fredag 23. april 2010

Før og etter, enkel grønnsakshave nordøst

Dette må være av de enkleste og rimeligste løsningene for grønnsakshave. Jeg har brukt  pallekarmer som jeg kjøpte på Felleskjøpet til kr 50,- pr stk.  Karmene kan arrangeres på ulike måter, man kan sette dem oppå hverandre så høyt man bare vil og arrangere ulike sammensetninger med f.eks to pallekarmer inntil hverandre i vinkel med en tredje på toppen slik at halvparten av de to i bunn dekkes. For at trevirket skal vare lengst mulig, beiset jeg dem grundig både utenpå og inni.


Området hvor pallekarmene skulle stå opparbeidet jeg ved å fjerne all gresstorv, legge fiberbuk og deretter 5-10 cm maskingrus. I endene bygget opp med stein og Leca fordi terrenget skrånet.Jeg laget en gang mellom hver karm slik at det skulle bli enkelt å komme til fra alle kanter. Pallekarmene kledde jeg innvendig med grunnmurspapp. Jordbærplantene ble flyttet over i den laveste kassen og tiloverplanter fra staudesådden kom i den neste. Og flere lå på vent...


Det nederste bildet viser hvordan ser det ut i dag, som dere ser er begge de doble karmene fulle av stauder. Så hvor skal grønnsakene være? Tja, de får vel plass etterhvert :) Eller kanskje jeg skal lage et arrangement til urter og grønnsaker på verandaen og fylle alle karmene med jordbærplanter? Jordbær er nemlig det beste jeg vet :)


I forkant av pallekarmene skal jeg plante Alchemilla mollis og Festuca glauca. Jeg tror disse vil lage en fin sammenheng mellom grønnsakslandet og bedet til venstre hvor har jeg plantet rosen Aicha og stauder i hvitt/grått. Kantplantene skal fortsette foran dette bedet.

Husk å bli med i konkurransen min da! Du kan vinne et gavekort fra BoGrønt til en verdi av kr 300,- :) Trekning i morgen kveld!

Det er flere konkurranser og give-aways for tiden.
Aud på Dal lodder ut  'Gammaldags buskrosor' av Lars-Åke Gustavsson.
I Toneroses hage har giveaway med flere av de vakre betonggjenstandene hun lager.

32 kommentarer:

Røsslyng sa...

Så flott!
Jeg har også planer om pallekarmer til grønnsaker i bakhagen, men når det blir vites ikke, det er masse arbeid som gjennstår der bak før jeg kan gå i gang med nok et prosjekt...
Ønsker deg en finfin helg! :)

Vigdis sa...

Skikkelige pallekarmbed, og god informasjon, Ninni! Du er driftig. I mitt tilfelle ville jeg blitt fristet til å legge duken oppå gresstorven for å slippe gravingen. Det er tungt arbeid hvis en gjør det med spade. Festuca glauca er flott! Ønsker deg en flott dag! (Jeg har en rose som jeg driver og flytter).

Lavendel sa...

Rigtig flotte...gad vist, om man kan få dem i Danmark??

Linda sa...

Et supert innlegg i akkurat perfekt tid for meg:) Planlegger grønnsakslandet og tenkte å ha fire slike "Pallebedd"
Akkurat nå i helgen er det masse å styre med, så jeg håper å komm ei gang til uken:)
Husk "Fredag i hagen" på tv i kveld, he, he:)Har kost meg masse med "I sørhellinga":)

Lavendel sa...

Ja- så har jeg fundet ud af at det hedder pallerammer og at jeg kan få dem til 15 kr. stk kun 2 kilometer herfra Lavendelgården...tak for tippet!

Else Marie sa...

Pallekarmene her er lik dine heeee
en med jordebær og resten med stauder og løker som jeg hadde til overs.
Var flink første året men så kom sneglene og nå har jeg kutta ut mye.....

Iris sa...

Så lurt å fore de med plast. Det gjør at beisen holder seg mye bedre. Smart du! :)

Min Verden sa...

Fantastisk ide! Jeg dro rett til Felleskjøpet i lunchen og de er normalt ikke til salgs.... buhuuuu! De hadde ingen iallefall. Fikk da med meg et plantebrett, gjødsel og noen kuleprimula - så helt bortkastet var det ikke!

krepsemor sa...

Mine to er fyllt opp med stauder, så det er rett og slett en barnehage =) I tillegg har jeg spikret på hønsenetting slik at hjorten ikke spiser opp plantebarna mine...Nå kom gubben hjem med fire karmer til, så jeg skal forhøye de to med en karm til, og lage en kasse til! Men jeg har ingen bestemte planer for den ennå =) Utrolig praktisk!

Wenche sa...

Så fint det ble Ninni, disse får du nok mye glede av. Jeg er i allefall veldig glad for at jeg lagde "grønnsaksbeddet" mitt for noen år siden - det har vært flittig i bruk (både til grønnsaker og "barnehage").

Men i år lurer jeg virkelig på om jeg får brukt det. I går kom det en rørlegger til oss på vegne av naboen. Naboen har fått vannlekasje og ledningen går under komposten, grønnsaksbedet og uteboden vår!! Det skal visstnok være en kum i front av komposten, men hvis de ikke får reparert skaden der må de grave opp helt fra tomtegrensen og inn til komposten (ca. 20 meter av vår hage) antageligvis med en stooor gravemaskin. Da må alt opp og antageligvis må pergolaen ned også. Jeg var relativt deprimert og sint i går, men vi får jo se hvordan det går.

Monica fra Koseleg sa...

Hei og takk for tipset! Jeg holder på å planere området der det skal være kjøkkenhage nå- og har gått og tenkt litt på hva slags karmer jeg skal ha- nå vet jeg det! Det begynner å haste med å få rabarbraen i jorden, pr. i dag står den i en isoporkasse under balkongen. Pallekarmer virker som en enkel og god løsning!

Mia sa...

Sån grundmurspapp, det var smart. Jag fodrade mina kassar med byggplast men det blev ett paradis till sniglarna så det rev jag bort. Din papp är nog mycket smartare. Ska se om det inte funkar fastän mina kassar är i bruk. Kjøkkenhage är ju så kul, jag har själv haft mardrömmar om potatisåkrar, svarta vinbär och myggor i morotslandet, men det man odlar själv är ju bara kul. Lycka till, lite grönsaker ska du väl få plats till? Gräs i gruset, speciellt blått, är det inte det? kommer att se helt knall ut :)

amo sa...

Så flott med beskrivelse og bilder av framgangsmåten. Skal lage grønnsakbed i år av pallekarmer, så dette var midt i blinken.

ANETTESHUS.COM sa...

Hei! Tusen takk for koselig hilsen:)

Så smart!! Takk for tips! Din hage ser nyyydelig ut! Her skal jeg hente mer inspirasjon når det nærmer seg planteringstid i min kommende hage;)

Ha en riktig fin helg!

Klem klem
Anette:)

Elisabeth sa...

Det var jo akkurat et slikt innlegg jeg ville lese. Jeg skal nemlig dyrke grønnsaker i pallekarmer i år, og har klødd meg litt i hodet på hvor jeg skal få tak i de hen. Men NÅ vet jeg jo det, tusen takk for tipset :)
Det ser kjempelekkert ut det du har gjort med beisen og pappen, jeg noterer meg ned masse gode råd :)

Anita sa...

Heisann! Takk for koselig kommentar, kjekt at du likte headingen på bloggen min...
Jeg ser du er i gang med opphøyede bed. Jeg har ikke fått tak i slike pallekarmer som du har, så jeg har mått finni fram gammel plank, og spikret selv. Men jeg ble kjempefornøyd! Holder på og organsierer litt med hva kassene skal inneholde... Slikt tar tid gitt. Jeg kommer ikke videre før til uken tror jeg..travel konfirmasjonshelg her i helgen.
Ønsker deg en fin helg Ninni, nå skal jeg kose meg med "fredag i hagen" på nrk2

Skogland sa...

Det ligger noe til deg hos meg... ;)
God helg!
klem

sigrid sa...

Svært nyttig informasjon :-)

God helg!

Frk.Dings sa...

smart!!!!!
Takk for tips!!

Blomsterguri sa...

Takk for gode tips. Jeg har bare èn og ønsker meg flere. Gjett hvem som skal på Felleskjøpet i morra!

Besta sa...

Flott tips til grønnsakshage. Her i huset er det mannen som står for grønnsaksbed og jeg for blomstene. En ganske grei fordeling.
Ha en fin helg.
klem fra marilyn

Ninni sa...

Om dere ikke får tak i pallekarmer på Felleskjøpet er det mange flere steder som har. Byggevarehus etc. De solgte egentlig ikke karmer der jeg fikk mine, men man får til mye med et smil og en liten bønn om hjelp :)

Flott at så mange hadde nytte av 'oppskriften'! Som Vigdis skriver kan man godt legge duken rett på gresset og deretter fylle opp med grus. Jeg hadde i så fall sprøytet med Roundup først og kjørt på opp mot 10 cm grus for å hindre at standhaftig gress trenger seg vei opp i lyset. Jeg valgte å grave fordi jeg ville ha toppen av grusen i flukt med plenen.

Mia, jo - Festuca glauca er blågrått, djeg tror det skal bli fint sammen med den mørke grusen og den lyse Alchemilla mollis :)

Så flott at du fant dem i Danmark også Lavendel!

Tonerose sa...

hihi, det var grønnsaksagen sin det! ...hvor var grønnsakene? :o) Kjempeflott innlegg ninni, jeg tror du inspirerte mange til å lage opphøyde bed nå! Det er jo så flott med at de blir raskere varme om våren også, supert på alle måter.

Riktig flott var bedene dine blitt, tror mine kommer til å bli fylt opp med en del annet enn grønnsaker i år også! Men det spørs hvor langt jeg rekker å komme da, før alt må bytte plass for graving/drivhus etc. Men men. Jepp, jordbær er bare helt urtrolig deilig! Og ekstra deilig er de hjemmedyrkede!:o)

Flink du har vært, kjøkkenhagen ble kjempeflott! (som alt annet i hagen din)

Ønsker deg en VIDUNDERLIG helg!

orchis sa...

God idé! Bare synd jeg har blitt lei grønnsakdyrking. Fikk liksom aldri helt dreisen. Tomater har jeg plantet nettopp. De pleier blir ok. Gresskar klarer seg selv. Men kål, salat, løk o.l. har jeg gitt opp (iallfall for en stund). Alltid noen som eter dem lenge før jeg får smake... :)
Ha en strålende helg.

Gry sa...

Så kreativ du er! Tenk hvor enkelt haging hadde vært dersom alt i hagen hadde vært på den høyden som pallen på det første bildet står!

Sjarmerende-Gjenbruk sa...

...gurimalla her hos deg går det unna i en fei.
Du har vært utrolig flittig siden jeg sist var innom. Pallekarmene var geniale og så spirer og gror det overalt i din vakre hage. Jeg ser også at vi drømmer om det samme "sommerhuset":) Min hage er et sort kapittel...:( Jeg hygger meg med å planlegge og håper en vakker dag jeg sitter i min egen hage...med gress under føttene.
Ha en fin helg!
Klem fra Hanna
p.s. nydelige hvitveis bilder hos deg!
p.p.s. Loppemarked i Askerhallen i helgen. Jeg fant en rusten vinballong kurv...

♥Min Eden♥ sa...

Hej hej, jag ska fixa likadana lådor i sommar :)

Annika Christensen sa...

Hej Ninni!
Nu åker jag snart till Norge!
Vad fint du har det.
Det är så många i Norge som har fina trägårdar.
Hoppas att du fått lite värme idag.
Annika

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Hej Ninni!
Fint inlägg! Jag gillar alla DIY bildserier, även om man vet hur det görs så blir man intresserad av hur andra gör det!

Har du prövat alchemilla epipsila, istället för mollisen? Jag tycker den är snyggare, och blir inte så "dammig" på slutet av sommaren eller under torra perioder. Den ser likadan ut, men är en störrelse mindre i allt:-) Den självsår sig heller inte lika mycket...

Anonym sa...

nå ble jeg litt målløs her..

fant slike på søppelplassen og har satt de i drivhuset.. visste ikke helt hvordan jeg skulle gjøre det men kom frem til at duk inni var en god ide:)) det var jo ikke helt dumt når jeg ser her hos deg:))

nå er vel spørsmålet om de er for lav??

Marie sa...

Så flott du har laga det til :)
God idé dette :)

Ha ein fin dag :)

Kathrine sa...

Hehe..Nå ble jeg nesten litt flau her. Mine grønnsakssenger er virkelig ikke såå for seg gjort nei. Skal si disse er skikkelige! Og varer nok lenger enn mine.
Uannsett, det blir mye godt oppi dem:-)