vårdagene på Ramme gård i fjor, kjøpte jeg bl.a 2 gulbladete viftelønner. Jeg plantet den ene i en østvendt skråning, den andre fikk vandrende skygge. Førstnevnte overlevde vinteren, mens den i noe mer vandrende skygge, døde. Jeg er bare overlykkelig for at minst 1 overlevde! Disse er oppført som hardføre i H2, men har man en lun plass i haven vil den klare seg fint der også. De vil ha svakt sur, fuktighetsbevarende jord og en mye sol. Beskjæring er ikke anbefalt og det skal ikke være nødvendig å gjødsle noe særlig. Om høsten får bladene vakre, gyldenrøde farger. Dette er et saktevoksende lite tre, man kan ikke regne med at de blir store med det første. Men det gjør ingenting, se bare hvordan den lyser opp en sol bedet!


Jeg har plantet den ved siden av Rhododernonbedet, i overgangen mellom det og hosta, stauder, juleroser osv nedenfor barlindhekken. Det gule prydgresset er Carex elata 'Aurea', også kjøpt på Ramme samme dag.


Bak lønnen ser dere Hosta 'Sum & Substance', også fra Ramme. Foran vokser Artemisia ludoviciana, perlemalurt, som jeg sådde i fjor. Som dere ser på bildet under, har jeg lagt noen steiner i bedet i dag for å støtte opp jorden så ikke alt vannet bare renner bort når jeg er rundt med slangen, det er en bratt skråning fra barlindhekken til steinmuren. Til høyre for prydgresset har jeg plantet den ene rødbladete klaseormedruen, et par blader synes så vidt i høyre kant hvis man ser nøye etter :)


Jeg vil igjen takke for alle de interesserte, kjempekoselige og hjertegode kommentarene dere legger igjen til meg. Det er ekstra moro å blogge når man får så god respons :) Derfor er jeg litt lei meg fordi jeg ikke rekker å legge igjen så mange hilsner hos dere for tiden. Det er jo høysesong for meg nå, og jeg har mye å gjøre både med oppdrag og egen have. Men dere skal vite at jeg er innom dere og storkoser meg med alle de flotte bildene og ting dere forteller.

Det kan være lurt å lese det jeg skriver i mitt eget kommentarfelt etter hvert som dere spør om noe. Her svarer jeg på det som er av almenn interesse.

14 kommentarer:

New Dawn sa...

Nydelig lønn det der, har den selv også og i samme bed har jeg Acer palmatum 'Orange Dream' den er virkelig orange. Nydelig.

Jeg var ute og tok bilde av begge i dag, blir de ok skal jeg legge de ut i bloggen i dag

Wenche sa...

Den er helt nydelig, og jeg kjøpte også en på Ramme i fjor høst sammen med en A. palmatum 'Dissectum Garnet' og en Sambucus nigra 'Black Lace'. Min ser imdlertid mer ut som om den er oppstammet, men det er mulig at det endrer seg etterhvert. Jeg var veldig spent på om de ville klare vinteren, i hvert den vi hadde nå sist vinter, men alle tre lever i beste velgående.

Som vanlig fikk jeg ikke plantet dem før helt sist på sesongen og alle tre ble bare "stappet ned" i et bed (sør/vestvendt). Nå er alle tre flyttet til "nabomassakerbedet" som er noe mer skyggefullt og jeg håper at de også klarer de kommende vinterne. :-)

solfrid sa...

Vakkert, vakkert! Mine tre lønn er alle halvdøde, det vil si døde i toppen, med skudd på stammen.

Linda sa...

Nydelig:) Jeg har blitt mer opptatt av bladverk de siste to årene, og jeg skjønner at jeg tidligere har godt glipp av myyye der:) Så nå titter jeg mer etter planter som bidrar på denne fronten, og det gjør absolutt denne:)

Det ser så flott ut hos deg:)
Klem

Snäckskalsdalen. sa...

Underbar lönn! Bladen är fantastiska och färgen oerhört intressant. Det kan vara lite svårt med jap lönn här, dom tål inte nordanvinden så bra....men står dom bara skyddat går det fint!
Agneta kram

Lisbeth sa...

Det er virkelig godt med de gulbladede som lyser op mellem alt det grønne. Jeg kan også godt lide de gråbladede perlemalurt det giver også en rigtig god effekt. Det er altid inspirerende læse dine indlæg og jeg er rigtig glad for dine kommentarer på min blog:o) Ha en dejlig uge!

Marie sa...

Nydeleg farge og form på blada. Fint at det ikkje blir så stort. Lurer på om det ikkje blir for vindhardt her hos meg, men skulle gjrene hatt både dette og eit med mørkeraude blad.

Marit sa...

Det er et vakkert lite tre, ja! Men at den bare er herdig til H2 må være feil. Jeg har en som jeg kjøpte for tre år siden. Den ble noe redusert av den kalde vinteren, men lever i hvertfall.

Kos deg i sommervarmen!

Monica fra Koseleg sa...

Veldig flott med fargespill i det grønne! Her har det vært haging hele dagen på tross av litt kald vind. Har fått utrettet mye og kjenner at nå blir det tidlig kveld. Ønsker deg en flott ny uke!

Mariann sa...

Den lønnen har jeg sett i flere blogger i dag og det er forståelig, den er jo bare nydelig. Står på min ønskeliste også.
Når det gjelder kommentarer, så tror jeg du har litt å gå på. Du har vært veldig flink til å kommentere i andres blogger og vi fostår at du også kan ha andre ting som må prioriteres i blandt.

Ha en riktig fin uke.

Anonym sa...

Lekkert,nydelige bilda. Gleder meg allerede til neste innlegg. :)))Klem.

Hyacinth Bucket sa...

Hvor både lønnen og det gule græs lyser op. Jeg synes det blev endnu mere dekorativt med stenene.
Jeg må beundre hvor flotte bede du har lavet i sådan et kuperet terreng.
Smukt er det..:-)

Hej fra Lisbeth

Kathrine sa...

Vakker! Tror ikke den overlever her til meg, kjøper stort sett en herdighet over det det er her. Men i vinter frøs min flotte eføy som jeg har hatt i ti år, helt ned. Det kommer nytt, men resten på tre meter, er brunt..Det var en hard vinter.
Bladverk er fint i hager. En trenger ikke alltid blomster for å ha en fin hage. Fint å blande.

:)

josimo sa...

Nydelig i fargen!
Den frisket godt opp i terrenget.

Tusen takk for super koselig kommentar inne på bloggen min