onsdag 28. april 2010

Supert herdighetssonekart!

Se hva jeg kom over i dag, dette kartet er virkelig bra. Velg fylket ditt, og du ser ganske nøyaktig hvilken sone du tilhører. Jeg tror ikke jeg har sett mer detaljert sonekart før. Men små lokale forskjeller vil det alltid være som ikke kommer med. For ikke å snakke om mirkoklima i en have. Her hos meg er det sone 3, men i en lun og varm del av haven er det 2.

Dette er en av årsakene til at det lønner seg å gjøre seg kjent med sin egen have når man flytter til et nytt sted. Faktorer som vind, le, nedbør, vannsig, stående fukt bør også observeres gjennom det første året før man gjør større inngrep. Og for all del, ikke kutt ned store trær før det har gått minst et år! Kanskje man oppdager at den digre eika gir deilig skygge på hete sommerdager eller luner mot nordavinden, eller at den tørste bjerka hjeper til med å bli kvitt jevnt sig av vann. Det er bedre med bjerk enn sump!

Klikk deg inn til SONEKART
Kartet over amerikanske herdighetssoner i Skandiniavia er ikke fullt så supert, men gir en pekepinn for hvordan vi kan tilpasse disse sonene til det norske klimaet. Men de er langt fra eksakte og tar da også bare hensyn til minimumstemeratur. At f.eks kysten av sørøst-Norge skal ha tilsvarende forhold som Skåne og Danmark blir jo ikke riktig. Så ta kartet som en indikasjon.

Vi som bestiller frø og planter fra utlandet støter ofte på USDA-soner. Disse blir brukt også i Europa. Noe som er svært viktig å tenke på er at den amerikanske inndelingen ikke tar hensyn til vinterfuktighet og vekstsesong. Derfor kan det være lurt å gå opp en amerikansk sone eller to for å være på den sikre siden og også sjekke om planten er en kyst- eller innlandsplante. Men MÅ man ha en plante, er det jo bare å prøve :) Planter leser ikke herdighetssoner og kan overraske med herdigheten :)

På dette kartet ser det ut til at jeg bor i USDA-zone 7, men virkeligheten er nok heller rundt 5-6 når man tar alle forhold med i betrakting. De som bor i norsk sone 4-5 er nokså lik USDA-zone 4-5, her går det nemlig et skjæringspunkt. Jo høyere eller lavere de norske sonene er, desto mer feil blir det å sammenligne med de ameriskanske av årsakene nevnt over.


Oversikt over minimumstemperatur for USDA-zone i Celsius
Sone: 1 Under - 45,6 C
Sone: 2A - 42,8 til - 45,5 C
Sone: 2B - 40.0 til - 42,7 C
Sone: 3A - 37,7 til - 39,9 C
Sone: 3B - 34,5 til - 37,2 C
Sone: 4A - 31,7 til - 34,4 C
Sone: 4B - 28,9 til - 31,6 C
Sone: 5A - 26,2 til - 28,8 C
Sone: 5B - 23,4 til - 26,1 C
Sone: 6A - 20,6 til - 23,3 C
Sone: 6B - 17,8 til - 20,5 C
Sone: 7A - 15,0 til - 17,7 C
Sone: 7B - 12,3 til - 14,9 C
Sone: 8A -   9,5 til - 12.2 C
Sone: 8B -   6,7 til -   9,4 C
Sone: 9A -   3,9 til -   6,6 C
Sone: 9B -   1,2 til -   3,8 C
Sone 10A + 1,6 til -   1,1 C
Sone 10B + 4,4 til +  1,5 C
Sone 11 Over 4,5 C                                   

25 kommentarer:

Vigdis sa...

Hei, nei, jeg har ikke sett dette klikkbare kartet før, jeg heller. Takk for den og ha en strålende dag!

Besta sa...

Jeg har heller ikke sett det før, godt å ta med seg.
Ha en fin dag.
klem fra marilyn

FlorasFrue sa...

Takk for supert tips!! Det er nå skrevet ut og limt inn i hageboken min :0)
Kjersti

Lavendel sa...

Nå, så ble' man zone 8, tak for det. Jeg havde heller ikke set dette kort før. God dag til dig!

Lavendel sa...

- en tilføjelse, jeg tror heller ikke på den med at den jyske vestkyst er i zone 8, der er alt for barsk med vind...

Bjørnar sa...

Det amerikanske kartet tar kun hensyn til minimumstemperatur, ingenting annet, så det stemmer nok med zone 8 selv om kartet i praksis ikke har så stor verdi i maritime klima :)

Maria sa...

Jeg mener dette er Hageselskapets herdighetskart, utviklet med støtte fra Landbruksdepartementet. Det ligger på hjemmesiden til Hageselskapet også, men bare på medlemsdelen, desverre. Man må logge seg på - som medlem - for å se. Iallefall var det sånn tidligere - jeg blir så irritert av den typen -Du får ikke se - holdning at jeg ikke har sjekket flere ganger. Kartene er trykt i Sortslisten også.

Flott med den "omregningstabellen" - jeg glemmer alltid hvordan jeg skal lese de amerikanske sonene. Bortsett fra at de går andre veien enn våre.

Ha en god dag i regnet!

Gro/ I Gros Hage sa...

Dette var et nyttig innlegg! Jeg glemmer alltid av hva som gjelder med de amerikanske herdighetssonene. Kommer nok til å titte tilbake hit neste gang jeg har glemt det - da gjelder det bare å huske hvor jeg så dette hen ;-)

Mine Blomster sa...

Ååå nå er det lenge siden jeg har vært innom deg her. Sååå mye fint og lure løsninger og så fint du gjør det. Du er utrolig flink..*smiler*
Ser jeg kan få en del fine råd til min hage her hos deg. Må også få sagt, at det er sååå koseligt med dine kommentarer på min blogg. Jeg setter veldig pris på det. Må selv bli flinkere til å kommentere...

Hagen er for meg, som jeg sier, den beste medisinen jeg har. En tung vinter gjør ikke godt for kropp eller sin. Men en god vår, der i mot...!!
Du spørr meg hvor jeg får tak i tlf. stolper. Jeg er ram på å følge med på ting som skal kastes, fjernes. Så tilfeldig langs vegen at de tok ned disse gamle stolpene. Stoppet og spurte hva de skulle gjøre med de... og fikk de dermed ved at jeg selv hentet de. Jeg har gjort det også med de fleste av mine blomster. Ser at folk hiver...da plukker jeg opp(jeg spør først *smiler*).

Jeg er spent på om jeg får til denne verrandaen nå. Har tengt å bruke stolpene for å støtte opp beddene. Bruker de også, for å grense mellom grus og plen. Kan vise deg det senere, når det har grodd litt her, så ser du markeringen bedre ;O)
Ønsker deg en fin dag...selv om det regner over hele landet ;O(
KLEM;O)

Iris sa...

Så bra at du fant et sånt supert kart! Det stemte på en prikk ut i fra hva jeg trodde det var her, altså H4. Du er så flink til å finne ting, Ninni!

Anonym sa...

det var var supert!! takk..

For en amatør blir de sonene under her litt for 'høyt'.. tror jeg kjøper lokalt så vet jeg hva jeg kan bruke og ikke bruke her nord..

håper dere får en deilig dag i sør.. her er det full vinter igjen..

Sigrid sa...

Tja, ikke helt korrekt det sonekartet for Oppland, da. Deler av Randsfjordens østside har sone 3
:-)

Monica fra Koseleg sa...

Supert - Takk for tipset! nå har jeg lagret siden. Har du forresten noen boktips til meg når det gjelder hvilken plante hvor?/ evt. plantekart? Jeg har prøvd ett databasert nettprogram men det var for avansert- har ikke tid og trott til å sette meg skikkelig inn i det. Bloggen din er super- både estetisk og lærerik!

Gunilla sa...

Jag har zon 5 enligt Svenska zon indelningen men jag har växter som klarat sig fast de endast skulle vara zon 2 så det beror ju ochså lite hur omgivningen ser ut.

Ha det gott
kramen/Gunilla

Margrethe sa...

Må sende deg en takk for tipset. Etter å ha lurt på hvilken sone vi bor i snart 30 år, så fikk jeg svare nå. Tusen takk skal du ha. Siden er lagret. Ha en herlig vår.

Mia sa...

Inte lätt alla gånger, norge är så kuperat, jag ska ju enig kartan vara sone 3, men 230 meter över stan brukar jag nog tänka sone fyra, minst.. men nog är det en bra fingervisning :) Borde verkligen oftare vara inne på bo grønnt's sidor..

josimo sa...

Glimrende!
Jeg bor i sone 2 og føler meg lykkelig over det*smiler*

Linda sa...

Super nyttig innlegg:) tusen takk:) Jeg lærer stadig noe når jeg er innom deg, og det er jeg så glad for:) Kunne jeg lånt kartet tro og lagt det på siden min om jeg henviser til deg? "Kjekt å ha", her blomstret samlergenet mitt.
Klem

Lisemoren sa...

Dette var et godt tips. Jeg må for egen del bli mye flinkere til å følge med på dette med herdighet og jordtype. har gått på noen smeller der(smiler) Men man lærer så lenge man lever.

Takk for din skjønne hilsen inne hos meg Ninni

Klem fra Lisemoren

Kathrine sa...

Sonekart er smart.

Og så flott en fuglekasse under her! Heldig de som får bo der:)

Så likte jeg den hvite kuleprimulaen din! Her står alt stille igjen, nye kalde dager. Men det blir..

:-)

Monicas Hage sa...

Dette var supert:) Jeg trodde jeg bodde i sone 4 jeg, men det er visst i sone 2... Takk for tipset:)

Ninni sa...

Det var flott dere likte kartet :)

Vinteren i år har vært ekstrem har for plantene, lange periode med sol og frost i bakken på senvinter/vår er en dårlig kombinasjon. Da nytter det ikke med aldri så gode sonekart dessverre...

Så hyggelig med overraskelse den riktige veien da, Monica :)

Linda søte deg, det er bare å ta så mange kart du vil, dette er ikke noe jeg har laget med ligger ute på nettet ;) Jeg burde skrevet inn kildehenvsning, men glemte det i farten.

Josimo; heldig du! Området ditt er herlig :)

Monica fra Koselig; 'Hvilken plante hvor' av Jane Schul er en uunværlig bok, synes jeg. Den skulle passe midt i blinken til det du søker :)

Bea; her er det kaldt fremdeles, men akkurat nå skinner solen så jeg skal ut å skamfere lavendelbedet nå...

Mine blomster; da er vi to :) Både når det gjelder medisin og det å finne ting langs veien. Jeg fant mine kantsten til det nyeste rosebedet på den måten. Jeg oppdaget en byggeplass hvor det lå fullt av sprengstein og spurte om jeg kunne få ta med noen til kanting av bed. Det var bare å forsyne seg :)) Gjenbruksstasjoner er også et hett tips. Gleder meg til å følge med hos deg :)

Monica fra Koseleg sa...

Tusen takk for boktipset Ninni! Så snill du er- tror jeg går inn på capris og ser om jeg finner den med en gang. Du skal ikke tilfeldigvis til Sunnmøre i sommer-jeg kunne gjerne tenkt meg å idemyldre med deg over hagen min...

Lokki sa...

FANTASTSK Ninni!
Tusen hjertelig takk skal du ha!!
Hva jeg finner av lærdom her hos deg - makaløst fint altså!!
Ønsker deg en strålende fin hagehelg!
Klem Lokki

Tonerose sa...

Kartet er helt toppen, jeg har sååå lyst på magnolia i hagen (lyserosa såklart, hihi) - men har enda ikke turt.. Er så trist om den ikke overlever! Men du kjøpte en gul magnolia i fjor, bor ikke du i ca samme herdighetsone som meg? Har du gjort noe spesielt for at den skulle få det godt, iogmed at den har overvintret så greit?

Det er alltid så herlig å titte innom bloggen din! Her er det massevis av lærdom, man lærer alltid noe nytt inne hos deg. Også er bloggen din så vakker, du tar alltid nydelige bilder og inspirer masse. Og ikke minst de himmelske kommentarene dine - du lyser opp i så mange sine hverdag!! Hjertelig takk Ninni! :o)

Ønsker deg en VIDUNDERLIG helg!