mandag 31. mai 2010

Sommer!

I løpet av natten kom væromslaget de varslet forrige uke, tenk - de hadde rett! Det er et yrende fugleliv og kvitring ute, og knoppene skyter fart. Såpottene som står ute til herdig tørker ut bare jeg snur ryggen til, herlig! Nå har jeg virkelig tro på at sommeren har kommet for å bli.

I helgen fikk jeg fylt noen krukker med frøplanter. Jeg har hatt en plan siden jeg kjøpte frø i vinter, så får vi se om resulatet blir som jeg håper. Spennende! Jeg ser allerede nå at noe sorter ikke er heeelt i hundre. Jeg tror jeg må holde meg unna høye sommerblomster, de blir så svake i stilken når de ales opp på planterommet. Dette gjelder bl.a en salvie og en rødsort Scabiosa. Jeg ser stor forskjell på de som har drivhus og mine planter.

På denne siden holdes farvene i burgunder og rosatoner. Dette skal gli over til lilla og gyldent bladverk nærmest inngangen.


Fatet på bildet under holder seg fint år etter år og klarer seg aldeles utmerket på egenhånd. Nå blomstrer søte Lewisia :) Under fatet dukker det opp frøplanter fra de mørke fiolene, Viola x wittrockiana,  som jeg hadde i krukke i fjor. De er ikke mye kravstore!


Det nydeligste som blomstrer i haven av stauder akkurat nå er kosakkveronika, Veronica gentianoides. Blomstene er yndige, nesten porselensaktige. De vokser i tueform og øker sakte i omfang. Det som er morsomt er at den slipper frøene ned på singelen under bedet, så der vokser det også en tue.


I bedet ved nedgangen til leiligheten plantet jeg en Mahonia i fjor. Se så fint den blomstrer i morgensolen! Til høsten får den blå nydelige bær. Jeg har bestilt Brunnera macrophylla 'Mr. Morse' med hvite blomster fra Jensen som jeg skal plante her. Han er jeg svært fornøyd med og kan trygt anbefale. Plantene jeg fikk fra ham i fjor har blitt store og flotte, bl.a rødbladet hundekjeks!

Fuchsia i plantehyllen ved trappen har begynt å blomstre, her er det Annabelle som viser seg frem i sin skjønne ballkjole


 I går kom den største seilskuten jeg har sett mens vi har bodd her med kurs sorøver. Synd den ikke hadde seilene oppe!

27 kommentarer:

Laila -Karin sa...

Er det ikke deilig.?
Nå er det riktig sommer her iBrgen og .Jeg satser på at jeg får være ute i dag.
Her er det fuglesang uten like.
Det er så deilig å våkne til.
Nydelig den fuksian din.
Ha en riktig fin dag
Klem

Fru Tunheim sa...

En trivelig og inspirerende blogg du har....får faktisk lyst til å jobbe mer i hagen...

Ha en flott forsommerdag!!

Elsa sa...

Her var det nydelig vær i helga så jeg trodde sommeren var kommet, men i dag har den tatt ett steg eller to i retur. Det er skodde langt ned i fjella og bare 11.0°C ute. Fint vær til å sette ut planter i og å plante ut i beda.
Lever stadig i håpet om varmere tider:)

Ha en fin sommerdag:)

Anonym sa...

Nyyyyyyyyydelig.Skulle ha hett Flittiglise du,hihi. Ha en flott dag. :)Klem.

Hyacinth Bucket sa...

Hej Ninni..

Selv her i Danmark er det lunt og lækkert. Vi havde et frygtelig øsende regnvejr igår, men allerede kl.6 imorges var der 17 varmegrader og skønt og masser af fuglekvidder. Ja fuglene var i gang endnu tidligere.
Jeg er vild med den farve på dine husløg...dem i fadet.
Nu skal vi på blomsterfestival til weekenden og der håber jeg at få fatt i nogen.

Hvilket smukt syn af det stolte skib, du har en prsgtfuld udsigt.

Hej fra Lisbeth

Annette sa...

Hvor ser det godt ud, jeg er også vild med dit fad med husløg og det søde fuglebur.
Har du overvintret din fuchsia?, den er super sød.

Ha en dejlig aften
Annette

Vivi sa...

Ja, endelig kom sommeren. Jeg koser meg nå om dagen og nyter di stundene jeg får i hagen. Fatet med takløk var superfint.
Nyt dagene, Ninni.

Ellea sa...

Ja det var litt av et væromslag:) I går minnet det mer om vinter enn sommer og i dag har det vært aldeles nydelig sommervær:)

Skjønne blomster du har å vise fram i dag! Min Annabelle morplante døde i vinter Heldigvis hadde jeg en stikling, men det er nok en stund til jeg får se blomstene på den......

Monica fra Koseleg sa...

Hei Ninni!
Mye vakkert i krukker og kar her også! Bare tell dem- jeg er sikker på at du blir overrasket over antallet- det ble jeg! Gleder meg til å se dine nye pelargonium- for det kommer vel bilder? De seilskutene er jammen flotte- jeg drømmer om en tur med en slik en gang. Du har så mange flotte planter- mange av dem har jeg ikke sett en gang før her hos deg. Spennende! Ønsker deg en fin uke og nyt sommeren!

Mia sa...

Det ¨ra ju bara härligt nu, att krukorna torkar på en gång man vänder ryggen till ska jag tåla i varje fall ett par dagar ;). Den veronican är underbar, dom små blommarna kan jag sitta och se länge på :)

liven sa...

Så mye fint her hos deg Ninni!! Din Fuchsia var så nydelig....og masse spennende i krukker og kar!!
Min Mahonia har frosset ekstra mye i vinter....så den må klippes godt tilbake!
Ser der er litt grønt bladverk så håpet er der!! En plante jeg har hatt siden jeg laget hagen min og da er det alltid litt trist om de dør!!
Tusen takk fo all inspirasjon og jeg ønsker deg en fin dag....og en strålende fin junimåned :o)

josimo sa...

Har akkurat oppdaget Annabelle og andre vakre tårer.Har til nå nemlig syns de var kun grelle og kastet fra seg bare skrot og døde blomster....
Så oppdaget jeg noen pasteller ,så da glemte jeg alle fordommer*ler*

Ønsker deg en flott dag i solen.

Fu har MYE lekkert i hagen din !!!

Snäckskalsdalen. sa...

Jaaaa, det är en härlig tid med massor av utveckling bland blommor och blad - det gäller att njuta.

Vackra bilder du har som vanligt.

Och hur mycket jag än tycker att det är med växter av alla de slag så kan jag inte motstå en segelskuta.

Och denna var vacker och omgivningen också, det är fantastiskt att se fjorden, husen och så skutan!

Vi har ju en liten en (liten och liten, hon är 29 år snart) som har mönstrat på Statraat Lehmkul nyss så vi får ju rapporter om båtlivet hela tiden.

Ser du den båten i fjorden får du gärna ta ett kort.....!!

Kram från
Agneta

Tonerose sa...

her var det masse lekkert! SÅ nydelig den fuchsiaen din var!! HELskjønn! :o)

Hagen din er så nydelig, så gjennomført og lekker. Du imponerer alltid! :o) Er det ikke deilig nå som sommeren har kommmet? Helt herlig!!

Kjempeflott fat du har med steinbedsplanter - det var et smart tips! :o)

Håper du har en herlig uke!!

Lokki sa...

Det er jo bare lekkert!!! Du har så mye nydelig i din hage - det inspirerer noe til de grader altså, sabla gøy!! Tusen Takk!! Også den nydelige utsikten dere har, skal si det var storveis med den skuta som skred forbi...oioioi - het skjønt!!
Også markblomstbuketten i innlegget under - å sole mio - også i DEN herlige "vasen".
Superinspirerende Ninni!! Ønsker deg finfine dager ute i hagen!
Stor klem fra Lokki

Lisbeth sa...

Det er dejligt at få gang i krukkerne det har været en lang tid med de forspirede inde, nogle af mine er også blevet ranglede, jeg har knebet toppen af. Det er et smukt fad og dejligt med selvsåede planter hist og pist:) Åh en yndig fuchia, jeg venter spændt på min fuchia som står i staudebedet året rundt, den er altid sen, men i år ved jeg jo ikke om den har overlevet.

josimo sa...

Vil du ha en Peppermint Star i steden for apple Blossom?

ønsker deg en god natt

Solveig sa...

God morgen, kjære Ninni! Så utrolig mange flotte bilder du viser! Jeg lar meg villig inspirere og tar med meg tips om såvel stauder som sommerblomster. Kjenner meg igjen når det gjelder de langstilkede frøsortene:o) Har ikke drivhus jeg heller. Tror jeg skal gjøre som deg og plante direkte i større potter:o))

Likte veldig godt fatet ditt med takløker (+) mm. Jeg har en skråning med skrinn jord - kansje jeg skal prøve noe sånt?:o)

For en utsikt du har! Tenk å kunne hvile øynene på slike flotte skip! Du har klart 3 ønsker på en gang;vakkert hus, hage og utsikt!!

Ønsker deg en nydelig onsdag.
Klem fra Solveig

Bente sa...

Kjempefine bilder av en nydelig hage!
Likte godt fatet med takløk, lewisia m.m.
Høres ut som du bor mye lengre sør enn meg. Plantene dine som blomstrer nå, står kun i knopp hos oss. Jeg har også en kosakkveronica som jeg er svært glad i. Gleder meg til den blomstrer.

anne - moseplassen sa...

Herlig hagevandring :)
Det er så godt å se hva som kommer opp og frem hos deg, gir meg håp og ideer. Her er det nokså labert for tiden, grundig hull i staudeutvalg på forsommer gitt. jadda, sånn blir det når man aldri kommer så langt som til å faktisk annlegge bedd, bare stapper ting neddi fortløpende. *rødme*
en vakker dag....

I mens så er det jo egentlig massevis av lekkerbisker å se på og glede seg til, både i egen, og andres hage. :D

Fru. Krull sa...

Super skøn blog! :)

Jeg har tildelt dig en award:
http://www.krullskrukker.dk (under indlægget: “skynd dig!…langsomt”)

Fortsat skønne havedage!

Krullskrukker (Mette)

Edgar sa...

Ja, nå er det blitt sommer - herlig! Her også fylles utekrukker for tiden. Ser du har sånn flott mørk Phormium du også. Og det steinbedsfatet med Lewisia og rød takløk var også lekker. For ikke å snakke om Veronicaen:-)

Gunilla sa...

Vad fint du har det i krukorna.
Jag hoppas verkligen att värmen skall stanna men fort ändras det.
Riktigt fin fuchsia som en gräddbakelse.

Ha en riktigt fin vecka
kramen/Gunilla

salige lavendel sa...

Vakker sommerinspirasjon.

Marit -Tusenfryd sa...

Du har så mye fint!!!
Jeg ble nygerrig på den rødbladete hundekjeksen. Jeg liker så godt vanlig hundekjeks, men den er jo ikke noe særlig å dra inn i hagen, men i grøftekantene er jeg veldig glad for at den finns. Jeg bruker den utrolig mye i buketter. Så mitt spørsmål blir: Er den rødbladete litt "vennligere" å ha i hagen, jeg mener holder den seg pent på plass? Og har den like vakre florlette blomster? Om så er tror jeg at det må bli en slik en på meg til neste år!!!

Ninni sa...

Så herlig å lese alt dere skriver, jeg setter stor pris på det :) Jeg svarer litt i den enkeltes blogg og litt her.

Anette; Fuchsiane mine overvintrer jeg på planterommet under lys, ca 13-15 grader avhengig av hvor kjølig vinteren er. I år klippet jeg dem ned på våren, men i år skal jeg klippe både Fuchsia og Pelargonium når jeg tar dem inn så de tar litt mindre plass. Beholdningen øker mye i år :)

Marit; etter det jeg vet er den rødbladete hundekjeksen mer kultivert. De blomstrer andre året. Den ene hadde søte, enda mer flotlette blomster enn grøftemodellen, men de likte ikke flyttingen fra pallekarm til bed og blomstene henger sørgelig med hodet), mens de to andre ikke har blomstret (enda..?)

Monica fra Koseleg; jeg skal hente pellisstilingene lørdag, så får vi se hvor fort de vokser og om de blomstrer i år. Det kommer garantert bilde når de blomstrer ja!

Jeg har så travle dager nå at jeg ikke får fulgt opp blogger så godt. Men jeg er innom og titter når jeg har ledig tid selv om jeg ikke alltid legger igjen kommentarer :)

lavendel mio sa...

Hei Ninni!
Du har så mye fint i din hage, så artig det fatet med takløker, dette må jeg prøve:)
Her har det regnet i to dager, men i morgen blir det sol og hageliv:)
Ønsker deg en nydelig helg, klem Hanne