torsdag 8. april 2010

Bekjæring av busker og frukttrær/bærbusker

FRUKTTRÆR/BÆRBUSKER:

Eple- og pæretrær kan beskjæres juli, august- og september, da slipper man vanskudd. Har man allerede vanskudd, rives disse av i løpet av disse månedene. Les mer her.

Epleblomster

Kirsebær, moreller og plommer beskjæres tidligst når de har fullt utviklet blader, ikke før da disse trærne blør. Skjær grener som peker innover eller skygger for andre til en luftig krone. Frukt trenger sol for å modnes! Kan også beskjæres i oktober/november, men ikke ved lavere temperatur enn minus 10.

Rips, solbær og stikkelsbær kan beskjæres om våren. Ta de eldste greinene helt nede ved bakken. Bringebær tynnes om våren ved å fjerne en del av fjorårets grener ved basis.

BUSKER:

På nyplantete prydbusker kan man skjære bort 2/3 av grenene for å få en mer forgrenet vekst. Da blir busken tettere og finere. Er det mer enn 3 grener skjæres de øvrige helt ned. Dette er dog ingen nødvendighet.

De første årene etter planting er det ikke nødvendig med annen beskjæring enn fjerning av skadete og døde grener. Etter 4-6 år starter man å foryngelsesbeskjære for å bevare en sunn og frodig busk. Dette gjøres ved å fjerne 2-3 av de eldste grener ved basis hvert år. Da kommer det alltid nye skudd og busken vil få en frodig vekst. Fjern alltid grener som er døde, vender innover i busken eller vokser i kryss.

Prydusker som blomstrer om våren klippes som en tommelfingerregel like etter blomstring. Dette gjelder til og med herdighetssone 5. I strøk med kaldere klima beskjæres disse buskene under vinterhvilen. Visne blomster fjernes straks etter blomstring, men ikke på busker med dekorative frukter som berberis, kornell, leddved, mahonia, roser som får nyper og hagtorn. Fjern døde grener og skjær bort et par av de eldste grove grenene ved basis og grener som går innover i busken. Det vil bryte frem nye skudd. Neste år fjernes en del av disse, ellers blir busken for tett slik at lyset ikke kommer til. Et par av de nye kvistene beholdes. På den måten kan busken holde seg ung og i god vekst i mange år.

Mahonia

Det er helt feil å beskjære busker på toppen! Da flytter bare toppen seg høyere for hvert år med mange nye skudd og busken blir glissen og stygg nederst. Syriner som klippes på den måten får blomstring 2-3 meter opp i busken slik at man på finne frem gardintrappen for å kunne nyte blomster og duft.

I stedet for å fjerne uregjerlig kjerr og for store busker/trær, kan man stamme dem opp. Dette er morsomt og kan bli riktig så dekorativt.

012

Forsythia/gullbusk er et unntak og klippes tidlig om våren samtidig med rosene, dvs når telen har gått fra jorden og faren for nattefrost er over.

Lavendel (en halvbusk) klippes ned til 5-10 cm om våren, ca 1 cm over fjorårets vekst. Da får man en tett og frodig busk. Vil man ha den til å velte litt utover en kant, formklipper man ytterkanten deretter. Likeledes dersom man ønsker en rettkantet hekk. Lavendel må ikke skjæres under bar ved, det må alltid være et lite grønt skudd under skjærepunktet. I svært milde soner kan de klippes om høsten.

009

Prydbusker og klatreplanter som blomstrer sommer/høst blomstrer på årets skudd og beskjæres enten etter blomstring eller senvinter, før knoppsprett. Man kan følge beskjæringsmåten til vårblomstrende prydbukser, men også beskjære helt ned hver vår.

0920

Hortensia må ikke beskjæres om våren da disse blomstrer på fjorårets grener. Bortsett fra den nye Hydrangea Endless Summer, en fantastisk sort som blomstrer hele sommeren på årsskudd.

Buskmure, rosespirea, prinesessespirea, snøbær, sommerfuglbusk: De eldste grenene kan kuttes helt ved bakken, de yngste ca 20-50 cm.

Bjerk og lønn. Bjerk bør ikke beskjæres i det hele tatt, men skadete grener må selvsagt fjernes. Den beste tiden for disse er oktober/november, men ikke ved temperaturer over minus 10 grader.

Rotskudd på podete busker som bl.a buskroser, podet syrin og hagtorn rives av helt inn til roten/stammen

All beskjæring fremmer vekst. Ved total foryngelsesbeskjæring reduseres derfor gjødsling.

Syriner som har blitt glisne nederst kan tynnes i juni-juli for å få en tettere vekst fra bakken. En slik foryngelseskur kan også forsømte buskkaprifol, hyll, krossved, søtmispel, kornell m.fl trenge. Derfor er det tidligere rådet om å fjerne et par grener hvert år nyttig for å holde en jevn vekstform.

011 008

Tartarleddved beskjæres på denne måten. Hard foryngelsesbeskjæring kan få hele busken til å gå ut.

Sibirkornell har sin prydverdi i de røde grenene, på denne busken fjernes de gamle grå. Pass på å skjære bort noen av de nye skuddene i vekstsesongen også for å ikke få en for tett busk. Alle vekster trenger lys og luft til alle blader.

Buskfuru pinseres i juni for å få en tett og frodig vekst. Man fjerner da halvparten av årets nye skudd.

Barlind skyter fra bar ved og kan formklippes etter behov.

013

BESKJÆR ALDRI TVERS OVER BORTSETT FRA TIL HEKK!

Nyplantete hekker som skal formklippes får stå urørt til neste sesong. Skjær ned til 10-15 cm. Neste vår skjæres den ned til 25-30 cm samtidig som man stusser den litt på sidene. Fortsett i samme takt til hekken har ønsket høyde og bredde. Den skal smalne mot toppen. Bredden bør være ca 1/3 av høyden.

NB. Hekker av gran, furu, agnbøk setter ikke nye toppskudd og må ikke toppklippes før de har nådd ønsket høyde.

Når hekken har fått omtrent den høyden du ønsker, klippes den slik at den legger på seg ca 1 cm hvert år. Gamle løvhekker som har blitt stygge og glisne kan foryngelsesbeskjæres ned til ca 10 cm.

Hekker av agnbøk, lind, hagtorn, mispel og søtmispel kan klippes ved St. Hans og i august. Granhekk i formeringsperioden klippes i august, senere klippes den vinter. Hekker som blomstrer klippes like etter blomstring. Frie hekker klippes som prydbusker.

Blåregn beskjæres på ettersommeren (i august) for å fjerne lange årsskudd som ikke behøves for å bygge opp planten. Tidlig på våren - eller sent på vinteren - beskjæres plantene med såkalt ’sporebeskjæring’ - som man gjør med vinranker. Korte sideskudd til 10-15 cm. Herfra kommer blomsterknoppene. Om man ikke beskjærer blåregnen kraftig, vil blomstringen bli sparsom.

For all beskjæring gjelder en hovedregel om å ikke skjære for lite. Er du i tvil om en gren, skjær den bort. Det sies at man skal sette sin verste fiende til å beskjære...

Klematis beskjæres etter visse prinsipper, se her

                                                                                                                                              ©IBW
 

27 kommentarer:

Lavendel sa...

Tak for listen...jeg har bøger om emnet, men det er altid dejligt at få nye input.
Hvad hedder den yndige, fyldte rose, du viser??
Mine lavendler skærer jeg ofte 2 gange, først gang i april...nu ..og anden gang i august. Men de blomstrer også gerne 2 gange på en sommer. (somme tider får de lige en tur med hækkesaksen, jeg har SÅ mange, at det er et slid at gå med den fine saksen og klippe hver enkelt!.

Gunilla sa...

Jättebra tips och råd. Jag har inte så många sorter som jag behöver klippa eller tukta.
Jag har en stamsyren "Palibin" minisyren som är ympad på en vanlig stam den har haren formklippt hela kronan så det blir ingen blommning iår hoppas bara att den klarar sig.
lavendel skulle jag vilja ha . Jag får nog köpa mig ett par plantor.

Ha en fortsatt fin dag
Kramen/Gunilla

Marit sa...

Imponerende liste du har laget om beskjæring! Thuja skal heller ikke klippes før ønsket høyde er oppnådd. Kjempebra at du informerer om sånne nyttige ting i bloggen din :)

Anonym sa...

Jeg stusser thujaen på vei opp fordi da blir den fyldigere. Vil man ha en smal thuja bør den ikke toppstusses før ønsket høyde.

Videre beskjærer jeg gullbusken ETTER blomstring fordi jeg da ikke skjærer bort årets blomstring.

Jeg bruker tommelregelen - tidligblomstrende busker beskjæres etter blomstring, mens seintblomstrende busker beskjæres på våren. Da mister man minst mulig av blomstrigen.

IngunnBW sa...

Lavendel, det er Honorine de Brabant, en aldeles skjønn remonterende bourbonrose :) Om jeg skulle valgt ut 5 favorittroser fra haven, er den en av dem

Iris, jeg har klippet Thuja brabant både i toppen og på sidene, den kommer tilbake den selv om den er stygg et års tid etter klipping :) Jeg har også naboer med Thujahekker som klipper dem hvert år, de er tette og fine.

Smgj, den tommelfingerregelen er lur ja. Gullbusk har jeg ikke selv, men lærte det med vårbeskjæring av en gartner. Etter blomstring er uansett et sikkert kort :)

Lavendel sa...

Åh, er det den? Den ser så lys ud på dit foto. Jeg har haft den, men den "døde"...nu vil jeg da prøve igen, for den er skøn! Tak for tippet.

Unknown sa...

Great spring photographs
Costas

Røsslyng sa...

Flott og informativt (igjen) :)

Tone sa...

NInni
Takk for en informativ blogg! Jeg får alltid bøtter med spørsmål om hageting fra folk - nå bare henviser jeg til din blog så slipper jeg å skrive det sjøl! praktisk! :-)

Du - har du svart meg på hvilken blomst du har i headeren på bloggen din? Vil gjerne ha en sånn...

Tone

Stein sa...

Hei Ninni! Det er alltid like hyggelig å finne meldinger fra deg på bloggene mine!
- Og din blogg er jo blitt rene oppslagsverk for meg når det gjelder hagestell -og hvilke roser ++ som kommer på min "vil ha" liste ;-)

Ha en riktig fin dag!
Stein

Linda sa...

Takk igjen for et nyttig innlegg:) Veldig greit med sånne oversikter, og når det gjelder beskjæring er jeg på tynn is...
Klem

Huset på landet sa...

Hei Ninni!
Takker igjen for lærerikt innlegg!
Line

Frøken Solhat sa...

Ninni.....tror jeg skal efter lavendlerne i week-enden.......vejrudsigten lyder ok.

elle-melle sa...

Supert! - og meget informativt og
klart skrevet:)
Jeg lurer bare på en ting, kanskje du kan hjelpe meg.
Jeg har en diger rusk av en rhododendron som kunne trenge litt beskjæring. Den har fått noen greinbrekk i vinter og ellers begynner den å bli litt for svær. Når er det best å beskjære den? Jeg ønsker jo å få med meg blomstringa i år og vil gjerne vente, men kanskje er det for sent?

Monica fra Koseleg sa...

Takk for hjelpen får man vel si- du kan visst dette du! Nydelig og informativt- gleder meg til å følge med videre!

Besta sa...

Jeg læer mye hver gang jeg er inne her:) Flott blogg du har og nydelige bilder.
Ha en fortsatt fin kveld.
klem fra marilyn

Lisbeth (countryliv) sa...

Tak for en genopfriskning af beskæringsregler - hvert eneste år kommer jeg i tvivl om hvilke clematis der skal klippes hvornår jeg synes de er besværlige så det er rart med et link til en vejledning:_)

Marie sa...

Ja har var det jammen mange gode råd :)
Eg får kikke innom og sjekke tips hos deg når eg skal skikkeleg i gong med hagesesongen. Eg startar nok opp i neste veke tenker eg. Har klødd i fingrane dei siste dagane, men jobb og avtalar på kveldane har sett ein stoppar for hagestart.

Ønskjer deg gode vårdagar med hagearbeid og kos :)

IngunnBW sa...

Det er så oppmuntrende og koselig med alle de søte kommentarene deres!

Tone, jeg tror jeg svarte på spørsmålet ditt, men kun i min egen blogg. Skal poste svar hos deg også :) Blomstene i headerbildet stammer fra perlebusk, Exochorda x Macranta 'The Bride'. Den er utrolig vakker! Jeg hadde et eget innlegg om den i fjor, her: http://ninnisverden.blogspot.com/2009/05/perlebusk-exochorda-macrantha-bride.html

Stein, det høres nydelig ut å skulle velge seg mange roser :) Her det omtrent fullt! Men MÅ ha denne ene rosen i år, Jacqueline du Pré. Da får heller en melduggbefengt rose vike plassen. Så blir det litt omrokkering i bedene før skjønnheten kan komme i jorden :)

Frøken Solhatt, høres nydelig ut! Her er det også meldt stårlende vær fra og med i dag :)). Foreløpig ligger tåken tykk her, men over den skinner solen :)

Marit, Rhododendron kan du klippe etter blomstring :) Jeg har sett helt nedklippete busker for forynging som har tatt seg fint opp etter et par år. De er ikke like raske i veksten som de fleste andre prydbusker, men det er fullt mulig å foryngelsesbeskjære dem. En og annen gren som klippes helt ned år om annet er bare av det gode for Rhododendron også

God helg til dere alle med mye deilig hagevær! Kan tenke meg det klør i de grønne fingrene hos flere enn Marie :)

Anonym sa...

hei ninni. masse flott lesing her men, denne våren har jeg tenkt å hyre inn hjelp. Befinner meg 200 mil fra hagen og det er vanskelig å få beskjært noe som helst da :) skal i gang med å finne roser til krukker. regner med plantasjen selger kun det som tåler sonen her. var jo ikke farlig å velge i dk, der gror jo alt. verre her med vinterlagring. har et lite drivhus til rådighet men det er ikke varme der. regner med jeg kan bruke halm å isolere med, om jeg bare finner det her da..

Har fått laget meg ny blogg og du er herved lagt til på lista.

Takk for titten og lekre bilder:)

Hilsen Bea

Kathrine sa...

Flott oppsummert:)) Synd jeg aldri greier å huske dette med beskjæring og årstider, men det har gått bra uannsett her. Og så er hagebøker fine å se i når glemselen kommer...
Ha en flott helg!

:-)

Fint du nevnte det med bjørka, for det har gått en farsott over Trondheim at folk har kuttet treet i to. Fy og skam! Mye bedre å ta ned hele bjørka, enn å amputere et så flott tre:)

Tonerose sa...

KJEMPEBRA!! Denne oversikten var virkelig bra, tror jeg må finne fram printeren etterhvert og få skrevet den ut. Flott oversikt!! :o)

Ønsker meg syrin i hagen jeg... Nydelige bilder! Håper å få en iløpet av denne sesongen! Kanskje en oppstammet type, så den ikke blir så stor! Eller en av de mindre sortene. Nydelige er de uansett!!

Ja, på ebay kan man gå helt amok.. Men moro at de til og med har former til betongstøping!!

Riktig god helg til deg Ninni, kos deg masse i det deilige vårværet!

Margot sa...

Vilken härlig blogg!! Med så mycket bra och användbara råd och tips! Underbart!
Hit återvänder jag gärna!
Ha en trevlig helg / Margot

M.E.V. foto sa...

Her kan man lære mye:) God helg! Klem

Margrethes hus og hage sa...

For et nyttig innlegg. Jeg har en gammel frukthage som ikke har vært beskjært på i alle fall 10 år, sikkert mer. Er kjemperedd for å gjøre feil, og turte ikke gå i gang i fjor. Men må vel til pers snart. Alle sier de skal beskjæres nå, men jeg ser at både du og de på hagegal anbefaler sensommer-beskjæring.
Får manne meg opp etter hvert :) Takk for god info :)

Hilsen Margrethe

Mia sa...

Konnerud, det är varmare strök , inte sant, jag klarade ju nämligen att klippa lavendeln i höstas, fillar'n ;)
Tack for listan, ska printa ut den, någon skriver om vacker blogg och bilder, jag har helt enig med den kommentatoren!!

Laila -Karin sa...

Mye å lære her hos deg.
Jeg har jo ikke så store hagen .
Det er mest roser.Mye jeg har lyst på men det går litt på plassen.
Ønsker deg en riktig fin helg
Klem