søndag 28. februar 2010

Enkel kuldebehandling av frø - stratifisering. Såskolen del 2

Enkelte staudefrø trenger en kuldeperiode for å kunne spire. Den vanligste metoden er å så frøene i jord, la dem stå inne noen dager i romtemperatur, for så å sette kasser med frøbokser ut og begrave dem under sneen. Der står de til våren kommer. Man kan drive dem frem enten inne eller fortsette å la dem stå ute. For mange høres dette tungtvint og vanskelig ut. Her kommer oppskriften på et enklere alternativ!

Et kaffefilter fuktes og de små frøene strøs ut på det. Deretter brettes/rulles kaffefilteret sammen og legges i en plastpose. La posen ligge i værelsestemperatur en ukes tid slik at frøene får trukket til seg fuktighet før de legges i kjøleskapet. Hvor lang kuldepeirode de trenger, står som regel på posen eller på nettsider som selger frø. Jeg pleier å bruke Impecta, de har veldig greie såanvisninger. Med et kuldeopphold i kjøleskap blir det ikke avskrekkende og styrete med frøsorter som trenger en kjølig periode. Etter oppholdet i kjøleskapet er frøene klare til å sås på vanlige måte som beskrevet i innlegget Såskolen del 1. Enkelt, ikke sant!

Kjøleskapsmetoden egner seg godt for Lavandula augustifolia, ekte lavendel

Noen få frøsorter trenger den variasjonen av temperatur som finner sted utendørs fra høst-vår. Disse MÅ ut. Men for frøene som er oppført under 4, 4B, 4C, 4G hos Impecta, skulle kjøleskapsmetoden være et alternativ til å sette sådden ut.

Eksempler på frø som kan kuldebehandles i kjøleskapet. Tekst og bilder er hentet fra Impecta.

4. Lättgroende perenner. Sås utomhus i lådor, krukor eller på ogräsfri kalljord, alternativt i kallbänk, under våren, mars-maj. Sådden placeras i halvskuggigt läge. Perenner omskolas normalt en gång. Vintertäck gärna småplantor första vintern. Vissa arter kräver längre tid. OBS! Frö till perenner med odlingsanv. nr 4 kan även sås utomhus under hösten. Många perenner gynnas av höstsådd.

Acanthus mollis, akantus
 Denne har harde frø som trenger bløtlegging, såanvisning 18
18. Groningen av dessa fröer påskyndas om de läggs i ljummet vatten 3-5 dygn före sådd.

Verbascum chaixii, fransk kongslys

4B. Dessa fröer har mycket hårda skal. Ute i naturen gror de efter vinterns påverkan. Sås lämpligast i krukor eller lådor. Sådden placeras helt oskyddad utomhus i halvskuggigt läge, så tidigt som möjligt, gärna från januari. Snötäcke över sådden främjar groningen. Om det är barvinter, täck med ris och löv. Groningen inträffar under våren eller sommaren, för vissa långgroende arter våren efter. Sår du senare, då vintern upphört rekommenderas höstsådd eller anvisning 4C.

Penstemon whippleanus 'Whipple's', Penstemon
Eryngium alpinum "Superbum', alpestikle 

4C. De flesta perenner behöver en kylperiod för att häva fröets vilostadium. Sår du efter vinterperioden placeras sådden i kylskåp (ca 1-3 plusgrader), 3-5 veckor. Därefter i 15-20 plusgrader för att gro. När groddplantorna visar sig placeras de så ljust och svalt som möjligt inomhus (ca 10-15 gr).

4D. Dessa fröer kräver en kraftig temperaturväxling för att gro. Sås inomhus i krukor eller lådor janmars i rumstemp. ca 20 gr. Efter 3 veckor placeras sådden i kylskåp (ca +3 gr) i 4-6 veckor. Därefter utomhus i skuggläge. Snötäcke över sådden främjar groningen. Om det är barvinter, täck med ris och löv. Groningen inträffar under våren eller sommaren, för vissa långgroende arter våren efter. Dessa fröer kan alternativt höstsås utomhus.

4E. Långtidsgroende fröer som kräver väldränerad såjord. Sås i krukor eller lådor mars-okt. Såjord: Blanda 1/4 jord och 3/4 sand. Placera sådden utomhus i skuggläge. Håll jämn fuktighet.
4F. Dessa fröer gror ofta oregelbundet. Sås i krukor eller lådor jan-maj i rumstemp. ca 20 gr om inget annat anges. Om fröerna inte grott inom en månad placeras sådden i kylskåp 4-6 veckor. Därefter placeras den utomhus i skuggläge. Om fröerna gror tidigare placeras groddplantorna så ljust och svalt som möjligt inomhus (ca 10-15 gr)

4G. Dessa fröer är normalt snabbgroende. Sås utomhus i lådor eller krukor i april-juli. Om fröerna inte grott inom en månad placeras sådden i kylskåp 3-5 veckor. Därefter placeras sådden utomhus i skuggläge.

Sisyrinchium graminoides, blå gresslilje

Veronicastrum virginicum, kransveronika

Såanvisnnger som dette har jeg tidligere ofte meg unna. Men med denne metoden jeg beskriver i dette innlegget kan man komme problemene med uteblitt spiring i forkjøpet. Bedre føre vár, enn etter snar :) Nå skal det også sies at mange frø som er merket med at de trenger en kuldeperiode, spirer uten. Jeg har bl.a sådd Aquilegia, akeleie og Echinacea purpurea 'White Swan', hvit solhatt på vanlig måte, disse oppført med såanvisning 4 og skulle følgelig trenge en kuldeperiode. Disse frøene spirte kun med noen få planter og jeg spør meg om jeg ikke hadde fått flere planter med et lite opphold for frøene i kjøleskapet først.

NB! Husk å navne kaffefiltrene du legger i kjøleskapet! Det er så lett å tenke at man husker, men det gjør man altså ikke :)

12 kommentarer:

Frøken Solhat sa...

Super indlæg!!!

Jeg er vældig spændt på om jeg lykkedes med mine Kæmpe Verbena - Verbana bonariensis. Det er første gangjeg prøver og jeg kan forstå de ikke er helt lette at have med at gøre. De er nu sået og står ude i kulden for senere at komme ind i varmen igen.

Tonerose sa...

Jøss, så smart Ninni! Jeg har foreløpig hold meg unna slike "vanskelige" - men kanskje jeg også etterhvert skulle prøve meg! :o)

Håper du har en herlig søndag!

Ninni sa...

Verbana bonariensis er denne metoden super for! Det går sikkert bra med frøene dine Frøken Solhatt, det er jo en sikker måte å stratisifere på slik du gjør det. Bare pass på at jorden ikke tørker ut på våren. Det brant jeg meg et år og fikk kun spiring på blålin, de skal jo ha det tørt.

TurboLotte sa...

Jøss, det med kaffefilteret har jeg ikke tenkt på. Jeg pleier å så de i potter, så setter jeg de ut enten med en gang eller etter en uke ca. Så prikler jeg etterhvert som de spirer.
Tror jeg må prøve kaffefiltermetoden neste gang. Virker jo supert!

Lene fra Lillehammer sa...

Hei vennen! Jammen skal jeg si det har blitt sommerlig inne hos deg gitt. Ååå, så flott og savnet etter sommer, sol og duften av roser og andre herligheter begynner virkelig for fult å ta sitt inntog hos meg nå. Men man må vel bare være tålmodig og glede seg en stund til. Dessuten går jo sommeren så fort så det er vel greit at tiden ikke går altfor fort og at man kan gå og glede seg en stund til.
Ha en flott søndag da kjære du!

Magnys Lille Krinkelkrok sa...

så spennende.. har faktisk hørt om folk som setter lavndelfrø i eggekartonger i kjøleskapet...

men de blomstene eg har på altanen nå, står der bare mens sola skinner...

ha en koslige søndag,

magny

krepsemor sa...

Veldig smart, Ninni! Kaffefilter-metoden har jeg ikke prøvd, men satte en potte i kjøleskapet for et par uker siden ;o) Jeg har også lagt Martagonlilje i vermiculitt, og nå ligger de på badet (3 mnd), så i kjøleskap i 3 mnd! Spent på om det fungerer! Tusen takk for smarte tips!
Ha en fin søndagskveld!

Linda sa...

Super smart:) Dennemetoden skal jeg prøve neste gang, skal skrive ut siden og legge den i huskeboka mi:) Har holdt meg unna for jeg har tenkt det har vært litt vanskelig, men prøvde meg på verbena i år, vet ikke om det går men... Men har spart noen frø så prøver kaffefilter metoden neste gang. Takker for hyggelig melding hos meg:) Huset har vi stadig gjort noen små ting med og fremdeles er det småting igjen, men sånn er det vel med hus:) Men nå er det mest fokus på hage og et stort ønske om hagestue:) Ha en fortsatt god søndag:)Og takk for tips:)

Annika Christensen sa...

Vilket bra inlägg med mycket bra tips. Jag har börjat så smått men jag kommer inte att så tomater gurka mm utan de köper jag färdiga planor.
Ha en bra kväll
Annika

Marina sa...

Tak for et virkeligt godt indlæg, på din blog komer jeg meget gerne igen. Jeg har endnu ikke sået kuldekimere selv men glæder mig til jeg en dag får tid og forhåbentligt et dejligt lille drivhus hvor jeg kan pusle året rundt. Som det er nu er der alt for maget andet der trænges om pladsen i mine vindueskarme her i foråret.

Ninni sa...

Jeg har et lurt frø-tips til på lager som kommer snart :)

Magdalena sa...

dette var veldig interessant... sitter her med en boks lavendel frøø og søker på stratisfisering... takk sskal du ha, klem,magny