onsdag 10. februar 2010

Stuehortensia, Hydrangea macrophyllaEr ikke denne fargen nydelig?! Jeg fortapte meg helt i de limegrønne knoppene med skjær av rødt, Picasso kunne ikke gjort det bedre :) 

Hortensia kommer opprinnelig fra Japan. Blomsterfargen varierer på noen sorter etter hvor sur jorden er. I sur vil fargen bli blå, i basisk jord vil den holde seg rød eller rosa.
Vann planten godt i blomstringsperioden, de liker jevn fuktighet uten å måtte stå med bena i vann. Det er ikke nødvendig med gjødsel dersom man ikke vil prøve å overvintre planten. De trenger mye lys og liker ikke å tørke ut. Stuehortensia kan tåle litt direkte sollys, særlig på denne tiden når solen ikke er så sterk. Jeg har plassert min i et østvendt vindu. Etter avblomstring kan planten enten kastes eller plantes ut i bed eller krukke på et kjølig og skyggefullt sted. Den vil fremdeles ha fuktig jord.

 

Stuehortensia er ikke så hardfør som de opprinnelige hagesortene og vil etter boken ikke klare seg ute om vinteren dersom man ikke bor i et mildt klima. Men prøv, kanskje den overlever :) Det er noe av det som er så spennende med have, man kan finne ut at ting fungerer til tross for generelle frarådninger. Man kan også forsøke å overvintre stuehortensia inne i et kjølig rom og vanne jevnlig gjennom vinteren.

Den vil sannsynligvis ikke blomstre mer samme sesong, men om man forsøker å overvintre den inne, kan den komme tilbake neste år med mange flere blomster. Blomsterknoppene dannes om høsten, så det er best å beskjære rett etter blomstring. De blomstrer mest på fjorårets grener. På denne måten kan man få en riktig så staselig stuehortensia etter hvert. Gjødsle godt fra tidlig vår og frem til blomstringen er godt i gang. Etter det gjødsles den moderat til høsten.

14 kommentarer:

Randines hageblogg sa...

Det var en lekker Hortensia, flott
dekorativ stueplante.

Jeg må nok holde meg til den mer hardføre klatrehortensien i hagen, men kikket alltid på stuehortensia
i blomsterbutikkene.

Ida sa...

En flott fargeklatt!
Nydelige sjatteringer.
En av mine favorittblomster.
Tror jeg må blogge noen bilder av Hortensia også fremover, inspirert av deg! :)

Visste du at om du gir bort Hortensia til noen, så symboliserer det oppmunting? ;)

Anonym sa...

Oj.. hos meg blir de knallblå ute. Så her er nok jorden knallsur. Den der var jo nyyydelig!!

TurboLotte.

Oleiv Lene sa...

Heisann!
Du har så flott og informativ side. Denne må jeg nok titte immom endel for å få råd og tips.
Har en utehortensia som jeg kjøpte for to sommere siden, og da var den nyyydelig. Sist sommer ble det ingen blomstring, men det kom blomsterknopper på høsten, så da er det vel disse som blomstrer til sommeren igjen?
Blomster og hage er morsomt, og for en nybegynner har jeg ennå mye å lære:o)
Jeg skal pleie den litt bedre enn jeg gjorde tenker jeg:o)

Ninni sa...

Det visste jeg ikke Ida; at å gi bort Hortensia betyr oppmuntring. Koselig :)
Noen Hortensia, f.eks de hvite, er dyrket frem for å bli hvite og blir ikke så påvirket av ph i jorden. Jeg tror kanskje det er sånn med de knallblå også, TurboLotte. Det er mest de vanlige lysblå/lilla og rosa/rød som er påvirkbare.
Oleiv Lene, så hyggelig at du fant bloggen mn :) Det stemmer, Hortensia blomstrer på fjorårets grener, dvs de knoppene som dannes om høsten. Om man beskjærer buskene tidlig vår, blir det minimalt med blomstring.

orchis sa...

Flotte planter. Fikk dem aldri til å blomstre i min oslohage, men her blir de utrolig flotte og frodige. Ser ikke ut til å sutre over kalkjorda heller. Har t.o.m. sett dem vokse i sterk sol, så de tilpasser seg tydeligvis litt av hvert. Min er en gammel, ukjent sort som jeg fikk fra noen engelske venners hage. Har dessverre ikke like sterk farge som din, men fin likevel.

orchis sa...

Ninni, når jeg trykker på linken til bloggen din i hagegals bloggliste, skjer noe rart. Får opp en side med link til din blogg, og likevel beskjed om at siden ikke eksisterer...? Er det bare hos meg det skjer, tro? La også merke til at det går tregt å åpen bloggen din. Oppdaget dette første gang da du skrev om Primula. Har du endret noe på siden i det siste?

Oleiv Lene sa...

Takker for svar, da er det bare å vente i spenning på sommerens "hjemmelagde" hortensiablomstring:o)

Ninni sa...

Så fint du sier fra om slike tng orchis :) Jeg strever med en detalj i bloggen for tiden og postet to identiske innlegg for å sjekke om det var noen forskjell. Det ene slettet jeg. Men da ligger det tydeligvis igjen i blogglisten til Hagegal. Det er altså det samme innlegget som dette :)

Jeg har endret bakgrunn, kanskje det er det som gjør at bloggen er vanskelig å åpne? Åpnes den like tregt på andre innlegg også?

Tonerose sa...

SÅ nydelig den var! KJempelekkert med lime, skikkelig vårlig! :o)

Primulaene dine var helt herlige, også så flott du har gjort det med kvisten og konglene - en herlig dekorasjon. Du er så flink til sånt!!

Kjempebra innlegg om såing forresten! jeg hadde så store planer om å så en del frø jeg tok i høst - men så klarer jeg ikke å finne de igjen...! (ämmetåka..) Spesielt cosmos atrosanguineus hadde jeg lyst til å så masse av,men dengang ei! Sjekke impecta sine sider, har bestilt en del frø derfra før, men fant desverre ikke disse.. Må nok tenke hardt for å finne ut hvor jeg kan ha lagt de!! :o)

Jeg gleder meg til å følge våren i bloggen/hagen din, du er så flink til å få det vakkert rundt deg!!

Ønsker deg en herlig kveld!!

Stor klem!

orchis sa...

Ninni, det er nok fordi du postet to identiske innlegg, og slettet den ene. Når jeg i blogglista trykker på "Ninnis verden" går alt greit og det laster fort. Trykker jeg på "Stuehortensia, Hydrangea macrophylla" blir det kluss. Alle andre innlegg laster raskt og greit.
God fredag!

Anonym sa...

Ola, what's up amigos? :)
In first steps it's very good if somebody supports you, so hope to meet friendly and helpful people here. Let me know if I can help you.
Thanks in advance and good luck! :)

lavendel mio sa...

Nydelig hortensia, elsker den rosafargen!
Fikk en med mannnen i dag, morsdagsgave på forskudd:))
Skal plante den ut i hagen til sommeren.
Ønsker deg en nydelig helg,klem Hanne

Marita sa...

hmm, jeg trodde ikke det var noen forskjell på Stuehortensia og Hagehortensia. Jeg har plantet ut alle mine Stuehortensia og alle har blomstret på nytt året etter. Flotte planter som jeg er veldig glad i.