søndag 2. mai 2010

Vinterskader

Vinteren i år har ikke vært snill mot plantene. Langvarig frost mens solen har skint i dages- og ukesvis på senvinteren uten at røttene har fått trukket til seg fukt, har gjort store skader. Nå vet jeg ikke om dette alene er årsaken til den store rosedøden mange har opplevd, det er også uten system og holdepunkter hvilke sorter som har sett sitt endelikt. Hos meg er det faktisk de mest etablerte rosene som har fått svi. Dette er kjempetrist, det tar noen år å bygge opp såpass store roser.

En av rosene som har sagt takk for seg er Trier, en villig og skjønn klatrerose som blomstrer hele sommeren.


Den aller første Austinrosen jeg plantet i 2002, Brother Cadfael er også stein død. Jeg laget et stort plantehull og satte tre stykker sammen og fikk etter hvert en stor og frodig busk. Denne var ekstra verdifull for meg, ikke bare fordi den var veien inn til de skjønne engelske rosene, men også fordi den sto plassert ved inngangen. Den har også en varm rosafarge som passer til bedet forøvrig. Broderen blomstrer jevnt og trutt med store, vakre, peonformete blomster helt inn i frosten og vel så det. Jeg er ikke sikker på om jeg skal kjøpe nye, eller erstatte de med Leander og la den få klatre i en obelisk f.eks.


Rosen på den ene siden av rosebuen er det heller ikke liv i, sååå leit. Her klatrer Austinrosen A Shropshire Lad og det var selvsagt den siden som nesten nådde til topps i fjor som frøs ned. Her er det mulig jeg planter en Clematis Viticella Alba Luxurians i stedet, den kommer til å klatre og runde buen på toppen i løpet av en sesong og blomstrer fra juni/juli til september. Det er så greit med Viticella, de klippes ned hver vår som en staude.


Ellers har både nyplantete roser og de engelske klart seg fint i vinter. En del tilbakefrysning har det riktignok vært, men det står da til liv :)

Nå er jeg ferdig med å klippe lavendelbedet fra forrige innlegg, her er sommersveisen type barbus på plass som dere ser. Men jeg er ikke bekymret, det kommer masse grønt mellom grenstubbene. Det ser jo utrolig stusselig ut nå, så jeg skal virkelig gjøre alvor av planene mine å plante mye vårløker der til høsten. Det kan jo ikke se sånn ut! Det er dette som møter en når man går ned trappen fra innkjørselen... Her burde det bugnet av tulipaner og narcisser nå. Så da har jeg noe å gjøre til høsten også :)

28 kommentarer:

Elsa sa...

Så leit å høre at du har mistet så mange roser. Særlig ergelig er det når en mister roser en har pleiet og stelt i mange år.
Jeg har også mistet endel roser i vinter, men de var nok ikke hardføre nok for den vinteren vi hadde i år. Vet ikke om jeg skal erstatte de eller hva jeg skal gjøre. Jeg må foreta noen omprioriteringer med hagen dette året pga av helsen.

Lavendel sa...

Ja, det gør ondt - de er næsten som børn, roserne. Ideen med clematis er rigtig fin.

krepsemor sa...

Sender en varm trøsteklem, Ninni! Så trist med rosene dine! Men du er helt sikkert ikke alene om å miste både roser og andre stauder i vinter! Mine Lykkefund som jeg plantet i garasjebedet i fjor ser ut til å ha klart seg bra heldigvis. Jeg var veldig spent på det! Men det blir ingen beskjæring før det blir varmere i været, her er bare 4 grader nå!
Masse løkplanter i lavendelbedet dit kommer til å bli kjempelekkert!

mette sa...

Hej Ninni

Det er trist, når ynglingsplanterne forlader haven, men hvis man vender den om, så giver det også mulighed for at byde noget andet velkommen - spændende og se, hvad du vælger.

Mette

Blomsterguri sa...

Uff da - det nå trist at rosene ikke klarte seg. Men - enten kjøpe nye eller nye planer der de var. Det er jo muligheter i hagen hele tiden, og det tror jeg vi hagegale er veldig flinke til å se. Ha en fin søndag!

Lin sa...

Ja dette var triste nyheter!!
Men fint alikevel at du er igang med å planlegge arvtagere. Jeg har Broderen her hos meg og den tror jeg du vil savne! Den er helt fantastisk flott!

Du får holde oss oppdatert på de nye valgene og utviklingen fremover!

Gunilla sa...

Visst är det trist när plantor och buskar dör för det tar ju så lång tid innan de har blivit riktigt fina.
Jag har fått flera buskar och plantor nedbitna av haren som har ätit i vinter.
En nyplanterad mini syren "Palimin" har haren ätit av hela kronan på så jag hoppas att den överlever.
Även Vingade benveden har fått barken aväten. Det gör ju inget med lite klippning men nu i vinter så har haren gått hårt fram.

Ha en fortsatt fin kväll

Kramen/Gunilla

Hagemor sa...

heihei, har en Award til deg på fotobloggen min:))
hagetestblogg.blogspot.com
klem

Vigdis sa...

Ikke noe hyggelig når gode venner blir borte på veien. Broderen kommer nok snart tilbake, tenker jeg. Jeg kan ikke leve uten ham, så her må min erstattes, ser det ut til.

Besta sa...

Det er trist når flotte roser tar kvelden. Jeg har kun mistet 2 stilk roser, men de er jo ikke så vanskelig å erstatte.
Det frisker opp med tulipaner på denne tide, men jeg syntes det dør ut så fort.
ha en fin uke.

klem fra marilyn

Monica fra Koseleg sa...

Uff da- så leit med rosene. Jeg har også vært ute og klipt roser i dag, men her ser det heldigvis ut til at de har klart seg fint. Jeg har også prøvd å beskjære lavendelen- det har jeg ikke gjort før. Noen av plantene er vedete og jeg kunne ikke finne nye skudd nede på stammen - de får stå som de er.Noen så helt døde ut og noen hadde masse nye skudd. Tror jeg har litt forskjellige sorter. Jeg har tatt vare på avklippet, tenkte å sette det i potter for å prøve å lage nye planter. Ønsker deg en fin avslutning på helgen! Her blir det sen aftens etter en lang og deilig dag ute!

Lisbeth sa...

Hvor ærgeligt med dine roser, man går jo og gtlæder sig til et gensyn;( God ide med Clematis og ja også god ide med forårsløg - en stor del af haveglæden er også planlægning om nyt, synes jeg:o)

AnneH sa...

Ja, det er en del som ikke har klart den strenge vinteren hos meg også. Jeg har noen stauder i krukker, som har klart seg fint tidligere vintre, men ikke denne. Løker i bedet ditt blir nok fint, hvis du er heldig og får ha dem for deg selv! (Tenker på rådyr)

Linda sa...

Huff det var trist. Det er ille å miste noen kjære i hagen, og som de sier de vokser jo ikke i en fei heller...
Jeg har mistet to, og lurer på hva jeg skal gjøre... Må jo bytte ut mye av jorden der om jeg skal plante ny rose... Samtidig har jeg jo lyst på flere roser, så jeg tar nok jobben med å bytte ut jorden.
Våren byr som regel på gode og dårlige nyheter... Alltid spent på hvordan vinteren har vært med de små i hagen:)
Håper varmen kommer snart nå:)Klem og trøst fra meg

Marit -Tusenfryd sa...

Jeg føler med deg jeg, Ninni! Jeg vet akkurat hvordan du har det nå, og det er ikke særlig lystelig.
Men er du sikker på at rosene virkelig er døde? Jeg spør fordi jeg har som du vet gravd opp en del av mine og da oppdaget jeg at noen av dem holdt på å sette skudd langt nede under bakken.
Det kommer til å bli strålende i lavendelbeddet ditt til neste vår, det er jeg helt sikker på:)))

Mia sa...

Nog är det trist, aldrig kul med plantor som inte överlever, men gamla trogna rosor ville man ju trott skulle klara sig, dem borde ju vart genom det mesta.. Du får finna något nytt spännande. Det måste nog jag också, för min New Dawn som stått där i över 10 år ser också ut att ha vandrat hädan..

Frøken Solhat sa...

Ninni.......hvor er det altså bare ærgeligt. Men skal man se lidt positivt på det så giver det en oplagt mulighed for få plads til nogle nye smukke roser :0)

Har selv en clematis der absolut ikke ser ud til at have overlevet så i går kunne jeg hjembringe en ny smuk én......det glæder jeg mig til :0)

Knus og skønne maj-hilsner
Dorthe

Berit sa...

Så synd! Men jeg sier som Marit - er du sikker på at de virkelig er døde? Jeg har også opplevd å grave opp roser som hadde flotte skudd under bakken. Særlig store, veletablerte roser ville jeg nok venta litt med å gi opp.

Tonerose sa...

NEI! Off, det var trist å høre. Også SÅ flotte og frodige store roser som har takket for seg. *snufs* Selv velger jeg å leve i troen om at alt har overlevd i hagen min foreløpig - selv om jeg har vært ute og beskjært, og en del så faretruende tørre og mørke ut.. Men siden jeg kan såpass lite om roser tenkte jeg å vente en stund og se - og inntil videre lever jeg i håpet. :o)

Håper du får en VIDUNDERLIG uke!!

Ninni sa...

Takk til dere alle for gode trøstens ord :) Da jeg begynte å grave opp A Shropshire Lad, var jeg veldig forsiktig og sjekket nøye om det var tegn til skudd i jorden. Jeg har ikke saumfart de to andre enda, kun børstet bort det øverste jordlaget for å se etter skudd. Det ser dårlig ut, men jeg lar det gå litt tid til for å være på den sikre siden.

Planter er veldig sent ute i år, i går så jeg for første gang tegn til liv på Brunnera 'Jack Frost' som jeg plantet i fjor høst. Han lever i beste velgående :) Jeg så også spirer fra noe jeg ikke husker hva er i den ene pallekarmen, vi lever i en spennende tid :) Mulig det er noe fra Jensen, jeg fikk en ladning fra ham i fjor, men hva...?!

Gunilla, hare i haven er ikke hverdagskost her. For meg høres det sååå koselig ut! Men jeg har jo sett hva de har gjort hos deg...helt tragisk. Det blir vel på samme måte som rådyrene her, men - bank i bordet - de har enda ikke forsynt seg fra haven min.

Ha en fin uke da dere, i solens tegn :)

Marina sa...

Ej hvor ærgeligt. Man forelsker sig i sine roser og det er som om en lille bid af hjertet får frostbid når de ikke klare vinteren. Hos mig er det harene der har været slemme ved roserne, kun en enkelt er næsten froset væk, men alle de store roser er blevet skåret helt ned pga harenes vintersult.SUK. Mange majkram til dig.

Gunhild sa...

Her i MIDT NORGE er plantene

ekstra sene og det er bra på ett vis,for det er sludd og snebyger eller regn,hver dag nå i mai.Mye er brutt ned av streng kulde og mye sne i vinter.Rosene er for det meste inntakt, det er det nok sneen som kan for. Tør ikke klippe før etter 17. mai.

Stein sa...

Så synd å se at du har mistet så flotte roser!
Jeg har nok også mistet en del planter i år, men opplever også noen hyggelige overraskelser når jeg opplever at roser og trær jeg trodde var avgått med døden plutselig likevel spirer frem. Håper det samme kommer til å skje for deg :-)
Jeg husker du for en tid siden foreslo Kryphortensia og Skogranke som klatrere opp enkelte trestammer. Det hørtes ut som en veldig god idé, men jeg klarer ikke finne noen som selger dette. Vet du om noen? Er kryphortensia noe annet enn klatrehortensia?
Ha en fortsatt fin dag Ninni og takk for alltid like hyggelige meldinger på bloggen min!

Annette sa...

nej hvor ærgeligt at dine roser er gået ud. De kloge siger at man skal vente os se, for det kan jo være de skyder nye skud fra fra roden.
Knus Annette

Marie sa...

Uff ja, det er trist når roser og stauder er tatt av frosten. Rosene hos meg har stort sett klart seg, men fleire har eg klippa veldig sterkt tilbake sidan det meste var utan liv. Eg planta tre klematis ifjor og det ser ut som om berre den eine har klart seg. Mem, men, det er ikkje noko å gjere med... Me får fylle på med noko nytt :)

liven sa...

Det er så kjedelig...men det har jo vært en hard vinter!! Tror to av klematisene mine er røket til...gir de en uke til....
og en rose jeg kjøpte i fjor...Aloha. Ser ikke ut som det er noe fart der nei....og lavendelen ser jo også sørgelig ut da!! Får gi de litt tid...har ikke vært noe varme her ennå!!

ha en fin uke Ninni

Lokki sa...

Åååå nei - så trist!!
Uff det er nå leit når slikt skjer!!
Men lell er der glede å spore og det blir sikkert kjempefint med tulipaner i lavendelbedet, skal prøve meg på litt løk til høsten jeg også:)) Tror jeg skal sjekke ut litt for jeg sveiver ned en hel del, du vet jeg må ha hardføre trauste saker, men da går det stort sett greit også!
Har kjøpt krukker jeg skal sette sukkulenter i. Har allerede et stenbed med sukkulenter, men vil sette noen krukker der også for å få litt mer liv og variasjon! Selvsagt etter inspirasjon fra boken jeg fikk av deg :))
Takk for alt du gir Ninni!!
Ønsker deg en nydelig uke!
Klem Lokki

Edgar sa...

Så kjedelig med alle vinterskadene.
Det har vært en spesiell hard vinter i år. Får håpe det ikke blir så ille fremover med årene.
En del knekte grener her - kunne vært unngått hadde jeg bundet opp plantene. Ellers er det bare en rose som ser død ut. En gammel rød så det var greit. Men så ble det noen knekte tulipaner med snøværet idag.
Du har vært dristig med lavendelklippingen. Da skal jeg også tørre litt mer til neste år:-)