mandag 24. mai 2010

Lykkelig pinse i haven

Vi har hatt et aldeles deilig vær her med sol hele pinsen og jeg har kost meg noe helt skrekkelig med å pusle i haven. Helgen startet med over 20 grader og knall blå himmel, og i dag har det vært 15 solrike grader - perfekt havevær :) Litt farve har man også fått i stedet for den gustne og hvite vinterfarven.

Her ser dere noen av de nedklipte lavendelene, de kommer til å bli kjempefine. Det er masse grønt i bunn :) Pus snoker i fuglebadet, et sikkert sommertegn :) Tulipanene kjøpte jeg i fjor, de første løkvekstene til dette bedet. Det skal bli flere, her skal det kun være hvite vårløker og lavendel. Og vierpæren i midten av steinene da. Tanken er at lavendelen vil skjule de visne løkvekstene. Men igjen har jeg altså klart å surre bort navnelappen. Jeg fikk så god hjelp til Purissima av dere, kanskje noen som kjenner denne sorten også?Det har blitt en del lukebøtter og flytting av stauder i pinsen. Jeg har også spadd opp Austinrosen Evelyn som takket for seg denne vinteren. Men! Det er liv i en av de 3 Brother Cadfael, så han får lov å stå og vokse seg stor. Det blir ikke det samme floret som før riktignok, men bedre med én enn ingen :). En annen gledelig obaservasjon er Trier som også har kommet med bittesmå friske skudd fra basis. Jeg har måtte klippe bort en del store blader fra stauder som vokser foran for at de knøttsmå skuddene skal få lys. Den spennende knoppen på Magnolian viste seg å være blad, men noe annet hadde jo vært veldig rart.

Årets første Rhododendronblomst! Til sammenligning blomstret hele busken 20 mai fjor, og da var den sen...


Denne er litt morsom! Det er nemlig en av duftheliotropene jeg sådde i fjor som jeg forsøkte å overvintre. Som dere ser lyktes det, og den står nå med sitt første blomsteranlegg :)


Her ser dere min heller slunkne og så vidt påbegynte samling Pelargonium :) Til høyre er 'Michael' som var den aller første og inngangsporten til disse skjønne plantene for meg.


Slik ser det ut når man kommer inn innkjørselen til oss


Sveitservierene i tønnene har fått blader og kommer til å øke i omfang denne sommeren. Foreløpig er de litt for små til ha harmonere inngangspartiet. Denne uken skal jeg kjøpe krukkejord, så da blir det liv i krukkene også :)

30 kommentarer:

Anonym sa...

Så utrolig flink du er.:) Koselig hus med nydelig hage. Spennende å følge bloggen din. :)Klem.

Anonym sa...

Så mye fint du har i hagen din.
Blir spennende å se fremover fra hagen din.
Inngangspartiet ditt er kjempefint.
Ønsker deg en flott uke.
Klem fra Mio

Lene fra Lillehammer sa...

Nååå, så herlige bilder Ninni og inngangspartiet er jo en drøm.
I dag har det ikke vært så veldig god temperatur på Lillehammer men det gjør ikke så mye, blir varm at hagingen uansett.
Nå skal vi Martinus legge seg, men vi snakkes vet du.
PS: Skal ikke ha igjen noe for Mollis. De blir sendt i morgen forresten.
Kos deg videre med hagen Ninni!

Kristin sa...

Så fint hos deg!!
Stilig innngansparti!
Ha en fin ukestart

Besta sa...

Det er så koselig å følge med i hagen din. Vi har også hatt nydelig vær fram til idag, nå blåser nordvesten og den er kald.
Ha en fin uke.

klem fra marilyn

mette sa...

Hvor ser der skønt ud i din have - her i Danmark har vi også haft fantastisk vejr her i pinsen. Det kalder næsten på en tur i haven. Smukke tulipaner - jeg kender desværre ikke navnet. Glæder mig til at se flere billeder fra din have.

Iris sa...

Nydelig bilder! Den rhododendronen var vakker. Jeg har også en som pleier å blomstre nå, og det er ikke farge på knoppene en gang! Så i år er alt seint ute :(

Linda sa...

Så fint du har det i hagen din:) Og overvintring av duftheliotrop, så gøy:) Jeg har kjøpt den hvert år, men har aldri prøvd å overvintre den. Kanksje jeg kan prøve til vinteren?

Ja imorgen er hverdagen her igjen, temperaturen er litt kjøligere i kveld, men pinsen har jo vært nydelig da:) Klem

Magnys Lille Krinkelkrok sa...

men så flott hus,
så koselig inngangsparti,
så nydelige "pinsebilder"
må dere kose deremasse fremover, både ute og inne,- takk for hilsen
klem¨¨*

asbjørg sa...

Så flott det er foran huset deres!
Den rustne sommerfuglen er helt nydelig!Ellers mange flotte bilder!

Marit -Tusenfryd sa...

Det har vært gode dager her også, men nå er det blitt kjøliger pluss at den bestandig kalde og sure vestavinden er tilbake.
Det kommer til å bli flott i lavendelbeddet ditt. Blå lavendel sammen med hvite blomster høres nydelig ut:) Tulipanen vet jeg dessverre ikke navnet på.
Jeg tror du må skrive litt om hvordan du overvintrer heliotropen - please?! Jeg har sådd blå heliotrop som vanlig, men i år fant jeg en hvit i hagesenteret mitt. Så nå har jeg både hvit og blå heliotrop og jeg kunne veldig godt tenke meg å forsøke med en overvintring av disse. De dufter jo himmelsk godt:)
Og så må jeg bare si at du har et herlig og innbydende inngangsparti!

Frøken Solhat sa...

Ninni....det lyder til at det har været en helt fantastisk pinse :0) Her har vejret for største delen også været godt.....men desværre ser det ikke for godt ud den kommende uge, så jeg venter lidt med at plante mine sommerblomster ud.

Dit lavendelbed bliver fantastisk smukt er jeg sikker på når det bliver krydret med hvide forårsløg.....

Duftheliotrop må jeg vist kigge nærmere på den lyder spændende.

De kærligste hilsner Dorthe

Vivi sa...

Flotte bilder, Ninni. Flotte tulipaner. Hos meg er tulipaner 1 årig, og jeg kan ikke skjønne hva jeg gjør feil. Det andre året kommet det bare blader, men men....det finnes jo mye annet som kommer igjen.
Ønsker deg en fin uke.

Lisbeth sa...

Hvilket dejligt indgangsparti, man får lyst til at kikke ind:) Til næste år vil magnoliaen ganske sikkert blomstre, her daler magnoliablomsterne til jorden nu og er ikke det kønneste syn.
Heliotrop er en af mine favoritter i krukkehaven, men den har det med at gå ud for mig.

Monica fra Koseleg sa...

Hei! Deilige dager. Her var det varmt og fint på fredag- da nøt jeg hagelivet i fulle drag! Nå har det imidlertid vært regn og kjølig noen dager- men jeg håper og tror at det snart kommer sol og varme igjen her hos oss også. Flott inngangsparti Ninni- her må det være hyggelig å komme på besøk!
Ønsker deg en fin uke!

Snäckskalsdalen. sa...

Vilket vackert hus och vilket läge....har förstått att det måste vara i Oslo fjorden....hmmmmm.....fint!

Väldigt fina bilder också. Jag njuter av att titta på dom.

I förra inlägget blev jag väldigt nyfiken på ROM Hagemiljö. Det låter som en bra utflyktsresa för mig!

Kram från
Agneta

Dyveke sa...

For et flott inngangsparti og hvilken utsikten over fjorden!
Jeg hadde nesten gitt opp rhododendrone mine i år, men som hos deg, kommer de nå med blomster - heldigvis :)

Naturedigital sa...

Great photographs Ninni.
Costas

Ninni sa...

Tuuuusen takk til alle dere som legger igjen søte ord til meg :) Blir så glad over hver eneste kommentar, kort eller lang :)

Marit; hvit duftheliotrop har jeg aldri sett, det høres nydelig ut! Har den samme duften som den lilla? Jeg overvintret mine på planterommet under lys. Der har det vel ligget på mellom 10 og 14 grader i vinter. Potten har fått litt vann gjennom vinteren. Jeg hadde 3 i samme potte, 2 av dem døde. Men de var litt dårligere i vekst i utgangspunktet. Så stor som den har blitt nå gjør det jo ingen ting :)

liven sa...

Heisann Ninni!!
For et koselig inngangsparti dere har!!
Og en flott hage...:o) Mistet noen lavendler i vinter....de likte nok ikke all den snøen og kulden nei!!
Ønsker deg en fin hageuke....her er det vind og kaldt egentlig!!
P.S. Har ennå ikke funnet Fløyelstjæreblomst som jeg fikk det latinske navnet på av deg....så om du har avlegger....???

Lokki sa...

Oioioi strålende vakkert Ninni - det sier VELKOMMEN - HJERTELIG VELKOMMEN hos deg!
Så vakre blomster, og så moro at noe har klart vinteren, men så er det nå trist at andre har tatt kvelden...for å si det slik.
Vet du, jeg har tatt i bruk bleietipset ditt i krukker - sabla smarte saker!!
Og du SÅ søt den sommerfuglen på det siste bildet er! *Smelt* en blir salig av så mye vakkert ❥❥❥
Ønsker deg en strålende fin uke!
Klem Lokki

Anita sa...

Jeg har sagt det før, men sier det igjen; Du har et fantastisk flott inngangsparti!! Som Lokki sier, det sier hjertelig velkommen:)

Jeg lurer litt på disse sveitservierene som du har i tønnene dine. Er det disse som blir kaldt noe som nordens oliventre...?
Nydelig farge på bladverket. Det der sølvgrågrønne... Regner du med at du kan ha disse trærne i mange år i tønnene? Jeg har noen urner som jeg ville hatt noen stamme trær oppi. Men jeg er så redd for at de får for lite jord, og at det blir for tørt...Hva sier en hageekspert som deg til dette:)?

Annette sa...

Så smukt der er hos dig. Og sikke langt den er fremme din duftheliotrop. glæder mig til at se flere billeder fra din have.
Annette

Gry sa...

Så utrolig flott og koselig du har det! En skikkelig inspirasjon til andre!

Mia sa...

vilken fin fjärill du avslutar med, det är dom små detaljerna som gör det heter det ju. hela den fantastiska bildkavalkaden är underbar hos dig, heliotropen klarade jag inte änns genom första sommaren så wow, övervintrad, bugar i högaktning för dina gröna fingrar. borde nog dela och flytta lite här också, men det blev inte i helgen..fick både lite färg på det vinterbleka men också en ordentlig dunderförkylning som sänket mig helt..suck.. ifjor vid den här tiden ramlade jag ner trappan och tog några revben, ser inte ut som att slutet av maj ska vara min mest aktiva hagetid.. men det ger sig.
Läckert ditt ingångsparti :)

Kristin sa...

hei!!
Du, fikk du svar på ovordan man ser om det er sommer- eller vinterpurreløk, fra Claus Dalby?? For det lurer jeg på også :-)
God kveld
Kristin

Ninni sa...

Liven; mine fløyelstjæreblomster gikk ut i fjor, så jeg har dessverre ingenting å sende deg... Du kan jo prøve å så noen neste år :) Så leit med lavendelen din da, det har vært en litt for tøff vinter for mange planter i år.

Anita; trærne i tønnene er ikke de som blir kalt Nordens Oliventre, men bladene ligner :) Det er vierpære, Pyrus salicifolia, som er Nordens Oliventre, det lille treet du ser i lavendelbedet på det første bildet. Min er en pendula, dvs hengende. Det synes ikke foreløpig, men om noen år håper jeg at den vil bli så stor at jeg kan stamme den opp og at kronen har en hengende form. Da blir den nydelig!
Jeg håper at sveitservierne vil klare seg i tønnene i mange år fremover, det er planen! Takk for tilliten, men jeg er ingen ekspert, er ikke gartner :) Men noe erfaring har jeg da tilegnet meg og kan svare ut fra det. Trær i krukker etc kan klare seg om man velger herdige sorter. Podete trær er ofte podet på sterke stammer og vil klare seg godt i krukker år etter år. Jo større krukken er, desto større er sannsynligheten for at trærne vil trives og overleve strenge vintre. Det beste er om man skifter jorden etter noe år. Når man planter trær i krukker er det ekstra viktig med drenering i bånn og duk mellom Leca og jord og at man bruker jord som er egnet for krukker.

Kristin; jeg har ikke fått svar av Claus. Spør du også, kanskje han svarer når flere lurer :) Eller at andre vet og svarer

Mia; det var da svært så uheldig du har vært med avslutningen av maimåned de to siste årene! Håper du blir fort bra av forkjølelsen igjen, jeg ble ferdig med min før pinse heldigvis så jeg fikk nytt de nydelige dagene. God bedring!

Takk til dere alle for de superkoselige godordene! Det er altså sååå hyggelig å få så gode tilbakemeldinger på det man gjør i haven :)

Tonerose sa...

Utrolig vakre bilder Ninni!! Inngangspartiet ditt er en DRØM!! hele området, tenk å gå ned trappa og fram til huset ditt - VAKKERT!! :o) Jeg har såååå lyst på slike trær som du har plantet på hver side i tønnene, det er helt nyydelig, og gir liv og høyde i hagen. Også leste jeg at du skrev de er herdige til h5 - da burde det gått ann å ha de her hos meg også!! :o) ...jeg må bare finne et sted de har de!

Utrolig vakkert Ninni!!

Så gøy med brother cadafael - godt at iallefall en har overlevd! :o) Og så spennende med selvsådd overvintret plante også, spennende!!

Jeg ønsker deg en vidunderlig uke, hjertelig takk for herlige bilder! :o)

Bente sa...

Jeg kom over din kjempefine blogg fra Claus Dalbys blogg.
Håper det er greit at jeg legger deg til på min bloggliste, så jeg kan komme på besøk til din blogg igjen.

Edgar sa...

Nydelige tulipaner og rododendron!
Flott inngangsparti med de oppstammede salixene. Har også Salix hel., men ikke oppstammet. Hadde det også når jeg bodde i byen. Den tivdes bra i kasse på terrassen. Kjekt med det som takler selv harde vintre.