torsdag 17. juni 2010

To søte søsken; Nora og Black Barlow + Alliumblomstring

I fjor sådde jeg både Aquilegia Nora og Black Barlow. Det gikk ikke like fort i svingen med dem som f.eks Agastache, men de vokste sakte og sikkert. Utpå sommeren syntes jeg de hadde nådd forsvarlig størresle til å komme ut i bedet, etter et par ukers herdig bak rekkverket på verdaen. De forble litt puslete, så jeg var veldig spent i år om de ville ta i vei. Og det skal jeg si de gjorde! Jeg har rost dem flere ganger og sagt at de har vært kjempeflinke. Bare se så nydelige og flotte de er! Man er jo litt stolt av frøbarna sine, da :)

Først 'Nora Barlow'


Her er 'Black Barlow'


Nå bugner det av Allium i bedet de står i. Rosene kjemper seg vei opp blant forvokste stauder som jeg flytter og gir bort for å gi mer rom for rosene. Den aller første knoppen er i ferd med å springe ut. Det ser ut til at Austinrosen Noble Anthony (Que? Har jeg den? Det står så på kartet av bedet, men husker ikke helt...;)) er først ute i år.
Hmmm...Noble Anthony? Jeg må virkelig gjøre alvor av å katologisere bedene mine i år så jeg vet hva jeg har.

Her er et par bilder fra bedet søskenparet står i, Alliumblomstringen er på topp nå. De fluffy ballene er så vakre! Jeg lar frøstandene bli stående til de er brune, jeg synes de også har en stor prydverdi.


Her her det en del hummer og kanari. Jeg får stadige innfall av at jeg MÅ ha en plante, og dytter den ned i et ledig hull. Eller 3 stk, jeg kjøper aldri mindre enn 3 av samme sort. Så blir det som det blir, overfylt og jeg må omrokkere. Men på den måten får jeg prøvd ut mange planter, og det er jo bra! Dessuten elsker jeg å romstere i bedene mine, det er kun en glede. Rosene skal spille hovedrollen i bedet, så jeg holder på å gjøre om en del der om dagen. Nabolaget bærer preg av å ligne haven min for å si det sånn :)

Lavendelen har frøsådd seg ut på signelen, men det er bare pent. Der får de lov til å bli. Både Digitalis og Verbascum har det med å frøså seg til ytterkanten av bedet, hvorfor kan de ikke holde seg bakerst? Jeg har ikke hjerte til å dra dem opp selv om de står helt malplassert. Bedet lever sitt eget liv, det er jo veldig koselig det da :) Er det der de vil være, får de bli. Men når de er avblomstret drar jeg dem opp, så de ikke får sjansen til å frø seg på samme sted. Det er nok å ta av bakover i bedet også.

I dag skal jeg få hjelp til å lage plantekasser med undervanning og armeringsnett i bakkant. De skal plasseres på verandaen for å skape le mot innsyn. 2 stk vinterkaprifol som venter på å bli plantet og også urter og sommerblomster som skal få plass i kassene. Det kommer nok et innlegg om hvordan kassene blir laget etter hvert. Jeg tror ikke det skal være spesielt vanskelig :) Er så spent på hvordan det blir til slutt!

31 kommentarer:

Bente sa...

Oj! Så utrolig vakker hage du har!
Og dine Allium var kjempefine! De to fylte Akeleiene var også nydelige!

Ønsker deg en fin dag.

Klem fra Bente

Med fingrarna i (j)orden sa...

Oj så fint du har det. Aklejorna är underbara och masseffekten av allium likaså!
Eva

Kristin sa...

Herligheten, så nydelig... De akeleiene var helt vidunderlig:-O Selger du avleggere, eller frø, kanskje? ;-)
ha en fin dag
Krsitin

Stein sa...

Vakkert! Alliumene mine har blitt så puslete i år at jeg kanskje bør flytte på dem. De står under et stort lønnetre, så det blir vel for tørt for dem. Jeg sådde også Nora Barlow i år og får virkelig håpe de blir like fine som dine neste sommer ;-) Tror sannelig jeg skal så Black Barlow til høsten, for de var kjempeflotte!

Vivi sa...

Kjempe flotte blomster bilder, Ninni. Jeg har også veldig lyst på mange allium og så det blir nok det til høsten.
Blir spennende å se hvordan kassene dine blir.

Marit -Tusenfryd sa...

He, he, kjente meg igjen i mye av det du skriver her. Jeg har det også med å dytte ned nyanskaffelser der det ser ut til å være en ledig plass:) Det gjør heller ikke så mye om frøplanter dukker opp på de underligste steder, de er som regel lette å fjerne hvis man ønsker det. Her får de fleste lov til å stå - i allefall til etter blomstringen.

De undervanningskassene gleder jeg meg til å lese om. Håper du gir en 'how to do it' beskrivelse. Jeg hadde tenkt å lage noe lignende i drivhuset mitt, men har ikke hatt krefter til verken å lete etter "oppskrift" eller gjøre det - men kanskje til neste år?

Anonym sa...

Nydelige blomster bilder.
Jeg sitter her og bare nyter bildene dine, det er så nydelig i hagen din.
Ønsker deg en fortsatt fin dag.
Klem fra Mio

FlorasFrue sa...

Er det akeleier de heter? Helt nydelige, jeg vil også ha sånne, men tror jeg må kjøpe de ferdig. Men det må være ekstra gøy å få de til fra frø.
Ellers har jeg masse Allium i år - de er så utrolig dekorative der de står - og de står jo heldigvis lenge også:)
Ha en fin dag og lykke til med prosjektet.
Kjersti

Hege sa...

Åh, jeg elsker også alium! Jeg har en liten flokk bakerst i hjørnebedet mitt, men skjønner at det er en løk jeg må ha flere av til høsten. Hagen din ser nydelig ut - jeg skulle gjerne tuslet rundt der med en kopp kaffe og sett på alt som gror :-)

♥Min Eden♥ sa...

Ojojoj, va fiint!! Jag älskar också Nora Barlow, och din hage är så fiiin. Deutzia gracilis var vacker, jag kollade upp zonen, men tyvärr skulle hon frysa fötterna här...Ha det bra!!
/NIna

josimo sa...

MYE lekkert du viser frem :-)
Hagen din ser så flott og frodig ut.

Kos deg i flott sommervær

Ida sa...

Så nydelige blomster,den hagen din er så frodig og flott :)
Nyter bildene dine mens jeg venter på at det skal begynne å blomstre her oppe i nord også.

Ha en fin dag:)

Linda sa...

De akelejene er på min ønskeliste. Utrolig vakre.
Henviser til ditt innlegg om klematis jeg om det er greit?:)
Undervanningskasser høres interessant ut, med en handy man i huset er de talltid greit å be om slike små prosjekter. Klem

Lisbeth sa...

Hej Ninni
Noget går galt når jeg lægger kommentarer - nu kommer en kortere version end den jeg lige havde skrevet.
Dine akelejer fortjener ros, så store og smukke de er blevet, jeg synes også allium frøstandene er så dekorative at de skal blive stående. Jeg flytter lidt rundt på digitalis og verbascum, men det ser også hyggeligt ud med ude i bedkanten lige som dine lavendler.
Glæder mig til at se de nye plantekasser. Hvordan går det med de nye højbede?

Maleviks Rosenträdgård sa...

Vilka underbara AKLEJOR :)
Håkan

Ellea sa...

Jeg tror nok Akeleie er en sterk kandidat til å bli en ny dille her gitt. Fikk en del småttinger fra gode hagevenner i fjor, og de er jo så flotte!

Allium har jeg ikke, må kanskje skaffe meg noen av dem også?????

Wenche sa...

Herlige bilder Ninni!
Og du verden som jeg kjenner meg igjen mht å putte ned en plante i et ledig hull :-) Du har jo en fantastisk flott hage som er godt plantlagt, min heller vel mere mot "lapskaus" eller "sildesalat"-typen :-)

Nydelige frøkner var det også, men er du sikker på at det er 'Black Barlow'? Mine er mye mørkere (nærmest svarte) enn dine.

Og du, jeg ville sette veldig stor pris på et besøk - så har du anledning er du hjertelig velkommen!

Snäckskalsdalen. sa...

Jag bara njuter av att titta på allt det fina i din underbara trädgård!
Vilka aklejor! Vilka färger!
Agneta kram

Frøken Solhat sa...

NInni....jeg elsker dine fantastiske bede.....allium......som en drøm :0) Kan ikke få nok af dem selv.

Skønt når lavendel frøsåer sig selv...ja også de andre for den sags skyld - og du har ret det koster hjertblod at luge dem væk, så derfor lader jeg også ofte selv være :0)

Nora Barlow er aldeles skøn....købte den selv forrig år, men den står lidt fejlplaceret "under" mit pæontræ....så den er ikke ret stor i år.....tror jeg vil ud og flytte den i morgen :0)

krepsemor sa...

Kart over bedene? Og jeg som trodde du hadde stålkontroll på alle plantene dine =) Nora Barlow sådde jeg i januar, og nå står de i "barnehagen" I går var jeg innom et av albumene på hagEgal, og der fikk jeg se Aquilegia Chrysantha Yellow Star, og en bestilling ble sendt avgårde til Impecta sporenstreks... Så lite er det som skal til! Den var bare nydelig! Alliumene dine var kjempefine. Jeg elsker de blålilla nyansene. Plantekasser med armeringsnett? Ja, takk, jeg vil gjerne ha oppskrift, og venter spent på neste innlegg, Ninni!

Annika Christensen sa...

Älskar Allium... och det skall vara många.
Underbart!!
Ha det gott
Annika

Line sa...

Tusen takk for kommentar som du la igjen hos meg, min første :) det satte jeg pris på.

Dette er sikkert et dumt spørsmål... jeg prøver jo å lage blogg selv, og vil veldig gjerne ha bildene i større størrelse, sånn som du og flere andre har! Jeg har vridd hodet mitt rundt, og finner ikke ut av det. Har prøvd ulike maler, men det virker ikke som om det har noe å si.
Har du noe enkelt svar på dette??

Veldig hyggelig å titte innom bloggen din som vanlig :)

Stig Larsen sa...

Hej Ninni

Super flotte akelejer - jeg har tidligere blot haft helt almindelige, men efter at have set din side er jeg nu opsat på at få flere sorter næste år!
Derudover kan jeg fortælle at jeg fandt din blog via Claus Dalby og jeg er meget imponeret ! Har selv oprettet min egen idag og søger masser af inspiration hos flotte blogs som din og Claus'.
Med venlig hilsen
Stig

Line sa...

Glem det, jeg fant ut av det... Huff, litt flaut, typisk når jeg ber om hjelp så ser jeg etterpå at det var så enkelt.

God helg!

Mammasblommor sa...

Underbart vackra Aklejor! Och Allium är så fina! Mycket vackert i din härliga trädgård!
Ha det gott!
//Margot

Røsslyng sa...

Så vakkert det blomstrer hos deg nå! Herlige bilder. Ser at jeg må skaffe meg disse Barlow akeleiene også, Har en Blue Barlow men mye vil ha mer...
Ønsker deg en sommerlig og fin helg!

Claus Dalby sa...

Kære Ninni,
Hvor ser det altså skønt ud, og hvor lægger du et stort arbejde i din blog. Tak ... Jeg er alt alt for sjældent på besøg hos dig, men det er det med tiden, du ved ...

Jeg var ved at være helt nervøs, da jeg ikke har hørt fra dig på min min blog i over en uge, og du plejer jo at være så trofast. Følg dig endnu ikke forpligtet til at besøge mig, men giv mig gerne et lille livstegn.

Klem fra Claus

lavendel mio sa...

Nydelig!!
Har fått helt dilla på akeleier:)
Sådde noen i fjor, nå står de så flott, rett før de åpner seg, er så spent på hvordan de blir:)
Klem Hanne

Ninni sa...

Tusen, tusen takk alle sammen for skjønne kommentarer :)

Oppskrift på plantekassene kommer når de er ferdige :) Jeg skal rense og beise verandagulvet før de blir plassert, så det blir ikke me det aller første.

Wenche; jeg kjøpte frø hos Rara Växter så det skulle være riktig sort. Jeg har goolget litt og ser at A. 'Balck Barlow' opptrer i ulike valører, enkelte er som min og andre nesten sorte som dine. Takk for at du gjorde meg oppmerksom på dette, det er stadig nye ting å lære i hageverdenen :)

Røsslyng; Blue Barlow ser spennende ut! Jeg må nok ha flere søsken neste år, de hvite er også vakre.

Line; hehe :) Jeg kjenner meg igjen ;)

Sophia Callmer sa...

Aklejor är så förtjusande! och deras barn blir till nya sorter, varje år bär på nya överraskningar. fin blogg du har Ninni!
Sophia

Mine Blomster sa...

Det er sååå utrolig fint og frodigt hos deg.. Jeg elsker også og ommøblere litt i mine bedd. Akkurat i år, er det nok kansje blitt mye.. Men så blir det kansje ganske så bra og.. Jeg skal komme med flere bilder fra min hage etterkvart som eg blir ferdig ;O))))
Ellers så er det veldig gøy å lese hva du gjør og hvordan. Du blir min lille hage bok du ;O)))
Ønsker deg en herlig dag, med masse sol *smiler*