onsdag 19. mai 2010

Krukker + bleier = sant!

I fjor testet jeg ut tipset på Hagegal om å blande bleiefyll i jorden man bruker i krukker for å bevare fuktigheten. Dette er et sugende materiale og skal fungere bedre enn f.eks Swell Gel. Tanken bak er selvsagt å slippe å vanne opptil flere ganger om dagen, spesielt når man har en del terracottakrukker som meg. Disse tørker fort ut! Jeg prøvde ut 2 muligheter, både å ta ut bleiefyllet og blande i jorden, samt å legge hele eller halve bleier over dreneringsmaterialet. Jeg synes jorden jeg blandet bleiefyllet i ble for hard og tenker at det ikke er noe særlig for røttene å måtte trenge seg gjennom. Krukkejord skal jo være veldrenert. Jeg hadde mye bedre resultat med krukkene der jeg la bleiene rett i krukken, disse holdt vesentlig lenger på fuktigheten. Så i år benytter jeg bare hele bleier.

Slik gjør jeg når jeg fyller krukkene mine:
Jeg bruker nattbleier fordi disse har større oppsugingsevne og bløtlegger dem før jeg har de i krukken. Ellers vil de løfte opp jorden når man vanner slik at den renner ut av krukken! De vokser ganske mye som dere ser :)


Som drenerende materiale kan man benytte f.eks Lecakuler, kongler eller isoporbiter. Man tager hva man haver :) I disse ganske store krukkene bruker jeg isopor for å ha en sjanse til å flytte dem.


I mangel av krukkejord i poser, brukte jeg denne gangen vanlig P-jord og blandet i Coop kattesand (holder på fuktigheten og klumper ikke) samt en god dæsj Perlite. For å forhindre at jorden renner ned i dreneringen og tetter den igjen, klippet jeg opp et slitt dynetrekk som skille. Jeg lar dette gå godt oppover kanten når jeg fyller i jorden slik at ikke noe renner ned.


Nå er jorden nesten klar, bortsett fra mat til plantene. Uten mat og drikke duger helten ikke :) Jeg synes det er enklest å bruke langtidsgjødsel som jeg blander i jorden. Da kan jeg vanne med dusjmunnstykket på hageslangen og slipper å bære kanne på kanne. For å finne riuktig mengde, måler man diameteren på krukken og blander i angitt mengde. Fix ferdig! Denne typen fra Bayer ser jeg skal brukes 2 ganger på en sesong. Jeg hadde foretrukket en langtidsgjødsel som varer hele sommeren, så let litt i hyllene. Det finnes mange ulike typer i handelen.


Jeg blander gjødselen godt inn i jorden før jeg gjennomvanner den. På toppen av jorden legger jeg frø av Lathyrus odoratus 'Midnight' som har ligget i vann et par døgn. Her skal de få klatre og kose seg :) Til slutt et lag jord som tilsvarer 2 ganger frøets størrelse og litt vann på toppen igjen.Jeg må jo ha med noen blomsterbilder denne gangen også og viser denne holdbare tulipanen som blomstrer nå. Navnelappen er borte vekk, noen som vet hvilken sort det er?26 kommentarer:

My home is my Castle - by Kari sa...

Tuusen takk for supre tips !! jeg skal jammen meg bruke bleier, såå lurt ;)

Ha en fin dag og kos deg i solen :)
Klem,Kari

Anonym sa...

Så utrolig oppfinnsomt:)kjempeinspirerende og flott blogg. Ha en super dag.:)Klem.

Snäckskalsdalen. sa...

Aha, det var intressant. Måste jag pröva!
Om jag förstått rätt bor du vid Olsofjorden - vad har ni för klimat där, ganska milt, eller?
Agneta kram

Kristin sa...

Lurt! ..og fint:-)
Nei da, jeg har ikke storkenebb ennå. Dette bildet er fra i fjor sommer;-)
Det er jo lov å jukse lit....;-)
K

Mona sa...

Hei!

Dette var jo superlurt!

Blir sittende lenge med bloggen din, du er jo kjempedyktig!

Ha en fin uke!

Klem Mona

Marit -Tusenfryd sa...

Det har jeg hørt om, bleier i krukkene altså, men aldri prøvd før. Nå fikk jeg jo en kjempebeskrivelse på hvordan også. Jeg har allerede plantet til noen krukker, men dette vil jeg prøve på de som er igjen.
Takk for et godt tips!

Tulipanen din tror jeg er 'Purissima'.

Wenche sa...

Så stilig den klatredingsen var Ingunn! Sånn fikk jammen jeg lyst på også :-)

Og tulipanen, jo det tror jeg må være Purissima. Ligner på en prikk de jeg har har/har hatt i hagen.

sigrid sa...

Supert tips!
Nydeleg tulipan :-)

Tone sa...

hahah,stilig! - bleier!
det er ni år siden jeg hadde bleiebarn sist, men jeg kan vel snik-kjøpe en pakke i butikken :-)

Takk for tipset!

Iris sa...

Takk for nok et imformativt innlegg! Jeg har lest om det med bleiene før, men har aldri prøvd det selv. Men nå må det jammen prøves. Nydelige tulipanbilder :)

Lisbeth sa...

Tak for ble-tippet det har jeg ikke hørt før. Det bliver en flot Lathyrus kugle:)
Tulipanen er fin og dejlig enkel, det gælder om at nyde dem nu for med denne varme er de hurtigt færdige.

Lokki sa...

Nei makan - DET var lurt!
Skal si det var et knakende godt tips!!
Her skal det kjøpes inn bleier - DET var genialt - hva jeg lærer her hos deg!!
Tusen takk for alt du deler med deg - TUSEN TAKK NINNI!!
Ønsker deg en herlig uke!
Klem Lokki

Linda sa...

Det var jammen lurt, det skal jeg prøve:) Takk skal du ha:) Jeg går helt rundt meg selv her, vet nesten ikke hvor jeg skal begynne, he, he:) Klem

Gry sa...

Jeg har holdt på med bleiene i mange år, også etter tips på Hagegal! Jeg synes jeg får best resultat når jeg blander stoffet rett i jorden. Jeg bløter opp bleiene før jeg blander det i jorden. Og så har jeg vanlig jord uten swel gel på toppen. Ellers så ser det ikke så delikat ut når det sveller ut.

Monica fra Koseleg sa...

Nydelig tulipan uansett hva den heter... Står den i rhododendronbedet? Synes jeg så trådsypressen bak? Nydelig "klatrestativ" til erteblomsten! Ønsker deg gode hagedager!

Mia sa...

Kattsand och blöjor, det hade jag aldrig tänkt på , så genialt. Men, jag har lovat mig själv att inte har så många krukor iår, får se hur länge jag klara hålla det. Det blir nog snart ett packet pampers här också, gissa aom min man kommer att se konstig ut då?!

Ninni sa...

Takk for hjelpen og koselige kommentarer :)) Da er det fastslått at tulipanen er Purissima. Så moro at det blir mange bleier rundt om bloggkrukkene :) De som har lyst kan jo prøve ut begge metodene og så komme med tilbakemeldinger her hva dere foretrekker og hvorfor?

Gry; så interessant med ulike erfaringer! Hva var det som gjorde at valget ditt falt på å blande bleiefyllet i jorden?

Monica; tulipanene står på utsiden av Rhododenrdonbedet, jeg har 3 gule tråsydpresser fordelt nedover i bedet langs singelstien :)

Linda; den følelsen kjenner jeg godt! Nå er det så mye osm har samlet seg opp pga den kalde og litt ekle våren. Når vi da først får sol og varme dager, vil vi gjøre alt på en gang og så blir ikke noe gjort ;)

Snäcksaldalen; det er ikke så veldig mildt klima her i indre Oslofjord, vi tilhører sone 3.

Lykke til med bleiene deres!

Stein sa...

Ha ha. Jeg kommer sannelig til å kjøpe meg en pakke eller to med bleier for å teste dette ut. Det høres jo genialt ut :-) og bleiene blir vel til jord etter hvert de også? ;-)
Nydelige tulipaner du har! Jeg tror jeg må skrive Purissima opp på ønskelisten min så jeg husker å jakte på dem nå til høsten!
Ha en riktig fin dag.

Vigdis sa...

Kjempenyttig innlegg! Ninni, jeg er litt passiv for tida med pc pga muskelvondt, bare så du vet. :-)

Lineca sa...

Tulipa 'White triumphator' Ligner fryktelig mye. Jeg hadde disse i gamle hagen.de holder seg i åresvis og sprer seg. Kjekke flinke planter.=)
'
Så flott et innlegg du har laget i det store og hele. Jeg har en del kasser eller rettere sagt det blir enda flere snart,-) å legge bleiene hele viste jeg ikke var bedre, så takk skal du ha for tipset. Tenker tomatene i drivhuset vil like dette. Utviklet hvert år et hat/elsk forhold til vannkanna så dette ble jeg kjempeglad for=))

AnneH sa...

Jeg prøvde med bare bleiefyllet i fjor. Var fornøyd med det, men så var fjorårets sommer ganske våt så jeg rakk ikke å finne ut om jorda ble tørr. Skal prøve hel-bleie-metoden i noen potter i år, det høres også smart ut.
Jeg koser meg med alle de flotte innleggene dine!

Huset på landet sa...

He-he... Bleier!!! Det var helt utrolig. Skal jammen prøve det :-)
Kan bli gøy å handle bleier igjen også - lenge siden sist!
Takk for nok et godt råd!
Og riktig god pinse!
Klem fra Line

Anonym sa...

Hei, kjempefin blogg du har! Blir veldig inspirert av alle ideene dine:) tulipanene er kliss like en type jeg har som heter white emperor (purissima). De er veldig fine!

Hilsen Line

Kari sa...

Tusen takk for mange gode tips og trinn for trinn beskrivelser :-). Dette er virkelig lekkert. Bleier i potter har jeg jo alt lært, men glemt igjen - og nå skal jeg akkurat til å forberede pottene mine. Jeg får komme meg ut og få tak i bleier. Jeg er elendig til å vanne, så kanskje dette hjelper litt.

Bedene dine og hagearrangementene er virkelig lekre!

josimo sa...

You got mail! :-)

Tusen takk for flotte tips, mine krukker er så tunge at jeg bærer på meg brokk når jeg skal flytte på de.

Findus sa...

Så lurt , helt genialt ;)) Har selv noen potter som henger ganske høyt oppe i friluft og de tørker veldig fort ... det blir nok bleier der :) Takk for tipset !! Du har forresten veldig mange gode tips å komme med . Ha en planterik pinsehelg !!